İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.
Ortaköy, aşağıdaki anlamlara gelebilir.
Türkiye'nin köyleri, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri. 2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335'e düşmüştür. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir.
Bucak, aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Telme, Gümüşhane ilinin Şiran ilçesine bağlı bir köydür.
Kürelik, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı bir köydür.
Kışladeresi, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köy daha sonra Düvenci Beldesine bağlanarak mahalle olmuştur.
Seçenyurdu, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.
Yeşilvadi, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.
Alacahan Yeniköy, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.
Alacahan, Gümüşhane ilinin Şiran ilçesine bağlı bir köydür.
Ünseli, Van'ın Muradiye ilçesine bağlı bir mahalledir.
Alacahan, Ağrı ilinin Tutak ilçesine bağlı bir köydür.
Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.
Bu madde ilçelere göre Ağrı ilindeki yerleşim yerleri listesidir. Ağrı'ya bağlı 7 ilçe, bu ilçelere bağlı 4 belde ve 563 köy bulunmaktadır.
Gümüşhane'ya bağlı 6 ilçe, 8 belde ve 318 köy bulunmaktadır.
Feridun Bilgin ; Türk bürokrat, siyasetçi ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı.
Kuşçu, süs kuşları yetiştirip satan kimse.
Alacahan, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.
Dağüstü aşağıdaki anlamlara gelebilir: