İçeriğe atla

Alaaddin Camii (Kırşehir)

Koordinatlar: 39°08′45″K 34°09′31″D / 39.14583°K 34.15861°D / 39.14583; 34.15861
Alaaddin Camii
Alaaddin Camii, Kırşehir
Harita
Temel bilgiler
KonumKırşehir, Türkiye
Alaaddin Camii, Kırşehir
Koordinatlar39°08′45″K 34°09′31″D / 39.14583°K 34.15861°D / 39.14583; 34.15861
İnançİslam
MezhepSünni İslam
Mimari
Mimari türSelçuklu mimarisi
Tamamlanma1230/1893
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerKesme taş

Alaaddin Camii (Ulu Cami olarak da bilinir), Türkiye'nin Kırşehir ilinde yer alan bir camidir. I. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. 1893 yılında tümden yıkılarak Mutasarrıf Arif bey tarafından yeniden yaptırılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Alaaddin Camii - Kırşehir". 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

Görseller 18 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Alanya)</span>

Süleymaniye Camisi, Alanya, Antalya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanağa Camii</span>

Osmanağa Camii ya da Osman Ağa Camii, Kadı Mehmet Efendi Mescidi harap olunca yerine 1. Sultan Ahmet’in Babussaade Ağası Osman Ağa tarafından 1612 yılında yaptırılmıştır. Zamanla bu camii de harap olunca, 1811 yılında 2. Sultan Mahmut tarafından yenilenmiş, fakat 1878’de Kadıköy'de meydana gelen yangın sonunda bu da yanmış, aynı yılda bugünkü camii inşa edilmiştir. Camii bahçesindeki çınar ağacı 1880 yılında caminin imamı Mehmet Asım Efendi tarafından dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Camii (İstanbul)</span>

Hasan Paşa Camii ya da Kaptan Hasan Paşa Camii, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Hasanpaşa Mahallesi'nde bulunan 1899 tarihli camidir.

Eskişehir Alaaddin Camii, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1236 yılında I. Alâeddin Keykubad zamanında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Yeni Camii</span> yeni cami.

Adana Yeni Camii, Antaki Camii, Adana'da Memlûk mimarisi etkisinde tarihi cami.

Hacı Bedel Mustafa Efendi Camii ya da Osman Efendi Mescidi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin Hüdayi Dergahı şeyhi olan Şeyh Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1720 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1721 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Hayrettin Çavuş Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camiydi. Osmanlı'ya ilk çavuş üzümü fidesini getiren Hayrettin Çavuş tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1552 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1553 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Çelebi Camii</span> Osmanlı Döneminden kalma tarihi bir cami.

Ahmet Çelebi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin hayırseverlerinden Ahmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1566 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1567 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Ağa Camii</span>

Abdurrahman Ağa Camii, Silahtar Abdurrahman Ağa Camii ya da Paşalimanı Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Sultan III. Mustafa'nın silahtarı Abdurrahman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1765 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1766 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hesna Hatun Camii</span>

Hacı Hesna Hatun Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Mihrimah Sultan'ın dadısı olan Hacı Hesna Hatun adına eşi Arslan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1584 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1585 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Niğde)</span>

Alâeddin Camii 1223 yılında Niğde'de yaptırılmış Selçuklu yapısıdır.

Sandıklı Ulu Camii, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesinde yer almaktadır. Germiyanoğulları döneminde Alaeddin oğlu Bahaddin Ömer Bin Alaaddin tarafından 1379 yılında Mimar Aydemir'e yaptırılmıştır.

Pasinler Ulu Camii, Erzurum ilinin Pasinler ilçesinde yer alan cami. Kasım Bey tarafından 1554 yılında yaptırılmıştır. 1835 yılında yapılan onarım, caminin özgün görünümünün ortadan kalkmasına yol açmıştır.

Hançerli Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Aynı noktada bulunan ve Büyük Samsun Yangını'nda yok olan caminin yerine 1871 yılında Mehmed Reşid tarafından Bafralı mimar Şahbazzâde'ye yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kutlu Bey Camii</span>

Kutlu Bey Camii, Türkiye'nin Isparta ilinde yer alan bir camidir. Vakfiyesine göre, bölgede yer alan ve 1429 yılında mevcut bulunduğu bilinen bir caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid'in 1899 yılında yeniden inşa emri ile yeniden yaptırılmıştır. Yeni cami 1904 yılında tamamlanmıştır. Bu cami 1914 yılındaki bir depremde yıkılmış, günümüzdeki cami 1922 yılında yapılmıştır.

Alaaddin Camii, Türkiye'nin Isparta ilinin Uluborlu ilçesinde yer alan bir camidir. Cami, I. Alâeddin Keykubad döneminde, 1231 yılında II. Kılıç Arslan'ın torunu ve Tuğrul Şah'ın kızı tarafından Uluborlu Hamitoğullarının başkenti iken yaptırılmıştır. Zaman içinde tahrip olan cami 1281 yılında Gıyaseddin Mes'ud II'nin saltanatı döneminde, Bedrettin Ömer bin Hallaç tarafından tamir edilmiştir. Zaman içinde tahrip olan cami 1652, 1927 yıllarında da tamir görmüştür.

Alâeddin Camii, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan bir camidir. Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat döneminde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Bey Camii</span>

Alaeddin Bey Camii veya Alaeddin Paşa Camii, Muş il merkezinde bulunan bir ibadethane. 18. yüzyıl başlarında, Muş mütesellimi Alaeddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Ulu Cami ve Hacı Şeref Camii ile birlikte kent merkezinde üç tarihi camiden biridir.