İçeriğe atla

Alaaddin'in Sihirli Lambası

Binbir Gece Masalları, Londra 1898 baskısından

Alaaddin, Orta Doğu kökenli bir halk masalı.

Masalın baş kahramanı iyi yürekli Alaaddin'in, içinde hapsedilmiş bir cin bulunan bir yağ lambası bulması ve hayatını değiştirmesini konu alır. Dünyada en çok bilinen ve anlatılan peri masallarındandır.

Adı Binbir Gece Masalları ile en fazla anılan masallardandır ancak orijinal Arapça metnin bir parçası değildir. Öyküyü 18. yüzyılda Fransız çevirmen Antoine Galland, Suriyeli Maruni bir anlatıcı olan Hanna Diyab'dan alarak Binbir Gece Masalları'na eklemiştir.

Galland'ın aktardığı öykü, Çin'de geçmektedir ancak bir Orta Doğu atmosferi görülür (ülkenin hükümdarı İmparator değil, Sultan diye adlandırılır; kahramanlar Müslüman'dır; bir Yahudi tüccardan bahsedilmektedir ama hiç Budist veya Konfüçyüsçü kimseden bahsedilmemektedir). Öykünün uyarlamalarının bir kısmında arka-plan Çin değil, herhangi bir Ortadoğu ülkesi olarak düzenlenmiştir.

Alaeddin Sihirli Bahçede

Öykü

Alaeddin'in (Binbir Gece Masalları'ndan) bir illüstrasyonu.

Birçok versiyonu bulunan öykünün Galland tarafından aktarılan versiyonun özeti şöyledir:[1]

Alaaddin, bir Çin şehrinde yaşayan Mustafa adlı terzinin serseri oğludur. Babası ona mesleğini öğretmek istese de onu eğitmeyi başaramaz, yoksul terzinin üzüntüsünden hastalanıp ölmesinden sonra Alaaddin, sorumsuzca sokaklarda oyun oynayarak günlerini geçirir. Bir gün sokakta Afrikalı bir sihirbaz onu fark eder ve kendisini ona ve annesine Terzi Mustafa'nın kardeşi, zengin bir tüccar olarak tanıtır.

Afrikalı Sihirbaz aslında kendisini dünyanın hükümdarlarından daha güçlü kılacak sihirli bir lambayı aramak için oralara gelmiş bir yabancıdır ama Çin'in ortalarında bir yerde yeraltında olduğunu bildiği sihirli lambayı almaya izni yoktur; onu birisinin alıp kendisine teslim etmesi gerekmektedir. Bu işi yerine getirebilecek, sonrasında ortadan yok edeceği ve kimsenin arayıp sormayacağı bir çocuk olarak gördüğü için Alaaddin'i seçer. Alaaddin, amcası zannettiği sihirbazla yola çıkıp yeraltındaki lambayı bulur ama sihirbaza vermez. Lambayı almaktan umudu kesen sihirbaz, onu lamba ile beraber yeraltındaki mahzende bırakıp gider. Alaadin, umutsuzlukla ellerini ovuşturunca daha önce sihirbazın kendisine vermiş olduğu yüzüğün içinden bir cin çıkar. Yüzüğe sahip herkesin emirlerini yerine getiren bu cine kendisini oradan çıkarması emrini vererek dışarı çıkar ve parmağında yüzük, elinde lamba ve yer altındaki sihirli bahçeden topladığı ancak değerini bilmediği mücevherlerle eve döner.

Ertesi gün yiyecek bir şeyler alabilmek için yeraltından getirdiği lambayı satmak ister. Annesi, lambayı parlatmak için ovalayınca içinden yüzüğün cininden de güçlü bir cin çıkar. Alaaddin, bu cin sayesinde zengin ve güçlü biri olur, tüm engelleri aşıp Sultan'ın kızı Prenses Bedrü'l Budur ile evlenir ve ona bir saray inşa eder. Ne var ki bir gün Afrikalı sihirbaz şehre geri gelir. Olanları öğrenince bir yolunu bulur ve Alaaddin'in av için kent dışında olduğu bir sırada eskici kılığında saraya girerek sihirli lambayı almayı başarır. Lambayı ele geçirince cinden sarayı içindekilerle birlikte Afrika'ya taşımasını ister. Alaaddin, sihirli yüzüğündeki cini yardıma çağırır ama onun gücü sarayı geri getirmek için yeterli değildir. Ondan, kendisini sarayın olduğu yere götürmesini ister. Orada, saraydaki prensesle birlikte Sihirbaz'ı zehirlemeyi başarır; sihirli lambayı alarak cinden sarayı eski yerine götürmesini ister.

Saray ve prensesle birlikte tekrar Çin'e dönüp eski mutluluklarına kavuşurlar ancak bir süre sonra Afrikalı Sihirbaz'ın çok uzak diyarlardaki kardeşi olanları öğrenip çıkagelir. Şehirde yaşayan Fatma adlı ermiş kadının kılığına girerek saraya girer, prensesin odasına kadar gelir. Sarayın ortasında bir anka kuşu yumurtası asması fikrini onun kafasına sokar. Prensesin bu isteğini lambanın cinine ileten Alaaddin, bu sefer reddedilir. Lambanın cini, bu isteğin ermiş Fatma kılığında saraya giren Afrikalı Sihirbaz'ın kardeşinden geldiğini söyleyince Alaaddin sihirbazı kandırıp onu da öldürür ve bu son tehlikeyi de savuşturduktan sonra mutlu yaşarlar.

Kaynakça

  1. ^ Galland, Antoine. "Binbir Gece Masalları". 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Cin, İbrahimi dinler de dahil olmak üzere modern veya antik birçok din ve inanışta bulunan bir tür ruhani mitolojik yaratıktır. Farklı inanışlarda farklı karakteristiklere ve özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Binbir Gece Masalları</span> Orta Doğu kökenli fantastik edebî eser

Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman</span> Yahudi kral

Süleyman, Tanah ve Eski Ahit'e göre eski İsrail hükümdarı ve Kral Davut'un oğlu ve halefidir. Birleştirilmiş İsrail ve Yahuda'nın sondan bir önceki hükümdarı olarak tanımlanır. Süleyman'ın hükümdarlığının varsayılan tarihleri MÖ 970-931 arasındadır. Ölümünden sonra oğlu ve halefi Rehav'am kuzey kabilelerine karşı sert bir politika benimseyecek ve sonunda İsrailoğullarının kuzeydeki İsrail Krallığı ile güneydeki Yehuda Krallığı arasında bölünmesine yol açacaktır. Bölünmenin ardından onun soyundan gelenler Yahuda'yı tek başlarına yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyü</span> doğaüstü eylemleri içeren inanç ve uygulama türleri

Büyü veya sihir, insanların doğaüstü, paranormal veya mistik yöntemlerle doğal dünyayı etkileyebildiğini öne süren uygulamalar ve bunların çevresinde oluşturulan kültürel sistem.

<span class="mw-page-title-main">Çizmeli Kedi</span>

Çizmeli Kedi, insanları aldatarak yoksul efendisi için zenginlik ve saygınlık elde etme peşinde koşan bir kedi hakkındaki Avrupa masalıdır.

<i>Panın Labirenti</i> Guillermo del Tornonun yönettiğg fantastik film

Pan'ın Labirenti, yönetmeni Guillermo del Toro olan fantastik film.

<span class="mw-page-title-main">Uyuyan Güzel</span> masal

Uyuyan Güzel, yüz yıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turandot</span>

Turandot, Giacomo Puccini tarafından bestelenmiş üç perdelik bir operadır. Operanın liberetosu Giuseppe Adami ve Renato Simoni tarafından hazırlanmıştır. Puccini bu eserin konusu hakkında ilk ilhamı Friedrich Schiller'in "Turandot-Çin Prensesi" adlı eserini okumasından sonra almıştır; fakat operanın esas teması ve konu ayrıntıları 18. yüzyıl Venedikli tiyatro yazarı Carlo Gozzi'nin oyunundan alınmıştır.

<i>Kış Masalı</i>

Kış Masalı ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir tiyatro eseridir. 1611'de ilk defa I. James'in sarayında sahnelenmiştir. İlk yazılı baskısı, 1623'te William Shakespeare'in toplu eserlerini ıhtivâ eden "Birinci Folyo" baskısında kaydedilmiştir. Oyun ilk sahnelendiğinde komedi olarak tanımlanmakla beraber, bazı modern eleştirmenler eseri "romans" türüne dahil etmektedir. Birtakım eleştirmenler ve araştırmacılar da eseri bir "problem oyun" olarak görmektedirler; çünkü oyunun başındaki üç perde çok güçlü psikolojik dram türünde fakat son iki perde de komedi unsuru ağırlık kazanmakta ve oyun nihâyetine mutlu sonla sona ermektedir.

Ali Baba ve Kırk Haramiler, Selman Ada’nın bestelediği 2 perdelik opera eseri. Librettosunu Tarık Günersel yazmıştır. Bu eser Binbir Gece Masalları'ndan uyarlanmıştır. Entrika, aşk, kıskançlık konularını işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried (opera)</span>

Siegfried, Richard Wagner'in librettosunu yazdığı ve bestelediği Nibelung Yüzüğü epik dörtlü operalarının üçüncü kısmıdır. Siegfried operasının prömiyer temsili 16 Ağustos 1876 günü Bayreuth Festivali Tiyatrosu'nda yapılmıştır.

<i>Karlar Ülkesi</i> 2013 yapımı Amerikan animasyon filmi

Karlar Ülkesi, Walt Disney Animation Studios tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından dağıtımı yapılan, 19 Kasım 2013 tarihinde El Capitan Theatre'da gösterime girmiş ABD yapımı 3D bilgisayar animasyonu müzikal-fantezi filmidir. 27 Kasım 2013'te ise diğer tiyatrolar ve sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Aladdin</i> (film, 1992) 1992 yılında Walt Disney Feature Animation tarafından Amerikan animasyonlaştırılmış fantastik bir film

Alaaddin, 1992 tarihli, Disney yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan bir animasyon filmidir. Yönetmenliğini John Musker ve Ron Clements yapmıştır. Senaryosunda Ted Elliot ve Terry Rossio ikilisi de görev almıştır. Aynı zamanda film, Disney animasyon klasiklerinden sayılmaktadır.

<i>Muhayyelât</i> Osmanlı yazarı Giritli Ali Aziz Efendinin 1797de yazdığı, 1852de basılan eseri

Muhayyelât, Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi ya da Muhayyelât-ı Aziz Efendi, Giritli Ali Aziz Efendi'nin 18. yüzyıl sonunda yazdığı ve ilk baskısı 1852 yılında yapılan fantastik bir eser.

<i>Ali Baba ve Kırk Haramiler</i> Binbir Gece Masallarında bir halk masalı

Ali Baba ve Kırk Haramiler, Binbir Gece Masalları'nın birçok versiyonunda bulunan bir masaldır. 18. yüzyılda Antoine Galland tarafından eklenmiştir. "Arap Geceleri" masallarının en tanıdıklarından biridir ve masalın şiddet içeren kısımlarının kesildiği versiyonları özellikle çocuklara yönelik olarak pek çok medya ürününde geniş bir şekilde işlendi ve başka biçimlerde ele alındı.

Prenses Yasemin, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalının karakterlerinden biri. Alaaddin'in evlendiği prenses. Güzelliğinden dolayı "Dolunayların dolunayı" anlamına gelen Prenses Bedr-ül Bedür olarak da bilinir.Alaaddin'in lambasını kötü büyücüden geri almasına yardım etmiştir.

<i>Alâaddinin Lambası</i>

Alâaddin'in Lambası senaristliğini ve yönetmeliğini Natuk Baytan'ın yaptığı 1971 yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan Türk sinema filmi.

Doraemon: Nobita'nın Dorabian Geceleri, 9 Mart 1991'de Japonya'da gösterime giren, Doraemon Uzun Öyküleri'nin aynı adlı 11. cildine dayanan 12. Doraemon filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Rokh Kuşu</span>

Roc, Rokh, Rukh, Ruh, Orta Doğu'nun popüler mitolojisinde yer alan dev boyutlardaki mitolojik efsanevi bir yırtıcı kuştur. Arap coğrafyalarında ve doğa tarihinde yer alan Roc kuşu, Arap masallarında ve denizcilerin folklorunda popüler hale gelmiştir.Binbir Gece Masalları'nda sık sık geçer. Denizci Sinbad'ın ikinci ve beşinci seyahatlerinde ortaya çıkar. Alaaddin'in Sihirli Lambası'nın bazı versiyonlarında Roc kuşunun yumurtası cinlerin efendisi olarak geçer. İbn Battuta, Çin Denizleri üzerinde havada süzülen bir dağdan söz eder. Binbir Gece Masallarının çoğu Türkçe çevirisinde Anka ile karıştırılır ve öyle anılır. Oysa Anka'dan farklı özelliklere sahiptir. Yeniden doğan Anka güneş ve ateşle bağlantılı olup herhangi bir boyutta olabilir. Rokh'un tek önemli özelliği devasa boyutu olup, bulutlar gibi güneşi gölgeleyebilecek kudur uzun kanatları ve av olarak filleri ve dev yılanları yakalayabilen ve iri kayalar fırlatabilen dev pençeleridir.