Eretna Beyliği ya da Eretna Devleti, Anadolu'nun Moğol (İlhanlılar) istilasına uğramasından sonra, Sivas ve Kayseri merkezli kurulan, 1335 - 1381 yılları arası hüküm süren bir Anadolu beyliğidir. Beyliğin kurucusu Alaeddin Eretna, Uygur kökenli olup, İlhanlılar Devletinin Rûm (Anadolu) valisi Timurtaş'a hizmet eden komutanlardan birisiydi. Timurtaş ile kızkardeşini evlendirerek akrabalık bağı da kuran Eretna, onun Mısır'a kendisini yerine vekil bırakmasını fırsat bilip Moğollara karşı ayaklandı. Memlük sultanı adına sikke kestirip hutbe okuttu. Celayirî Emir (Şeyh) Hasan Büzurg kendisine tabiliği reddeden Eretna üzerine bir ordu ile yürüdü ve Sivas ile Erzincan arasında Karanbük mevkiinde meydana gelen savaşı Eretna kazandı. Bundan sonra nüfuzunu kuvvetlendiren Eretna bağımsızlığını ilan etti. Kayseri'de ölen Alaeddin Eretna, Köşk Medresesi avlusundaki kümbete gömüldü. Öldüğünde Sivas, Tunceli, Elazığ (kısmen), Kayseri, Amasya, Tokat, Çorum, Develi, Şebinkarahisar, Ankara, Zile, Canik, Ürgüp, Niğde, Aksaray, Erzincan, Doğu Karahisar ve Darende onun hakimiyeti altındaydı.
Süleymaniye Camisi, Alanya, Antalya'da bulunan bir camidir.
Alâeddin Paşa, ilk iki Osmanlı padişahı olan Osman Gazi ve Orhan Gazi döneminde, takriben 1320-1331 arasında vezirlik yapmış Osmanlı devlet adamı.
Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti, Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir. Bu devlet, Anadolu Selçuklu Devleti ile 1230 yılında yapılan Yassıçemen Muharebesi sonucunda iyice zayıflamış, 1231 yılında Celaleddin Harezmşah'ın ölümü ile yıkılmıştır.
Alâaddin Yüksel Türk bürokrat. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Trabzon, Balıkesir, İzmir, Antalya ve Ankara valilikleri yaptı. Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD)'nin Onur Kurulu üyesidir.
Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'ndeki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve TÜİK nüfus verilerine göre 2022'de nüfusu 364.180 kişidir. Alanya ilçesi idari olarak Antalya iline bağlıdır, Alanya Belediyesi ve ilçesi de Antalya Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanına girmiştir. Alanya'ya 45 kilometre mesafede bulunan Alanya Gazipaşa Havalimanı 2012 yılında faaliyete geçmiştir.
Eskişehir Alaaddin Camii, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1236 yılında I. Alâeddin Keykubad zamanında yapılmıştır.
Alâaddin Küçük ya da tam adıyla Melikü'l-Eşref Sultan Alâaddin Küçük Mısır'da 1341 ile 1342 yılları arasında hüküm sürmüş on dördüncü Türk Memluk Sultanıdır.
Disney Prensesleri, Walt Disney Company'nin oluşturduğu markalardan biridir. Disney Prensesleri'nin asıl kahramanları Cinderella (Külkedisi), Snow White, Aurora, Ariel, Belle, Jasmine, Tiana, Mulan ve Pocahontas'dir.Onların arasına kısa bir süre sonra da Rapunzel (Karmakarışık), Elsa ve Anna, Merida (Cesur), Moana ve Raya eklenmiştir. Daha sonra Aurora (Malefiz), Cinderella (Külkedisi), Belle, Jasmine, Snow White ve Mulan live-action olarak yeniden canlandırıldı. Tüm Disney Prenses kahramanlarının bebekleri, giysileri, kitapları, aksesuarları ve CD'leri çeşitli mağazalarda satılmaktadır.
Şehzade Alâaddin Ali Çelebi, 6. Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu.
Alaaddin, Bingöl ilinin Genç ilçesine bağlı bir köydür.
Alaaddin, 1992 tarihli, Disney yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan bir animasyon filmidir. Yönetmenliğini John Musker ve Ron Clements yapmıştır. Senaryosunda Ted Elliot ve Terry Rossio ikilisi de görev almıştır. Aynı zamanda film, Disney animasyon klasiklerinden sayılmaktadır.
Sandıklı Ulu Camii, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesinde yer almaktadır. Germiyanoğulları döneminde Alaeddin oğlu Bahaddin Ömer Bin Alaaddin tarafından 1379 yılında Mimar Aydemir'e yaptırılmıştır.
Alaaddin, Orta Doğu kökenli bir halk masalı.
Alâaddin'in Lambası senaristliğini ve yönetmeliğini Natuk Baytan'ın yaptığı 1971 yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan Türk sinema filmi.
Alaaddin Camii, Türkiye'nin Isparta ilinin Uluborlu ilçesinde yer alan bir camidir. Cami, I. Alâeddin Keykubad döneminde, 1231 yılında II. Kılıç Arslan'ın torunu ve Tuğrul Şah'ın kızı tarafından Uluborlu Hamitoğullarının başkenti iken yaptırılmıştır. Zaman içinde tahrip olan cami 1281 yılında Gıyaseddin Mes'ud II'nin saltanatı döneminde, Bedrettin Ömer bin Hallaç tarafından tamir edilmiştir. Zaman içinde tahrip olan cami 1652, 1927 yıllarında da tamir görmüştür.
Alaaddin Camii, Türkiye'nin Kırşehir ilinde yer alan bir camidir. I. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. 1893 yılında tümden yıkılarak Mutasarrıf Arif bey tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Alâeddin Camii, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan bir camidir. Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat döneminde yapılmıştır.
Alaaddin, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
Alaaddin Okumuş, Sivasspor takımında defans pozisyonunda görev yapan Türk futbolcudur.