İçeriğe atla

Ala-Too Uluslararası Üniversitesi

Ala-Too Uluslararası Üniversitesi
Ala-Too Uluslararası Üniversitesi ana kampüsü (Nisan 2011)
Kuruluş1996
Eğitim dil(ler)iİngilizce
RektörSanzjarbek Erdolatov
KonumBişkek, Kırgızistan
Web sitesiwww.alatoo.edu.kg

Ala-Too Uluslararası Üniversitesi, eski adı Uluslararası Atatürk-Alatoo Üniversitesi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan bir üniversite. 1996 yılında Sebat Eğitim Kurumları ile Kırgızistan Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasındaki ikili anlaşmaya dayalı olarak kurulmuştur. Eğitim ve Öğretim faaliyetlerine 1997-1998 ders yılında başlamıştır. Eğitim dili İngilizce olup, Türkçe, Kırgızca ve Rusça zorunlu, Fransızca ve Almanca ise seçmeli ders olarak öğretilmektedir. Rektörü Sanzjarbek Erdolatov'dir.

Üniversiteye, Kırgızistan vatandaşlarını Merkezi Sınav Sisteminin yaptığı sınav sonucuna göre kabul ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı her sene geçiş puanını açıklar ve bu puana göre öğrenci alınır. Diğer ülkenin vatandaşlarının kabul şartları daha farklıdır. Üniversiteye, genellikle Kırgızistan'ın en prestijli üniversitelerinden biri olarak sıralanır.[1]

Ala-Too Uluslararası Üniversitesi Fethullah Gülen ve onun küresel İslami eğitimi savunan grubu tarafından bağlı ve finanse ediliyordu.[2] Türk hükûmetinin Gülen'i suçladığı 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından üniversite, adını Uluslararası Atatürk-Alatoo Üniversitesi'nden Ala-Too Uluslararası Üniversitesi olarak değiştirdi, bir Kırgız rektörü atadı ve genel olarak kendisini yerel bir kurum olarak konumlandırmaya başladı.

Fakülteler

Halen 4 fakülte bulunmaktadır:

Yeni Teknolojiler Fakültesi

  • Bilgisayar bilimi
  • Elektronik ve nanoelektrik mühendisliği
  • Uygulamalı matematik ve bilişim teknolojileri

Sosyal Bilimler Fakültesi

  • Türkoloji
  • Çin Dili ve çeviri
  • Simültane çeviri
  • İngiliz Dili ve edebiyatı
  • Pedagoji
  • Psikoloji
  • Gazetecilik

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Dünya ekonomisi ve uluslararası ticaret
  • Uluslararası ilişkiler
  • Yönetim
  • Finans ve bankacılık
  • Hukuk
  • Muhasebe ve denetim
  • Endüstri mühendisliği

Tıp Fakültesi

  • Genel Tıp
  • Pediatri

Mesleki Eğitim

  • Ekonomi ve muhasebe
  • Bankacılık
  • Pazarlama
  • Bilgisayar sistemi ve kompleksleri
  • Yazılım mühendisliği
  • Tasarım
  • Hukuk

Uzaktan Eğitim Merkezi

  • Yönetim
  • Finans ve bankacılık & muhasebe
  • Muhasebe, analiz ve denetim
  • Uluslararası ekonomi ve işletme
  • Pedagoji

Kaynakça

  1. ^ Putz, Catherine (25 Temmuz 2016). "Turkish targeting of Gülen movement reaches into Central Asia". The Diplomat. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2017. 
  2. ^ Recknagel, Charles (21 Temmuz 2016). "In wake of blown coup, Turkey takes global aim at Gulen Movement". Radio Free Europe/Radio Liberty. 25 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştirmek üzere kurulmuş fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde ise yalnızca siyasal bilgiler fakültesi, işletme fakültesi veya iktisat fakültesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Fethullahçı okulları</span>

Fethullah Gülen okulları, Türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile üniversite düzeyindeki özel okullardır. 160 ülkede faaliyet gösteren ve sayısı 2.000'den fazla olduğu tahmin edilen bu okullar isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsızdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

Innsbruck Üniversitesi, Almanca tam ismi Leopold-Franzens-Universität Innsbruck'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Kırgızistan'ın Celal-Abad şehrindeki üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi</span>

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Ukrayna Kırım'ın Bahçesaray şehrinde kurulmuş bir üniversite. Sovyet döneminde sınır dışı edilen insanların ihtiyaçları dikkate alınarak Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında 1993 yılında kurulmuştur. Üniversite uzmanlarının çoğunun IV. derecesi vardır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.