İçeriğe atla

Ala-Arça Millî Parkı

Ala-Arça Millî Parkı
Harita
TürMillî Park
KonumKırgızistan Kırgızistan
Yüzölçümü194 km²
Açılış1976
DurumEtkin

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976[1] yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

İsim kökeni

Ulusal Parka adını veren Kırgızca arça (Juniperus semiglobosa)'nın, bir veya çok renkli parlak ardıç tohumları vardır, Bu ağaca, Kırgızların geleneksel olarak özel bir saygısı vardır, onun yanan odun dumanı kötü ruhları uzak tutmak kovalamak için kullanır.

Doğal yaşam

Burada, 600'den fazla yüksek bitki türü, 70 tür ağaç ve çalı (funda) türü de dahil olmak üzere, 50 tür şifalı bitkiler yetişir. Yaban hayvanlardan, 26 tür memeli ve 100 kuş türü yaşar.

Bitki örtüsü

Bu Ardıç türü Rus ardıcı (Juniperus semiglobosa), 1.550-4.350 m rakımlarda yetişir.[2][3] Dört farklı Ardıç türü neredeyse Kırgızistan'da ormanların yarısını kaplar, güçlü kök sistemleri ile toprak kayması ve çığ için bir engel olarak görev yapar. Huş ağacı da, dağlarda kümeler halinde yetişir.

Yaban hayvanlar

Park, yaban hayvanlardan çok nadir kar leoparı (Kırgızca "ilbirs"), yüksek otlaklarda ve sürekli karla kaplı alanlardan 2.500 m yüksekliğe kadar, yaban keçisi, karaca, dağ sıçanı içerir.

Notlar

  1. ^ Особо охраняемые природные территории Кыргызской Республики (по состоянию на конец 2004 года) 26 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Protected areas of the Kyrgyz Republic (as of the end of 2004)) (Rusça)
  2. ^ Adams, R. P. (2004). Junipers of the World. Trafford. ISBN 1-4120-4250-X
  3. ^ Juniperus semiglobosa, Flora of China 30 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ardıç</span>

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait çam ailesinden iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Soğuksu Millî Parkı</span> Milli Park (02.0003)

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız Ala Dağları</span>

Kırgız Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Kırgızistan ve Kazakistan'da yüksekliği 4875 metreye ulaşan bir dağ sırasıdır. Kırgız Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4875 metre olan Bişkek şehrinin güney-güneydoğusunda Zapadnı Alamedin Tepesi'dir. Aynı bölgede ayrıca Ala-Artşa Ulusal Parkı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Utah ardıcı</span>

Utah ardıcı, servigiller (Cupressaceae) familyasından 3–6 m'ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde olan ardıç türü.

Yedi-Öküz Yaban Hayatı Koruma Sahası, Kırgızistan'da bir yaban hayatı koruma sığınağıdır. 1958 yılında kurulan saha, 30.000 hektar alanı kaplar. Adını Issık-Göl İli'ne bağlı olan Yedi-Öküz ilçesinden almıştır. Ayrıca 2688 m. yüksekte Yedi-Öküz adında tedavi-dinleme yeri vardır. Yedi-Öküz yaban hayatı koruma sahası, IUCN Dünya Korunma Birliği IV kategorisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Arça Nehri</span>

Ala-Arça Nehri, Kırgızistan'da Çuy İli, Alamudun ilçesinde bir nehirdir. Bu nehir 78 km uzunluğunda ve havza alanı 233 km² kapsar. Nehir Ala-Arça Milli Parkı ile Bişkek şehrinden akar. Bu nehir Çuy Vadisindeki Çu Nehri'nin sol kaynak koludur. Ala-Arça nehir havzasında Kaşka-Suu, Baıtık, Orto Say gibi yerleşim yerleri bulunur.

Beş-Taş Milli Parkı, kuzey Kırgızistan'da, Talas İlinde, Talas şehrine 13 km uzaklıkta, 1996 yılında kurulmuş 15.000 hektar alanı kapsayan ve Beş Taş Nehri ile çevrili bir doğa parkıdır. IUCN Dünya Korunma Birliği II. Kategorisindedir. Adını 1362 m. yükseklikte konumlanan Beştaş (Dzhargychak) köyünden almıştır. Arça'nın bir çeşidi olan Juniperus semiglobosa var. talassica burada yetişir.

Kırgız Ata Doğa Parkı, güneybatı Kırgızistan'da, Oş İlinde, 1992 yılında, 1.172 hektarlık yerel doğal Arça ormanlık alanı korumak için kurulmuştur. Yakınlarında Kalday ve Aktaş gibi yerleşim yerleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya ardıcı</span>

Orta Asya ardıcı veya Himalaya kalem ardıcı, Orta Asya dağlarına özgü bir ardıç türü, kuzeydoğu Afganistan'da, en batı Çin (Sincan)'de, Hindistan'nın en kuzeybatısında, güneydoğu Kazakistan, Kırgızistan, batı Nepal, kuzey Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'da yerli 1,550-4,350 m arası rakımlarda yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Seoraksan Millî Parkı</span> Güney Kore millî parkı

Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir millî parktır. Park hükûmet tarafından ilk kez 1965 yılında doğa rezervi ilan edilmiş olup 1970 yılında millî park ve 1982 yılında biyosfer rezerv statüsü edinmiştir. Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin "Millî Parkı Kanunu" (1970) ile kurulan ilk millî parkıdır. Park, Kore Yarımadası'nın doğu orta kesiminde yer almakta olup bünyesine Injegun, Yanyanggun ve Sokchosi rezervlerini de içermektedir. Park, nadir hayvan ve bitki türleri bakımından da zengindir. Park, UNESCO ile birlikte Güney Kore tarafından geçici Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya Dağı Ulusal Parkı</span>

Kenya Dağı Ulusal Parkı, Kenya Dağı'nı, çevresini ve çevresindeki yaban hayatını korumak amacıyla 1949 yılında kurulan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

Buiratau Ulusal Parkı veya Buyratau Ulusal Doğa Parkı, Kazakistan Orta Yaylalarının kuru bozkır ve yarı kurak orman ekosistemleri arasında yer alan benzersiz geçiş bölgesini korumak için 2011 yılında kurulan bir milli parktır. Park, Akmola Eyaleti'nin Ereymentau Bölgesi ve Karagandı Eyaleti'nin Osakarov Bölgesi sınırında, başkent Astana'nın yaklaşık 60 km doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sayram-Ugam Millî Parkı</span>

Sayram-Ugam Ulusal Parkı, ayrıca Sairam-Ugam, Batı Tanrı Dağları'nda yer alan dağlık bir bölgedir ve Özbekistan sınırında yer almaktadır. Özbekistan'ın Ugam-Chatkal Milli Parkı sınırın diğer tarafında yer almaktadır ve Kazakistan'ın Aksu-Zhabagly Tabiatı Koruma Alanı, sınır boyunca doğrudan kuzeydoğuda yer almaktadır. Alan, bozkırdan yüksek irtifa bölgelerine kadar çiçek topluluklarını kapsayan yüksek tür çeşitliliğine sahiptir. Özellikle ardıç ormanları, meyve ve fındık ağaçları topluluklarıyla bilinmektedir. Sayram-Ugam Türkistan Eyaleti'ndeki Kazygurt ilçesi, Tole Bi ilçesi ve Tulkibas ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Park Çimkent'in 30 km (19 mi) güneydoğusunda ve Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in 40 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Kırgızistan'ın korunan bölgeleri 1.476.121.6 hektar alan kapsamaktadır ve ülkenin toplam alanının %7.38'ini oluşturmaktadır. Bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Day Forest Millî Parkı</span>

Forêt du Day Milli Parkı olarak da bilinen Day Forest Milli Parkı, Cibuti'nin Goda Dağları ve Tadjourah Bölgesi'nde bulunan bir milli parktır.

<span class="mw-page-title-main">Amboseli Ulusal Parkı</span>

Eski adı Masai Amboseli Yaban Hayatı Koruma Sahası olan Amboseli Ulusal Parkı, Kenya'nın Kajiado ilçesinde bulunan bir millî parktır. Park, Kenya-Tanzanya sınırına yayılan 8.000 km2 (3.100 sq mi)'lik bir ekosistemin merkezinde, 39.206 hektar büyüklüğündedir. Pelikan, yalıçapkını, su tavuğu ve hamerkopun yanı sıra 47 kuş türü mevcuttur.