İçeriğe atla

Al Pacino

Al Pacino
DoğumAlfredo James Pacino
25 Nisan 1940 (84 yaşında)
New York City, New York, ABD
Etnik kökenİtalyan
MeslekAktör
Etkin yıllar1967-günümüz
Boy1,68 m (5 ft 6 in)
Partner(ler)Beverly D'Angelo (1997–2003) Lucila Polak (2008–2018)
Çocuk(lar)4
Ebeveyn(ler)Rose Pacino (ö. 1962)
Sal Pacino (1922–2005)
İmza
Al Pacino (1972)
Al Pacino (1977)
Al Pacino (1996)
Al Pacino (2004)
Al Pacino (2008)
Al Pacino (2014)

Alfredo James Pacino (d. 25 Nisan 1940; New York City, New York) Amerikalı aktör ve yapımcı. 20. yüzyılın en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilen Al Pacino, bir Oscar kazandı. Baba serisinde canlandırdığı Michael Corleone karakteriyle geniş çevrelerce tanındı.

Hayatı

Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940 tarihinde New York City, New York'ta Rose Gerardi ve Salvatore Pacino çiftinin 4. çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendisi henüz 2 yaşındayken ailesi boşandı.

Annesi ile beraber Corleone, Sicilya, İtalya'dan gelen göçüp Bronx’a gelen aile üyeleri Kate ve James Gerardi ile beraber yaşamak için Bronx’a taşındı. Pacino’nun babası da San Fratello, Sicilya, İtalya’lıydı ve bir boşanmalarının ardından bir sigorta şirketinde çalışmak için Covina, Kaliforniya’ya taşındı.[1][2]

Gençlik yıllarında arkadaşları ona “Sonny” veya “The Actor” diyordu. Kendisi bir beyzbol oyuncusu olmak istiyordu. Herman Riddler Junior Lisesi'ne gitti ama kısa süre geçmeden İngilizce dışındaki derslerini ektiği için okuldan atıldı.[3] High School of Performing Arts'a (Performans Sanatları Lisesi) gitti.[4] Annesi bu kararına karşı çıktı ve annesi ile bir tartışma yaşadı. Bu tartışmanın ardından evi terk etti. Oyunculuk derslerini finanse etmek için düşük ücretlerle de olsa postacı, garson, posta memuru ve temizlikçi olarak çalıştı.[1] Bir kere de Commentary dergisinde çalıştı.[5]

9 yaşında sigara ve içki kullanmaya başladı. 13 yaşında marihuana kullandı ama diğer uyuşturuculardan uzak durdu. En yakın arkadaşları yüksek dozda uyuşturucu kullanımından 19 ve 30 yaşlarında öldü. Bronx’ta büyümek onu zaman zaman kavgalara ve okulda sürekli sorun çıkartan bir çocuk olmaya itti. New York’ta bazı tiyatro oyunlarında yer aldı, Actors Studio okuluna katılmak istedi fakat reddedildi. Sonra HB Studio’ya katıldı. Burada ileride akıl hocası ve en yakın arkadaşı[6] olacak Charlie Laughton ile tanıştı. Bu dönemde sık sık işsiz kaldı. Sokaklarda, tiyatrolarda ve bazen arkadaşlarının evinde uyudu.

1962 yılında 43 yaşında olan annesi öldü. Aynı yıl büyükbabası James de öldü. Al Pacino, bu dönemleri hayatının en kötü dönemleri olarak dile getirdi. Sonraları bir röportajda bu zamanları şöyle dile getirdi: “22 yaşındaydım ve beni en çok etkileyen iki insan ölmüştü. Bu da benim hayatımı değiştirmeme sebebiyet verdi.”[7]

4 yıl boyunca HB Studios’da çalıştıktan sonra profesyonel aktörlerin, tiyatro yönetmenlerinin ve oyun yazarlarının üye olduğu bir organizasyon olan Actors Studio’ya seçildi. Sonradan The Godfather: Part II'de ve ...And Justice For All filmlerinde beraber rol alacağı Lee Strasberg ile metod oyunculuğu çalıştı.[2]

Sonradan yayınlanan biyografi kitabı olan Grobel’de Lee Strasberg’in ve Actors Studio’nun kariyerini nasıl etkilediğini şöyle anlattı: “Actors Studio benim için çok şey ifade ediyor. Bence Lee Strasberg de hak ettiği övgüyü alamıyor. Benim bütün bu oyunculuk işlerini bırakmayı düşündüğüm zamanlarda o elimden tuttu ve beni buraya getirdi.[8] Bu, hayatımda işaretlemeye değer bir dönüm noktasıydı.” Başka bir röportajda da şunları söyledi: Lee Strasberg ile çalışmak çok heyecan verici bir şeydi. Çünkü kendi çok ilgi çekici bir insandı. Bir sahne veya bir karakter hakkında söyledikleri şeyleri, yorumları başka kimseden duyamazdınız. Bu sektöre ve oyuncularına gerçekten değer veren bir insandı.”

2010 yılında Ellen Burstyn ve Harvey Keitel ile beraber Actors Studio'nun eş başkanlığını yapmaya başladı.[9]

Kariyeri

Actors Studio'ya girdikten sonra James Earl Jones ile çalıştığı The Place Creep'te rol aldı. 1967-68 tiyatro sezonunda zalim bir sokak serserisini oynadığı The Indian Wants the Bronx ile Obie Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Al Pacino'nun Broadway'de sahneye çıktığı ilk oyun Does the Tiger Wear a Necktie?'dır. Her ne kadar oyun kırk gösterimden sonra kaldırıldı ise de Pacino, topluma uyum sağlayamayan bir uyuşturucu bağımlısını canlandırdığı rolüyle Tony Ödülü'nün sahibi oldu. Al Pacino'nun kariyerindeki ilk filmi, 1969 yılında çevirdiği Me, Natalie'dir. Buradaki başarısıyla, yapımcılığını Paramount Pictures'un üstlendiği, Francis Ford Coppola'nın The Godfather filminde Michael Corleone rolünü oynamaya hak kazanacaktır. Bu filmdeki performansı ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar Ödülü'ne aday gösterildi. Sonra Broadway oyunlarına döndü ve başrolünü oynadığı The Basic Training of Pavlo Hummel ile ikinci kez Tony Ödülü'nün sahibi oldu.

Pacino'nun daha sonra rol aldığı filmleri, homoseksüel bir seri katilin peşinde olan bir polis memurunu canlandırdığı Cruising ve Author! Author! adlı komedi filmleri gişede battı. 1983 yılında Brian De Palma'nın yönettigi, şiddeti bol Scarface ise ilk gösterildiğinde sinemanın kült filmleri arasındaki yerini aldı.

Fakat başarının arkasından tekrar başarısızlık geldi ve Pacino tarihsel epik Revolution filminden sonra gözlerden uzaklaştı. Bu arada The Local Stigmatic filmiyle yönetmenliği denedi. Film, hiç sinemalara çıkmadı fakat New York'ta bir müzede bir kere gösterildi.

Al Pacino'nun dönüşü, 1989'da çekilen Sea of Love filmi ile oldu. Film büyük sükse yaptı. 1990'da gösterişli bir gangsteri oynadığı Dick Tracy ile altıncı kez Oscar'a aday olan Pacino, aynı yıl çevrilen, üçlemenin üçüncü ayağı The Godfather: Part III'de yer aldı.

Ertesi yıl çevirdiği romantik komedi Frankie and Johnny ve ardından gelen Glengarry Glen Ross, sevilen filmleriydi. Uzun süren sessizliğin ardından Scent of a Woman'daki (Kadın Kokusu) oyunculuğu ile nihayet Oscar ödülüne kavuşmayı başardı.

1993'te Brian De Palma ile tekrar çalıştığı Carlito's Way ve 1995'te Michael Mann'in yazıp yönettiği ve Robert De Niro'nun canlandırdığı bir hırsızın peşindeki polisi oynadığı Heat ile kariyerine devam eden Pacino, 1996'da politik bir dram olan City Hall'da rol aldı. Fakat o sene dikkatleri daha çok yazıp yönettiği ve rol aldığı Looking for Richard ile çekti.

1997 senesinde genç Hollywood yıldızları ile oynadığı filmler ile gündemdeydi. Önce Johnny Depp ile Donnie Brasco ve sonra Keanu Reeves ile Şeytanın Avukatı'nda rol aldı.

1999 senesinde Russell Crowe ile beraber The Insider filminde yer aldı. Bu filmde sigara şirketlerinin halktan gizlediği sırların anlatıldığı ve yayın aşamasında kıyametin koptuğu 60 Minutes adlı programın yapımcısı Lowell Bergman'ı canlandırdı.

2000 yılında yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği ve başrollerinde Cameron Diaz, James Woods ve Dennis Quaid gibi deneyimli oyuncuların yer aldığı Any Given Sunday adlı filmde oynayan oyuncu, Tony D'Amato adında futbol aşığı bir koçu canlandırdı.

2002 yılında Andrew Niccol'ün yönettiği, Rachel Roberts'in S1M0NE karakterini canlandırdığı S1M0NE adlı eserde Al Pacino, Hollywood yıldızlarının kaprislerine karşı tesadüfen eline geçen bir fırsatla tepki göstermeyi amaçlayan bir yönetmen olan Viktor Taransky'yi canlandırdı. 2003 yılında genç yıldızlardan olan Colin Farrell ile Çaylak isimli filmde oynadı. 2003 yılında rol aldığı Angels in America adlı mini dizi 12 dalda Emmy ödülü aldı, Al Pacino da bu dizi ile ilk Emmy ödülünü almış oldu. Aynı yıl Venedik Taciri isimli filminde Yahudi tefeci Shylock'u oynadı. 2005 yılında Kirli Para adlı pek beğenilmeyen filmde rol aldı. 2007 yılında ise Jon Avnet'in yönetmenliğini yaptığı 88 Minutes isimli filmde başrolü oynadı. Bu filmde geçmişte kendinin tespitleri sonucu yakalanan ve idama mahkûm edilen bir cinayet zanlısının suçunu kaldırmak isteyenler tarafından tehdit edilen bir cinayet psikiyatristi ve üniversite hocasını canlandırdı.

Diğer taraftan 1995 yılında Michael Mann tarafından yönetilen Heat filminde Robert De Niro ile bir araya gelen Al Pacino, bu kez Jon Avnet'in yönetmenliğini üstlendiği Righteous Kill filminde başrolü paylaştı, film 2008 yılında gösterime girmiştir.

Oscar Ödülü

Al Pacino 1992 yılında Scent of a Woman filminde sergilediği performansla En İyi Drama Filmi Erkek Oyuncusu dalında Oscar Ödülü'nü kazandı. Ödüle aday olan diğer oyuncular ise The Unforgiven filmi ile Clint Eastwood; Crying Game filmi ile Stephen Rea; Chaplin filmi ile Robert Downey Jr.; Malcolm X filmi ile Denzel Washington.

Filmografi

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1969 Me, NatalieTony Cameo
1971 The Panic in Needle ParkBobby
1972 The GodfatherMichael CorleoneEn İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1973 ScarecrowFrancis Lionel Delbuchi
1973 SerpicoFrank SerpicoEn İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1974 The Godfather Part IIMichael CorleoneEn İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1975 Dog Day AfternoonSonny Wortzik En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1977 Bobby DeerfieldBobby Deerfield
1979 ...And Justice for All.Arthur Kirkland En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1980 CruisingSteve Burns
1982 Author! Author!Ivan Travalian
1983 ScarfaceTony Montana
1985 RevolutionTom Dobb
1989 Sea of LoveFrank Keller
1990 The Local StigmaticGraham
1990 Dick TracyAlphonse Caprice En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1990 The Godfather Part IIIMichael Corleone
1991 Frankie and JohnnyJohnny
1992 Glengarry Glen RossRichard Roma En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1992 Scent of a WomanFrank Slade En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Kazandı
1993 Carlito's WayCarlito Brigante
1995 Two BitsGrandpa
1995 HeatVincent Hanna
1996 City HallJohn Pappas
1997 Köstebek Lefty
1997 Donnie BrascoBenjamin Ruggiero
1997 The Devil's AdvocateJohn Milton
1999 The InsiderLowell Bergman
1999 Any Given SundayTony D'Amato
2000 Chinese CoffeeHarry Levine
2002 InsomniaWill Dormer
2002 SimoneViktor Taransky
2002 People I KnowEli Wurman
2003 The RecruitWalter Burke
2003 GigliStarkman
2004 The Merchant of VeniceShylock
2005 Two for the MoneyWalter Abrams
2007 88 MinutesJack Gramm
2007 Ocean's ThirteenWillie Bank
2008 Righteous KillDavid Fisk
2011 The Son of No OneCharles Stanford
2011 Jack and JillKendisi
2012 Stand Up GuysVal
2013 Salomé King Herod
2014 ManglehornA.J. Manglehorn
2014 The Humbling Simon Axler
2015 Danny CollinsDanny Collins
2016 Misconduct Abrams
2017 HangmanDedektif Archer
2019 Once Upon a Time in Hollywood Marvin Schwarz
2019 The IrishmanJimmy HoffaEn İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
2021 American Traitor: The Trial of Axis Sally James Laughlin
2021 House of GucciAldo Gucci
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1968 N.Y.P.D.John James
2003 Angels in AmericaRoy Cohn
2010 You Don't Know JackJack Kevorkian Televizyon filmi
2013 Phil SpectorPhil SpectorTelevizyon filmi
2018 PaternoJoe Paterno Televizyon filmi
2020–2023 HuntersMeyer Offerman

Kaynakça

  1. ^ a b Cohen, Francine (25 Nisan 2015). "Al Pacino: 'It's never been about money. I was often unemployed'". the Guardian (İngilizce). 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "LifeTimeTV, Al Pacino'nun biyografisi". Lifetime TV. 25 Nisan 2015. 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 3 Mart 2016. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  4. ^ "Fire Destroys Former Performing Arts High School" (İngilizce). 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  5. ^ "Trivia - Al Pacino on Bio". web.archive.org. 12 Mayıs 2014. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  6. ^ Globel. s. 14. 
  7. ^ Globel. s. 10. 
  8. ^ Grobel. s. 15. 
  9. ^ "Actors Studio, resmi stüdyo tarihi". Actors Studio. 25 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marlon Brando</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1924 – 2004)

Marlon Brando, 20. yüzyılın en etkili aktörlerinden biri olarak kabul edilen, altmış yıla yayılan kariyeri boyunca iki Akademi Ödülü, iki Altın Küre Ödülü, bir Cannes Film Festivali Ödülü ve üç İngiliz Akademisi Film Ödülü dahil olmak üzere sayısız ödül aldı.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Robert Duvall</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Robert Selden Duvall, Amerikalı sinema oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Diane Keaton</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Diane Keaton, Amerikalı sinema oyuncusu, yapımcı ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">James Caan</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1940 – 2022)

James Edmund Caan, dört Altın Küre, bir Emmy ve bir Oscar da dahil olmak üzere birçok ödüle aday gösterilen Amerikalı bir aktördü. Caan, 1978'de Hollywood Walk of Fame'de bir sinema yıldızı ile ödüllendirildi.

<i>Baba II</i> Francis Ford Coppolanın 1974 tarihli filmi

Baba II, ilk filmin yapımından iki sene sonra çekilen film. Mario Puzo ve Francis Ford Coppola'nın ortak yazdığı senaryoyla kurgulanmıştır. 6 Oscar Ödülü kazanmıştır.

<i>Baba</i> (roman) ABDli yazar Mario Puzonun romanı

Baba, Amerikalı yazar Mario Puzo'nun yazdığı orijinal olarak 1969'da G.P. Putnam's Sons tarafından yayınlanan bir romandır. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatmaktadır. Roman 1945-1955 yılları arasında geçmekte ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cate Blanchett</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1969)

Catherine Élise Blanchett, iki kez Oscar, üç kez BAFTA ve üç kez Altın Küre kazanmış Avustralyalı oyuncu. Elizabeth ve Elizabeth: Altın Çağ filmlerinde canlandırdığı İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ve Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde canlandırdığı elf kraliçesi Galadriel rolleriyle bilinir. Ayrıca Katharine Hepburn'ü canlandırdığı Martin Scorsese'nin The Aviator filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında Jude Quinn'i canlandırdığı I'm Not There filmi ile 64. Venedik Film Festivali'nde Volpi Kupasını almıştır. Bu filmle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur. 2013 yılında Woody Allen yapımı Blue Jasmine filminde Jasmine adlı karakteri canlandırarak En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Peter Jackson yönetmenliğinde çekilen The Hobbit: An Unexpected Journey'de yine elf kraliçesi Galadriel'i canlandırmıştır. 77. Venedik Film Festivali'nin jüri başkanlığını da üstlenmiştir.

80. Akademi Ödülleri 24 Şubat 2008'de, Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Tiyatrosunda yapılmış olan ödül töreni. Kodak Tiyatrosunda yedinci kez düzenlenen töreni Amerika'da 2014'e kadar anlaşması bulunan ABC kanalı 33. kez yayınladl ve töreni ikinci defa Jon Stewart sundu.

<span class="mw-page-title-main">Alec Guinness</span>

Alec Guinness, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">James Franco</span> Amerikalı sinema oyuncusu

James Edward Franco, Amerikalı oyuncu, senarist, film yapımcısı, yönetmen, yazar, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ed Harris</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Edward Allen "Ed" Harris, dört kez Oscar Ödülü adayı ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı sinema oyuncusu, yazar ve film yönetmeni. Apollo 13 (1995), Truman Show (1998), Pollock (2000) ve Saatler (2002) filmlerindeki performansları ona eleştirmenlerin beğenisini ve Akademi Ödülü adaylıklarını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faye Dunaway</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Dorothy Faye Dunaway, Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncudur. 1965 yılından beri sinemada faal olan sanatçı aynı zamanda bazı filmlere yönetmen, yapımcı ve senarist olarak da imza atmıştı. Oscar, BAFTA, Altın Küre ve Emmy ödülleri dahil tam 17 ödül kazanan oyuncu 25 ayrı ödüle de aday gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Ellen Barkin</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Ellen Barkin,, Emmy ödüllü, Altın Küre'ye aday gösterilmiş Amerikalı oyuncudur.

Frank John Hughes Amerikalı film ve televizyon oyuncusu. HBO minidizisi Kardeşler Takımı'nda "Wild Bill" Guarnere karakterini, Sıkıysa Yakala filminde Tom Fox karakterini, 24 dizisinde Tim Woods karakterini, The Sopranos dizisinde ise Walden Belfiore karakterini canlandırdı.

<i>Yazar! Yazar!</i> (film)

Yazar! Yazar!, Israel Horovitz tarafından yazılan, Arthur Hiller tarafından yönetilen, Al Pacino, Dyan Cannon ve Tuesday Weld'in rol aldığı 1982 Amerikan komedi-drama filmidir. Oldukça otobiyografik olan film, prodüksiyonuna yeni bir oyun katmaya çalışırken ailesini ve ilişki sorunlarını çözmeye çalışan Broadway oyun yazarı olan Ermeni asıllı Amerikan yazar Ivan Travalian ve aile hayatını anlatıyor.

<i>Doktor Ölüm</i> (film) film

Doktor Ölüm ya da You Don't Know Jack, Barry Levinson'un Ölüm ve Ölü arasında: Dr.Jack Kevorkian Hayatı ve Ötenazi Legalize için savaş. adlı kitaptan esinlenerek yönetmenliğini yaptığı ve Al Pacino, Danny Huston başrollerini oynadığı 2010 yılında yayınlanann TV filmidir. Film Queens, Staten Island ve Brooklyn ve de Detroit, Michigan ve çevresinde gerçekleşir, New York'de ilçesinde de oynanır. 62. Emmy Ödülleri'nde, Al Pacino Altın Küre'nde Kevorkian rolüyle 2011 yılında Screen Actors Guild Awards ile birlikte, bir Mini Dizi ve Filmde Al Pacino Üstün Erkek Oyuncu dalında Emmy kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Francesca De Sapio</span> İtalyan oyuncu

Francesca De Sapio, İtalyan oyuncu ve oyunculuk eğitimcisi.

Baba, İtalyan Amerikalı yazar Mario Puzo'nun 1969 tarihli aynı adlı romanından esinlenerek Francis Ford Coppola tarafından yönetilen üç suç filminden oluşan bir Amerikan film serisidir. Filmler, patriği Vito Corleone'nin Amerikan organize suçlarında önemli bir figür haline geldiği kurgusal İtalyan Amerikan mafyası Corleone ailesinin davalarını takip ediyor. Filmler Paramount Pictures tarafından dağıtıldı ve 1972, 1974 ve 1990'da yayınlandı. Seri, gişede başarı elde etti ve filmlerin dünya çapında 430 ila 512 milyon dolar arasında hasılat elde etti. Baba ve Baba II, birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi iki filmi olarak görülüyor. Seri, toplam 28 Akademi Ödülü adaylığından 9'unu kazanarak ağır ödüller aldı.

<span class="mw-page-title-main">Teresa Ruiz</span>

Teresa Ruiz López, Meksikalı-Amerikalı bir aktris.