İçeriğe atla

Al-Bayan (Radyo İstasyonu)

Al-Bayan Radyosu
(Arapça:البيان)
Al-Bayan radyosu logosu
Al-Bayan radyosu logosu
Tam adıالبيان
Kuruluş2014
Kapanış2018
Sahibi Irak ve Şam İslam Devleti
(ruhsatsız)
FormatıDin, haber, sohbet, propaganda, neşid, Kur'an tilaveti, fıkıh, röportaj
DilArapça, Kürtçe, İngilizce, Fransızca, Rusça ve diğerleri...
Yayın alanıSuriye, Irak, Libya, Afganistan, Yemen, Pakistan

Al-Bayan (Arapça: البيان) Irak'ta bulunan, Irak ve Şam İslam Devleti'nin sahibi olduğu ve işlettiği, İslam Devleti'nin resmi radyo istasyonuydu.[1] İstasyon, haber-sohbet formatında ve Arapça, Kürtçe, İngilizce, Fransızca ve Rusça dillerinde yayın yapıyordu.[2]

Al-Bayan radyosu neredeyse BBC ve NPR gibi radyolar kadar kaliteliydi.[3][4][5][6][7] Irak ve Şam İslam Devleti Irak ve Suriye'deki üslerinin çoğunu kaybetmesinin ve radyo istasyonunun bir hava saldırısıyla yok edilmesinin ardından istasyon yayınlarını durdurdu.[8]

Irak ve Şam İslam Devleti daha sonra Libya'nın Sirte kentinden "Radio Al-Tawheed" radyo istasyonu adıyla yayınlarına devam etti.

Al-Bayan Radyo ilk yayını 2014'ün sonlarında başlatıldı ve başlangıçta haber bültenleri sunuldu, ardından Nisan 2015'te bazı diğer programlar eklendi. İstasyon, Neşid, Kuran tilavetleri, konuşmalar, fıkıh, dil eğitimi ve röportaj programları dahil olmak üzere geniş bir program yelpazesi sundu ve tarih satırları Hicri takvime göre okundu.

2016'nın başlarında Al-Bayan bir Android uygulaması yayınladı, uygulama resmi araçlar ile indirilemiyordu. Uygulamayı Twitter, Facebook ve Telegram gibi sosyal medya aracılığıyla yaydılar.

2015 yılının Şubat ayında Irak ve Şam İslam Devleti Libya'nın Sirte şehrindeki Ansar al-Shar'a ait "Makmadas adlı Radyo istasyonunu ele geçirdi ve yayınlarına bu istasyondan devam etti.

Kaynakça

  1. ^ "A News Agency With Scoops Directly From ISIS, and a Veneer of Objectivity". The New York Times. 14 Ocak 2016. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Islamic State launches English-language radio news bulletins". The Daily Telegraph. 5 Haziran 2015. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2015. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; wapo isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ Hinhant, Lori (1 Haziran 2015). "The ISIS Station Targeting Foreign Recruits Sounds Like NPR". Business Insider. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  5. ^ "Thanks for listening to ISIS radio in English". Public Radio International. 22 Nisan 2015. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  6. ^ Murphy, Brian. "Islamic State claims responsibility for Texas attack outside Muhammad cartoon show". The Washington Post (5 May 2015). 16 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  7. ^ Maamoun, Youssef (23 Mayıs 2015). "Islamic State Group Radio Claims Saudi Arabia Mosque Suicide Attack". Huffington Post. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  8. ^ "Air raid silences IS radio station in Iraq's Mosul". The New Arab. 28 Şubat 2017. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak İsyanı (2011-2013)</span>

Irak İsyanı, Irak Savaşı'nın sona ermesinden ve ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesinden sonra 2011'in sonlarında başlayan ve merkezi hükûmetle şiddetli çatışmalara ve Irak'ın dini grupları arasında düşük düzeyde mezhepsel şiddete neden olan bir isyandı.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Bekir el-Bağdadi</span> IŞİDin lideri

Ebu Bekir el-Bağdadi veya doğum ismiyle İbrahim Avvad İbrahim Ali el-Bedri el-Samarai, kendini İslam halifesi ilan etmiş, silahlı örgüt IŞİD'in kurucusu ve 2014'ten 2019'a kadar lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sincar</span> Irakın Ninova İline bağlı bir şehir

Sincar, Kuzey Irak'ta Musul kentine bağlı ilçe. Bölgede DEAŞ öncesi, üçte ikisini Ezidilerin, diğer bölümünü ise Sünni Kürt ve Arapların oluşturduğu yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyordu.

Irak ve Şam İslam Devleti ilk defa Irak'ta ortaya çıkmış ve zamanla diğer ülkelere de yayılmış olup çeşitli ülke ve bölgede toprak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ceyş-ul İslam</span>

Ceyş-ul İslam ya da İslam Ordusu, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı muhalif bir grup. Suriye, Rusya, İran ve Mısır tarafından terörist grup olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'ta yer alan petrol rafinelerinde petrol üretmesi ve bunları dış ülkelere satmasıdır. Petrol üretimi ve kaçakçılığı, IŞİD'in en büyük gelir kaynakları arasında gösterilir. Bu ürün bazı kaynaklarda "kara bayrağı besleyen kara altın" olarak da adlandırılmıştır. IŞİD kontrolü altındaki sahalardan elde edilen petrol, çoğunlukla kendi bölgeleri içerisinde dağıtılmakta, ancak pazar fiyatlarının altından çevre devletlere de kaçırılmaktadır. Ham petrolden üretilen petrol ve mazot gibi ürünler IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin ekonomisinin temel taşı niteliğindedir. Mazot da birçok elektrik jeneratörünün güç kaynağı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Ahmed el-Elvani</span>

Ebu Ahmed el-Elvani, Irak ve Şam İslam Devleti'nde askeri konsey üyesi ve üst düzey bir komutandır. Saddam Hüseyin'e bağlı orduda subaylık yapan Ebu Ahmed el-Elvani'nin, 2014 sonlarında hava saldırıları sonucunda öldürüldüğü bildirildi. Ancak bu ölüm, ABD ve IŞİD tarafından doğrulanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Azrail</span>

Eyyüb Falih Hasan el-Rubayi, takma adıyla Ebu Azrail, Irak'ta Irak ve Şam İslam Devleti ile savaşan Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis grubu olan Kataib el-İmam Ali'nin bir komutanıdır. Irak'ta sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesi kazanarak Şii Iraklılar arasında IŞİD'e karşı direnişin ortak bir simgesi haline geldi. Ebu Azrail, ABD tarafından yönetilen Irak işgali sırasında ABD'ye karşı savaşan Mukteda es-Sadr'ın Mehdi Ordusu'nda eski bir milis kuvveti üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yezîdî Soykırımı</span> IŞİD tarafından Yezîdîlere yapılan soykırım

Yezidi Soykırımı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü ifade edilmektedir. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi</span> 2. IŞİD lideri (1976-2022)

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi,, eski Irak ve Şam İslam Devleti lideri ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne göre Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ardından gelen ikinci İslam halifesi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Fatıma el-Caheyşi</span>

Ni'ma Abd Nayef al-Jabouri doğum adıyla bilinen Ebu Fatıma el-Caheyşi, Irak ve Şam İslam Devleti'nin liderlerinden birisidir. Örgütün Kerkük sorumlusu olmadan önce Irak'ın güneyinde gerçekleştirilen IŞİD operasyonlarının komutanlığını yapmıştır. Örgütün koalisyon güçlerinin müdahalesiyle birlikte kan kaybetmesi sonrası birçok bölgede valilik görevi üstlenmiş, IŞİD hiyerarşisinde yükselmeye başlamıştır. Ebu Bekir el-Bağdadi öldürülmeden önce el-Caheyşi'nin Bağdadi'nin yanındaki militanlardan birisi olduğu, Irak'ta Bağdadi'nin temsilcisi olarak görev yaptığı çeşitli kaynaklarca bildirilmiştir. Ebu Müslim et-Türkmeni'nin 18 Ağustos 2015'te Musul'da Amerika Birleşik Devletleri saldırısı sonucu öldürülmesiyle birlikte et-Türkmeni'nin yerine atanmıştır.

DEAŞ topraklarının çekirdeği, örgütün önemli kentsel, kırsal ve çöl bölgelerini kontrol ettiği Irak ve Suriye'de idi. DEAŞ ayrıca Afganistan'da, Batı Afrika'da ve muhtemelen Sahra'da, Somali'de, Mozambik'te, ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde toprak kontrol ediyor ve geçmişte Libya'da, Filipinler'de, Mısır'da ve Yemen'de toprak kontrol ediyordu. Örgütün ayrıca herhangi bir toprak kontrol etmemesine rağmen Hindistan'da, Pakistan'da, Bangladeş'te, Cezayir'de, Irak'ta, Tunus'ta, Kafkasya'da, Suudi Arabistan'da, Türkiye'de ve Azerbaycan'da isyancı hücreleri vardır. Ayrıca 2014 tarihli bir videoda IŞİD, Kürt topraklarını ele geçirmeleri halinde Kürdistan Vilayeti yapacaklarını belirtti. Mart 2019'un sonlarına doğru, Suriye'deki IŞİD bölgesi yalnızca Suriye Çölü'ndeki kuşatma altında 4.000 km2'lik bir cebe indirildi. Bölge, Suriye hükûmet güçleri ve müttefikleri tarafından çevrildi. Suriye ordusu cebe yönelik tarama operasyonları ve hava saldırıları gerçekleştirdi, ancak sınırlı bir başarı elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti dinarı</span> Irak ve Şam İslam Devletinin resmi para birimi

Irak ve Şam İslam Devleti Dinarı yada kısaca Işid Dinarı 2014-2019 yılları arasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin resmi para birimiydi. Dirhem ve Fulûs Dinarın alt birimleridir. Işid Dinarı, Emevi Halifeliği döneminde Müslüman dünyasına ilk kez tanıtılan tarihi altın dinardan esinlenilmiştir. 2016 yılında yapılan hesaplamalara göre 1 Işid Dinarı yaklaşık 160 Dolar veya 91 Sterlin ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti - Türkiye eyaleti</span>

İslam Devleti – Türkiye Vilayeti, Türkiye'de faaliyet gösteren Irak ve Şam İslam Devleti'nin bir koludur. Grup 10 Temmuz 2019'da kuruldu. İD-TV, diğer yerleşik İslam Devleti vilayetlerinden, özellikle İslam Devleti – Batı Afrika Vilayeti (ISWAP) ve İslam Devleti – Horasan Vilayeti'nden (ISIS–K) çok daha az aktiftir.