İçeriğe atla

Alın Yazısı (film, 1972)

Alın Yazısı
Filmin afişi
YönetmenOrhan Aksoy
YapımcıHürrem Erman
SenaristSafa Önal
OyuncularCüneyt Arkın, Fatma Belgen
MüzikNoray Demirci
Görüntü yönetmeniErdoğan Avcı, Ahmet Vural
StüdyoErman Film
CinsiSinema Filmi
TürüDram, Gerilim, Polisiye
RenkRenkli
Yapım yılı1972
Çıkış tarih(ler)i1 Ocak 1973 (1973-01-01)
Süre90 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Alın Yazısı, yönetmenliğini Orhan Aksoy'un yaptığı 1972 yapımı Türk sinema filmidir. Film, İran filmi Gheysar'ın yeniden yapımıdır.[1][2]

Konusu

Zeyneb hızlı bir şekilde hastaneye yetiştirilse de kanına yayılmış olan zehir kurtulmasına mani olur. Lakin ölümü öncesi yazmış olduğu mektup onun intihar nedeninin evine ders çalışmaya gittiği arkadaşının erkek kardeşi olan Şehmuz (İstemi Betil) tarafından cinsel tacize uğradığı olduğu anlaşılır ve Zeynep'in kardeşi Osman(Erol Taş) bu olay etkisi altında geçmişte tövbe etmesine ve dayısının ısrarlarına karşı Şehmuz'dan intikam almayı kafasına koyar lakin Şehmuz ile kavga sırasında onun iki kardeşi tarafından arkasından bıçaklanır ve o da hayatını kaybeder. Tüm bunlar Zeyneb ve Osman'ın geride kalan kardeşi olan Haydar'ın (Cüneyt Arkın) haberi olmaksızın gelişiyor. Haydar bunca zaman Gaziantep'teydi ve oradaki tarlalarının satışından iyi para elde edip büyük umutlarla ve sevinçle kardeşlerinin hayatta olduğu düşüncesinde anne ve dayısının yanına geri döner. Haydar'ın sevdikleri sırasında nişanlısı Fatma (Fatma Belgen) da vardır ve döndüğünde onunla evlenme arzusundadır. Hayal ettiği şeyler evine geldiğinde gözünün önünde yok olur. Kardeşi gibi kötü işlere tövbekar olan Haydar da dayısı ve annesinin aileni yuvanı kur sözlerine rağmen intikam almayı amaçlar ve filmin diğer kısmı onun öcünü nasıl ala bileceğini ve karşısında duran zorluklar ve hadiseleri anlatır.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kara Murat Fatihin Fedaisi</i> Kara Murat serisinin ilk filmi (1972)

Kara Murat Fatih'in Fedaisi; 1972 yapımı Türk filmi. Yönetmenliğini Natuk Baytan'ın yaptığı Kara Murat Fatih'in Fedaisi, Kara Murat serilerinin ilk filmidir.

Zeynep Aksu, doğum adıyla Füsun Demiroğlu,, Türk oyuncudur. Türk sinemasında 1960'ların sonlarıyla 1970'lerin başlarında oynadığı başrollerle tanınır. 5 yılın sonunda sinemayı bıraktı. 2003 yılında bir TV dizisiyle setlere döndü.

<i>Köroğlu</i> (film) film

Köroğlu, 1968 yapımı bir tarih ve macera tarzı Türk filmdir Senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdıkları bu filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamışlardır. Görüntülerini Gani Turanlı'nın çektiği filmin müzikleri Yücel Paşmakçı'e aittir. Yapım şirketi Uğur Film'dir ve yapımcısı Memduh Ün'dur.

<i>Çaresizler</i>

Çaresizler, Natuk Baytan'ın yönettiği, Nurettin Erişen'in senaryosunu yazdığı 1973 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Yahya Kılıç'dır. Filmin başrol oyuncuları Cüneyt Arkın ve Ahmet Mekin'dir.

Sokak Kavgacısı, 1986 çıkışlı Türk filmidir. Böbreklerinden hasta olan ama buna rağmen dövüşmek zorunda kalan bir boksörün hikâyesinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini, aynı zamanda başrol oyuncusu olan Cüneyt Arkın yapmıştır.

<i>Belalılar</i> (film, 1974) 1974 filmi

Belalılar, 1973 çıkışlı The Sting (Belalılar) filminin uyarlaması olan 1974 çıkışlı Türk filmidir.

<i>Aşk ve İntikam</i>

Aşk ve İntikam, yönetmenliğini Süreyya Duru'nun üstlendiği, Şakir Sırmalı'nın senaryosunu yazdığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Battal Gazinin İntikamı</i> Battal Gazi serisinin ikinci filmi (1972)

Battal Gazi'nin İntikamı, 1972 yapımı Türk filmi.

<i>Hacı Murat Geliyor</i>

Hacı Murat Geliyor, 1968 yılı Türk yapımı sinema filmi.

Serseri Aşık, 1965 yılı Türkiye yapımı, baş rollerini Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit ve Sadri Alışık'ın paylaştığı sinema filmi.

<i>Üvey Ana</i>

Üvey Ana, Ülkü Erakalın'ın yönetmenliğini üstlendiği 1971 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Zeynep Aksu ve Sadri Alışık'ın yer aldığı filmde, bir yanlış anlaşılmanın kurbanı olan bir kadının öyküsü konu edilmektedir. Aka Gündüz'ün 1935'te kaleme aldığı aynı isimli romanından uyarlanan ikinci filmdir.

<i>Derviş Bey</i> (film)

Derviş Bey, Şerif Gören'in yönettiği, başrollerinde Kadir İnanır ve Melike Zobu'un yer aldığı 1978 yapımı Türk filmi.

<i>Kin</i> (film, 1974)

Kin, yönetmenliğini Natuk Baytan'ın üstlendiği 1974 yapımı bir sinema filmi.

<i>Babaların Babası</i>

Babaların Babası yönetmeliğini Natuk Baytan'ın yaptığı 1975 yapımı sinema filmi. Filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve Filiz Akın oynamaktadır.

<i>Mahkum</i> (film, 1972)

Mahkûm, senaryo yazarlığını, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1972 yapımı Türk filmidir. Filmin başroldeki oyuncuları Cüneyt Arkın ve Hale Soygazi'dir.

<i>Deli Fişek</i> (film, 1984)

Deli Fişek senaristliğini ve yönetmeliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1984 yapımı Türk filmidir.

<i>Babanın Suçu</i>

Babanın Suçu, yapım ve yönetmenliğini Melih Gülgen'ın yaptığı 1976 yapımı sinema filmi

<i>İnsanlar Yaşadıkça</i> (film, 1969)

İnsanlar Yaşadıkça, yönetmeliğini Memduh Ün'un yaptığı 1969 yapımı Türk sinema filmi.

Günahsızlar senaristliğini Selim İleri, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1972 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Arzu Okay oynamıştır.

<i>Bırakın Yaşayalım</i>

Bırakın Yaşayalım, 1974 yapımı Türk filmidir. Cüneyt Arkın ve Necla Nazır'ın başrolünde oynadığı film, Osman F. Seden tarafından yönetilmiştir.