İçeriğe atla

Alçaklığın Evrensel Tarihi

Alçaklığın Evrensel Tarihi
YazarJorge Luis Borges
ÜlkeArjantin
ISBN0-525-47546-X
OCLC541339

Alçaklığın Evrensel Tarihi (özgün İspanyolca adı: Historia universal de la infamia), Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in ilk kez 1935'te basılan ve 1954'te revize edilen kısa öykülerinden oluşan bir derlemedir. Öykülerin çoğu 1933 ile 1934 yılları arasında Critica gazetesinde ayrı ayrı yayınlanmıştır. Büyülü gerçekçilik terimini ilk kullanan Angel Flores, bu kitabı akımın başlangıcı olarak belirlemiştir.[1]

Hikâyeler (Hombre de la esquina rosada hariç) gerçek suçluların kurgulanmış öyküleridir. Kaynaklar kitabın sonunda listelenmiştir ancak Borges yeniden anlatımında, özellikle tarihler ve isimlerde -keyfi veya başka amaçla- pek çok değişiklik yapmıştır. Bu nedenle anlatılara tarihsel olarak güvenilemez. Özellikle İlgisiz Katil kaynak materyalinden önemli ölçüde farklıdır.

Biri 1972, ikincisi 1999 tarihli olmak üzere iki İngilizce çevirisi mevcuttur. 1972 İngilizce baskısı (A Universal History of Infamy, 0-525-47546-X) Norman Thomas di Giovanni tarafından tercüme edilmiştir. 2004 İngilizce baskısı (0-14-243789-1) Andrew Hurley tarafından çevrilmiş ve İngiltere merkezli yayıncı Penguin Books'un bir bölümü olan Penguin Classics tarafından yayımlanmıştır.

Ayrıca bakınız

  • Jorge Luis Borges'in bibliyografisi

Kaynakça

  1. ^ On his conference "Magical Realism in Spanish American" (New York, MLA, 1954), published later in Hispania, 38 (2), 1955.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Aleixandre</span>

Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo, İspanyol şair.

<i>Büyük Sovyet Ansiklopedisi</i>

Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Rusçada en büyük ve kapsamlı ansiklopedilerden bir tanesidir. Yayımcılığını devlet yapmıştır.

Latin Amerika Edebiyatı, Latin Amerika'da İspanyolca ve Portekizce yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İlk yazılı metinler Yenidünya'nın İspanyol fatihlerinin İspanya'ya gönderdikleri raporlardı. İspanyollar'ın atılganlığı ve Amerika Yerlilerinin yiğitliği pek çok yazıya ve şiire esin kaynağı olmuştur. Bunların en ünlüsü İspanyol Alonso de Ercilay Zúñiga'nın (1533-1594), Şili Yerlilerinin soylu direnişini ve şairin bu dönemdeki acılarını dile getiren La Araucanadır. 20 binin üstünde koşuktan oluşan bu şiir yeni topraklardan fışkıran ilk gerçek edebiyat ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

"Babil Kütüphanesi" Arjantinli yazar ve kütüphaneci Jorge Luis Borges (1899-1986) tarafından yazılmış bir kısa öyküdür. Öykü; evreni, olası tüm 410 sayfalık kitapları içeren dev bir kütüphane olarak betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Galland</span> Fransız oryantalist, nümismatist ve çevirmen

Antoine Galland,, Fransız şarkiyatçı ve arkeolog. Bin Bir Gece Masallarını Avrupa'da ilk çeviren kişidir. Fransızcada: Les mille et une nuits ismini vermiştir. 1704 ila 1717 arasında on iki ciltte çıkmış, Avrupa edebiyatına İslam dünyasının etkisini ilerletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tlön, Uqbar, Orbis Tertius</span>

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in yazdığı kısa fantastik öykü.

"Alef", Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'e ait öyküdür. İlk olarak Eylül 1945'te yayımlandı ve 1949'da Alef ve Diğer Öyküler adıyla yeniden yayımlandı ve 1974'te yazar tarafından revize edildi.

<i>Düşsel Varlıklar Kitabı</i> Jorge Louis Borgesin bir kitabı

Düşsel Varlıklar Kitabı, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in Margarita Guerrero ile birlikte yazdığı, ilk kez 1957'de yayımlanan kitap.

Mayer André Marcel Schwob, yahut Marcel Schwob, kısa öyküleri ve özellikle Jorge Luis Borges ve Roberto Bolaño'ya etkisiyle bilinen Fransız sembolist yazar. "Gerçeküstücülük'ün muştucusu" lakabıyla nâm salmış; yüzden fazla kısa öykü yazmanın yanı sıra gazete makalesi, deneme, biyografi, edebî inceleme, analiz, çeviri ve oyun gibi birçok yazınsal alanda eserler vermiş; hayatı boyunca sevilen ve hürmet edilen biri olmuş; dönemin edebiyat camiasında aktif rol almıştır.

Norman Thomas di Giovanni Jorge Luis Borges ile olan işbirliği dolayısıyla tanınmış Amerikalı editör ve çevirmen.

Olaf Stapledon, İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. "Geleceğin tarihi" tarzı romanları bilimkurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Juan Carlos Onetti</span>

Juan Carlos Onetti Borges Uruguaylı roman ve kısa öykü yazarı.

Çatal Yolları Bahçesi", Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa bir öyküsüdür. Bu, 1944'te Ficciones'da tamamen yeniden basılan El jardín de senderos que se bifurcan koleksiyonunun başlık öyküsüdür. Bu öykü Çoklu evrenlerde alternatif gerçeklik temasının edebiyatta ilk işlenmesidir. Hikâyenin temasının, kuantum mekaniğinin birçok dünya yorumunu önceden haber verdiği söylenir. Filozof ve bilimkurgu yazarı Olaf Stapledon'un çalışmalarından esinlenmiş olabilir. Borges'in "yolları çatallamak" vizyonu, özellikle hiper metin kurgusu alanında çok sayıda yeni medya araştırmacısı tarafından ilham kaynağı olarak gösterildi. Borges'in sonsuz metin fikrini ifade eden diğer öyküleri arasında “ Babil Kütüphanesi ” ve “ Kum Kitabı ” sayılabilir

The Library of Babel, Brooklyn'li yazar ve kodlamacı Jonathan Basile tarafından Jorge Luis Borges'in "Babil Kütüphanesi" (1941) adlı kısa öyküsüne dayanan bir web sitesidir. Site 2015 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">María Kodama</span> Arjantinli gazeteci ve yazar

María Kodama Schweizer, Arjantinli kadın yazar ve çevirmendir. 1986'daki ölümüne kadar yazar Jorge Luis Borges'in eşi ve ölümünden sonra mirasının tek sahibiydi.

<i>Ficciones</i>

Ficciones, Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in özgün olarak 1941 ile 1956 yılları arasında İspanyolca olarak yazdığı yayınlanan kısa öykülerinden oluşan bir derlemesidir. Ficciones'tan on üç hikâye ilk olarak New Directions tarafından İngilizce antoloji Labyrinths'te (1962) yayınlandı. Aynı yıl, Grove Press, orijinal dildeki aynı başlığı kullanarak kitabın tamamını İngilizce olarak yayınladı. "Al-Mu'tasım'a Yaklaşım" ilk olarak A History of Eternity'de yayınlandı (1936). Ficciones, Borges'in en ünlü kitabıdır ve onun dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

" Babil Piyangosu " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in fantastik kısa öyküsüdür. İlk kez 1941'de Sur edebiyat dergisinde yayımlandı. Daha sonra Yolları Çatallanan Bahçe koleksiyonuna dahil edildi. Bu koleksiyon da daha sonra Ficciones'in (1944) birinci bölümü haline getirildi.

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa öyküsüdür. Ficciones antolojisinin birinci bölümüne dahil edilmiştir. Başlık aynı zamanda Herbert Quain'in Eserleri Üzerine Bir Araştırma olarak da çevrilmektedir.