Önvurgu ses yayıncılığında sinyal gürültü oranını artırmak amacıyla kullanılan bir tekniktir.
Frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. FM kısaltmasıyla gösterilir. Bu modülasyon türü 1933 yılında Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştirilmiştir.
Elektronik filtre farklı frekanslara sahip sinyallerden kimilerini geçirip, kimilerini bastıran bir devredir.
Genlik modülasyonunun bir türü. Bu yöntem ile televizyon yayıncılığında aynı yayın bandını daha çok sayıda yayıncının kullanabilmesi amaçlanmıştır.
Matematikte, harmonik analiz alanında, kesirli Fourier dönüşümü (FRFT) Fourier dönüşümüne genelleştirilecek doğrusal dönüşümlerin bir ailesidir. Bu nedenle, -zaman ve frekans- arasında bir ara etki alanı için bir işlev dönüştürebilir - Fourier dönüşünde n'in bir tam sayı olması gerekmez n'inci kuvvet dönüşümü olarak da düşünülebilir. Onun uygulamaları faz geri alma ve örüntü tanıma için,filtre tasarımı ve sinyal analizi arasında değişir.
Doğrusal filtreler, işleme sokulan verilerin doğrusal değişkenler ile işlendiği sinyal işleme yapılarıdır. Bir başka deyişle, elde edilen sinyal çıktısı, girdinin doğrusal katsayılar ile işleme sokulması ile oluşturulur. Bu özellikte filtreler ile oluşturulan sistemler, dolayısıyla doğrusal sinyal tepkisi yaratırlar.
Butterworth filtre passband içinde mümkün olduğu kadar düz bir frekans responsa sahip olabilmek için dizayn edilmiş bir Sinyal işleme filtre tipidir. Ayrıca maksimum düz magnitüd filtre olarak da tarif edilir. İlk defa 1930 yılında ingiliz mühendis ve fizikçi Stephen Butterworth tarafından "On the Theory of Filter Amplifiers". makalesinde tarif edilmiştir.
Çok düşük frekans 10 ila 100 kilometre arasındaki dalga boyları ve 3 kHz ile 30 kHz frekans aralığındaki radyo frekansları için kullanılan ITU tanımıdır. Radyo spektrumunun bu bandında yeteri kadar bant genişliği olmadığı için ses iletimi amacıyla oldukça elverişsizdir ve sadece düşük veri hızı kodlu sinyaller kullanılmaktadır. VLF bandı bazı radyo seyrüsefer hizmetleri, yayın süresi sinyalleri olarak radyo saatlerini ayarlamak için ve güvenli askeri iletişim için kullanılmaktadır. VLF dalgalar tuzlu su içine yaklaşık 40 metre nüfuz edebildiğinden denizaltı askeri iletişim için de kullanılmaktadır.
Distorsiyonmetre elektronikte harmonik distorsiyon oranını ölçmek için kullanılan bir ölçü aletidir.
Televizyon yayıncılığında Diferansiyel kazanç video (görüntü) sinyal bandının yüksek frekans bölgesindeki doğrusallık sorununa verilen addır. Bu sorun özellikle renk taşıyıcı frekansı için kritiktir.
Beyaz sınırlayıcı televizyon teknolojisinde kullanılan bir devrenin adıdır.
Geçirim bandı elektronikte bir cihazın frekans spektrumunda kullandığı frekans bölgesidir. Bu bölge genellikle elektronik filtrelerle belirlenir. Geçirim bandını birimleri hertz (Hz) ya da üst katlarıdır. Geçirim bandı kavramı optikte de kullanılır. Ancak optikte geleneksel olarak dalga boyu birimleri kullanıldığı için optik geçirim bandı birimleri de saniyenin askatları veya ångström birimidir.
Örnekleme, sinyal işlemede sürekli zaman sinyalinin ayrık zaman sinyaline indirgenmesidir. Yaygın bir örnek, bir ses dalgasının bir örnek dizisine dönüştürülmesidir.
Yüksek geçiren filtre (HPF), belirli bir kesme frekansından daha yüksek bir frekansa sahip sinyalleri ileten ve kesme frekansından daha düşük frekanslı sinyalleri zayıflatan bir filtredir. Her bir frekans için zayıflama miktarı filtre tasarımına bağlıdır. Yüksek geçiren bir filtre genellikle doğrusal ve zamanla değişmeyen bir sistem olarak modellenir. Bazen düşük kesimli filtre veya bas kesilmiş filtre olarak da adlandırılır. Yüksek geçişli filtrelerin, DC'yi sıfır olmayan ortalama voltajlara veya radyo frekansı cihazlarına duyarlı devrelerden engelleme gibi birçok kullanımı vardır. Bir bant geçiren filtre üretmek için alçak geçiren bir filtre ile birlikte de kullanılabilirler.
Frekans tepkisi, bir uyarana yanıt olarak bir sistemin veya cihazın çıkış spektrumunun nicel ölçüsüdür. Sistemin dinamiklerini karakterize etmek için kullanılır. Girişe kıyasla frekansın bir fonksiyonu olarak çıkışın büyüklüğü ve fazının bir ölçüsüdür. En basit ifadeyle, bir sinüs dalgası belirli bir frekansta bir sisteme enjekte edilirse, doğrusal bir sistem girişe göre belirli bir büyüklük ve belirli bir faz açısı ile aynı frekansta tepki verecektir. Ayrıca doğrusal bir sistem için, girdinin genliğini iki katına çıkarmak çıktının genliğini iki katına çıkarır. Ek olarak, zamanla değişmeyen sistemse (LTI), frekans tepkisi da zamanla değişmeyecektir. Bu nedenle LTI sistemleri için frekans cevabı, sistemin transfer fonksiyonunun sinüzoidal uyarmanın frekansını temsil eden tamamen hayali bir sayı argümanına uygulanması olarak görülebilir.
Kesme frekansı, bir sistemin frekans tepkisinde, sistemden akan enerjinin içinden geçmek yerine azaltılmaya başladığı bir sınırdır.
Bant durduran filtre, çoğu frekansı değiştirmeden geçiren ancak belirli bir aralıktaki frekansları çok düşük seviyelere düşüren bir filtredir. Bant geçiren filtrenin tam tersidir. Çentik filtresi, dar bir durdurma bandına sahip bir bant durdurma filtresidir.
Transfer fonksiyonu, elektronik veya kontrol sistemi bileşeninde her olası giriş için teorik olarak cihazın çıktısını modelleyen matematiksel bir fonksiyondur. En basit şekliyle, bu fonksiyon bağımsız bir skaler girişin, transfer eğrisi veya karakteristik eğri adı verilen bağımlı skaler çıkışa karşı iki boyutlu bir grafiğidir. Bileşenler için transfer fonksiyonları, elektronik ve kontrol teorisinde, özellikle blok diyagram tekniği kullanılarak bileşenlerden monte edilen sistemleri tasarlamak ve analiz etmek için kullanılır.
Optik filtre, optik yolda genellikle bir cam düzlem veya plastik cihaz olarak uygulanan, yığın halinde boyanmış beya girişim kaplamaları olan farklı dalga boylarında ışığı seçici olarak ileten bir cihazdır. Filtrelerin optik özellikleri, gelen bir sinyalin her bir frekans bileşeninin büyüklüğünün ve fazının filtre tarafından nasıl değiştirildiğini belirten frekans yanıtlarıyla tamamen açıklanmaktadır.
İstenmeyen yayın telekomünikasyonda yayıncının yaptığı bant dışı yayındır. Bu yayın iki sebepten ortaya çıkar:
- 1. Taşıyıcı harmonikleri
- 2. Bant içinde birden fazla taşıyıcısı olan yayınlarda taşıyıcılar arası çapraz modülasyon