İçeriğe atla

Alâeddin Camii

Alâeddin Camii aşağıdaki anlamlara gelebilir;

  • Ankara Alâeddin Camii, 1178 yılında, Muhiddin Mesud Şah tarafından yaptırılmış; I. Alâeddin Keykubad döneminde onarılmış cami.
  • Konya Alâeddin Camii, 1220 yılında I. Alâeddin Keykubad tarafından inşa ettirilen cami.
  • Niğde Alâeddin Camii, 1223 yılında Niğde subaşısı Zeyneddin Beşare Bey tarafından sultan I. Alâeddin Keykubad adına yaptırılan cami.
  • Sinop Alâeddin Camii, Sinop şehrinin en büyük camisi olan yapı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Niğde</span> Niğde ilinin merkezi olan şehir

Niğde, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Niğde ilinin şehir merkezidir. Aladağlar ile Melendiz dağları arasında, Kayseri iliyle Akdeniz Bölgesini bağlayan ortalama 1.250 m yükseklikteki platoda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Alanya)</span>

Süleymaniye Camisi, Alanya, Antalya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Alâeddin Keykubad</span> Anadolu Selçuklu Devleti sultanı (s. 1220–1237)

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır. Büyük Keykubad olarak da bilinir. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar ulaşan eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Anadolu Selçuklu sultanıdır. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir'deki Kubadabad Sarayı, Sultan Alâeddin'in yaptırdığı en önemli eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">I. İzzeddin Keykâvus</span> 10. Anadolu Selçuklu sultanı

I. İzzeddin Keykavus,, Türkiye Selçuklu Sultanı'dır (1211-1220).

<span class="mw-page-title-main">Mengücekliler</span> Erzincan civarında 11. - 13. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Anadolu beyliği

Mengüçlü Beyliği ya da Mengücekliler, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'da Erzincan merkez olmak üzere, Kemah, Divriği, Şebinkarahisar, Tunceli, Elazığ yöresinde kurulmuş bir beyliktir. Kurucusu Malazgirt Savaşı'na Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın komutanı olarak katılmış Mengücek Gazi'dir. Mengücek (Mengücük) ismi ebedi manasına gelen Türkçe Mengü ve -cek (-cük) küçültme ya da sevgi ekinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

Eskişehir Alaaddin Camii, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1236 yılında I. Alâeddin Keykubad zamanında yapılmıştır.

Alâeddin bir isim olup şu kişilere aittir:

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Niğde)</span>

Alâeddin Camii 1223 yılında Niğde'de yaptırılmış Selçuklu yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Ulu Camii</span>

Çorum Ulu Camii, Murad-i Rabi Ulu Camii, Sultan Alâeddin Camii ya da Câmi-i Kebîr, Çorum ilinde yer alan cami. Kitabesi bulunmayan caminin Selçuklu Sultanı III. Alâeddin Keykubad'ın azat ettiği kölelerinden Hayreddin Bey tarafından XIII. yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir. Ağaç işçiliği yönüylede önemli bir mekandır. Osmanlı hanedanı üyesi Padişah III.Murat zamanında Sultan Murad-ı Salis Cami adıyla anılmıştır. 1446 yılında gerçekleşen bir depremde büyük oranda yıkılmış, Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. 1790 yılındaki depremde tekrar harap olan cami, tadilat devam ederken Abdülcabbarzade Süleyman Beyin ölmesiyle oğlu Abdülfettah Bey tarafından 1810 yılında bugünkü hali ile tekrar yaptırılmıştır. Halkında yardımıyla birlikte Mutasarrıf Celal Bey tarafından 1905'te son cemaat yeri yapılmıştır.

Çermik Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesinde yer almaktadır. Sultan Alaaddin, Cami-i Atik, Cami-i Çermik ya da Şah Ali Bey Camii olarak da bilinir. İki ayrı zamanda inşa edilmiş ve günümüze gelmiştir. Taç kapı kısmı Şah Ali Bey Camii'nden, kubbeli olan kısım ise daha sonraki bir eklemeden kalmadır. Hasankeyf Artuklularından Fahreddin Kara Arslan zamanında İnaloğullarından Ebû Mansur İlaldı b. İbrahim tarafından inşa ettirilmiştir. Sultan II. Alâeddin Keykubad zamanında onarılıp camiye minare eklenmiştir.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Şarkikaraağaç Ulu Camii, Türkiye'nin Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesinde yer alan bir camidir. 1282 yılında III. Alâeddin Keykubad döneminde Ömer bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Zaman içinde tahrip olan cami 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in emri ile tamir edilmiştir.

Alaaddin Camii, Türkiye'nin Isparta ilinin Uluborlu ilçesinde yer alan bir camidir. Cami, I. Alâeddin Keykubad döneminde, 1231 yılında II. Kılıç Arslan'ın torunu ve Tuğrul Şah'ın kızı tarafından Uluborlu Hamitoğullarının başkenti iken yaptırılmıştır. Zaman içinde tahrip olan cami 1281 yılında Gıyaseddin Mes'ud II'nin saltanatı döneminde, Bedrettin Ömer bin Hallaç tarafından tamir edilmiştir. Zaman içinde tahrip olan cami 1652, 1927 yıllarında da tamir görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Ulu Camii</span>

Malatya Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde yer alan tarihi cami.

Alaaddin [Paşa/Bey] Camii şu yapıları ifade edebilir:

<span class="mw-page-title-main">Bor Ulu Camii</span>

Bor Ulu Camii, Türkiye'nin Niğde ilinin Bor ilçesinde yer alan bir camidir. Özgün mimarisini kısmen de olsa koruyarak günümüze ulaşan Bor'un en eski yapısıdır. Kitabesine göre Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey'in oğlu Nâsüriddin Mehmet Bey'in hükümdarlığı zamanında Hacı Hoca tarafından H.813/M.1410-1411 yılında yaptırılmıştır.

Zeyneddîn Beşâre, Anadolu Selçuklu sultanları I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. İzzeddin Keykavus ve I. Alaeddin Keykubad dönemlerinde çeşitli görevler almış bir devlet adamıdır. Ekonomik olarak çok güçlü bir bey olan Beşare Bey, Sinop İç Kalesi surları ve Konya’daki Selçuklu dönemi İç Kalesi surlarının yapımına katkıda bulunduğu gibi Konya’da Beşare Bey Mescidi’ni inşa ettirmiştir. Beşare Bey, Niğde subaşılığı görevi sırasında şehrin en korunaklı yeri olan İç Kale’de bu anıtsal camiyi inşa ettirmiştir. Ancak Beşare Bey, dönemin Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad adına yaptırdığı ve kitabesinde övgüler yağdırdığı bu caminin inşa edildiği yılda, “Ümera Katli Meselesi” olarak tarihe geçen olay sırasında Keykubad tarafından öldürtülmüştür.