İçeriğe atla

Alâaddin'in Lambası

Alâaddin'in Lambası
Filmin afişi
YönetmenNatuk Baytan
YapımcıKadri Yurdatap
SenaristNatuk Baytan
Görüntü yönetmeniKaya Ererez
StüdyoKadri Film
CinsiSinema filmi
TürüFantastik, Macera
RenkRenkli
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i1 Mart 1972 (1972-03-01)
Süre72 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Alâaddin'in Lambası senaristliğini ve yönetmeliğini Natuk Baytan'ın yaptığı 1971 yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan[] Türk sinema filmi.

Konusu

Bağdat Sultanı bir gece hain Veziri Kazım tarafından oyuna getirilir ve zindana atılır. Onun yerine ise Sultana çok benzeyen başka biri geçer. Vezir'in bunu yapmakta maksadı Sultan'ın kızıyla evlenebilmektir. Bundan önce kızına başka şehrin Şeyh'i Halit bin Velid talib olmuştu ve Sultan tarafından onay almıştı. Ama şimdi sahte Sultan Vezirin sözüyle kapısına gelen Şeyh'i geri çevirir. Şeyh bu olaydan kızgına döner ve Sultanı yıkacak gücü ister ve aklına büyücü Argos gelir. Argos ise ona güce sahip olmanın sırrının Sina mağarasındaki lamba olduğunu söyler ama Aladdin (Yılmaz Köksal) diye biri hariç diğer kim bulursa ölür diye uyarır ve onun aracılığıyla elde etmesi gerekir. Şeyh Bağdat'da Aladdin'i aramaya çıkar. Aladdin'in kendisi de aslında Sultan'ın kızını sever ve aşıktır. Bunun için gecelerin birinde gizlice onun odasına çıkar ve onunla görüşür ancak Sultan ve askerleri tarafından yakalanır ve yarın sabahı asılması kararı verilir. Asılması gereken anda ise Şeyh tarafından bulunur ve kurtarılır. Şeyh, lambayı bulduğu takdirde onu zenginliğe boğacağını söyler. Mağarada Aladdin lambayı bulsa da Şeyh onu kandırıp lambayı yukarı atmasını talep eder ve sonunda onu mağarada bırakmak ister ama Aladdin oyuna gelmez ve ölse bile lambayla orada kalacağını bildirir. Aladdin lambanın sihirli olmasından habersizdir. Lamba'dan Peri kızı (Meral Zeren) çıktıktan sonra Peri kızının yardımıyla Bağdat'a geri döner.

Bu sırada sahte Sultan kızına Vezirle evlenmesi gerektiğini söyler ama kız onu reddeder ve törelere göre yalnızca sihirli kılıcı bulanın Sultan kızıyla evlenmesinin mümkün olacağını hatırlatır. Bunu duyan Vezir sahte Sultan'ın işe yaramaması üzerine onu öldürür ve yerine kendisi tahtı devralır. Aladdin ise kılıcı Peri Kızı olmadan kendi başına bulur ve saraya getirir. Ancak Sultan'ın olmadığını görür. Ardından Vezir'in adamlarıyla savaşır ve hepsini yener. Sonunda Şeyh'i de mağlup eden Aladdin sevdiğine kavuşur.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eretna Beyliği</span> Eretna Devleti

Eretna Beyliği ya da Eretna Devleti, Anadolu'nun Moğol (İlhanlılar) istilasına uğramasından sonra, Sivas ve Kayseri merkezli kurulan, 1335 - 1381 yılları arası hüküm süren bir Anadolu beyliğidir. Beyliğin kurucusu Alaeddin Eretna, Uygur kökenli olup, İlhanlılar Devletinin Rûm (Anadolu) valisi Timurtaş'a hizmet eden komutanlardan birisiydi. Timurtaş ile kızkardeşini evlendirerek akrabalık bağı da kuran Eretna, onun Mısır'a kendisini yerine vekil bırakmasını fırsat bilip Moğollara karşı ayaklandı. Memlük sultanı adına sikke kestirip hutbe okuttu. Celayirî Emir (Şeyh) Hasan Büzurg kendisine tabiliği reddeden Eretna üzerine bir ordu ile yürüdü ve Sivas ile Erzincan arasında Karanbük mevkiinde meydana gelen savaşı Eretna kazandı. Bundan sonra nüfuzunu kuvvetlendiren Eretna bağımsızlığını ilan etti. Kayseri'de ölen Alaeddin Eretna, Köşk Medresesi avlusundaki kümbete gömüldü. Öldüğünde Sivas, Tunceli, Elazığ (kısmen), Kayseri, Amasya, Tokat, Çorum, Develi, Şebinkarahisar, Ankara, Zile, Canik, Ürgüp, Niğde, Aksaray, Erzincan, Doğu Karahisar ve Darende onun hakimiyeti altındaydı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Murad</span> 17. Osmanlı padişahı (1623–1640)

IV. Murad, dîvân edebiyatındaki mahlası Murâdî, 17. Osmanlı padişahı ve 96. İslam halifesi. 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm sürdü. Revan ve Bağdat fatihidir. IV. Murad İstanbul'da, Sultan I. Ahmed'in ve Kösem Sultan'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Ağabeyi II. Osman'ın Yedikule Zindanları'nda bir grup isyancı tarafından öldürülmesi üzerine amcası I. Mustafa tahta geçmişti. Aklî dengesi bozuk olan amcası I. Mustafa'nın yerine 11 yaşındaki IV. Murad padişah yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Binbir Gece Masalları</span> Orta Doğu kökenli fantastik edebî eser

Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Alâeddin Keykubad</span> Anadolu Selçuklu Devleti sultanı (s. 1220–1237)

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır. Büyük Keykubad olarak da bilinir. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar ulaşan eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Anadolu Selçuklu sultanıdır. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir'deki Kubadabad Sarayı, Sultan Alâeddin'in yaptırdığı en önemli eserlerdir.

II. İzzeddin Keykavus Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Sencer</span> Büyük Selçuklu Devleti ve Horasan Selçuklularının 9. ve son sultanı

Ahmed Sencer veya Sultan Sencer ya da Muizzeddin Ahmed Sencer, 1097-1118 tarihleri arası Horasan Selçuklu Sultanı, 1118-1157 döneminde Büyük Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">Muînüddin Süleyman</span>

Pervâne Muineddin Süleyman,, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

<i>Ailem Bir Acayip</i>

Ailem Bir Acayip, Butch Hartman tarafından yaratılan bir ABD yapımı çizgi dizi. Dizi Timmy Turner'ın peri ebeveynleri yaşadığı maceraları anlatmaktadır. Nickelodeon yapımıdır. Televizyon dizisi de Kanada animasyon firması Nelvana tarafından dağıtılır.

Safevi Tarikatı, Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi’nin güney batı kıyısında, günümüzde İran’ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.

<i>Prince of Persia: The Sands of Time</i> oyun

Prince of Persia: The Sands of Time Sands of Time üçlemesinin ilk oyunudur. Ubisoft firması tarafından 6 Kasım 2003 tarihinde piyasaya sürülen oyun; Xbox, Nintendo GameCube, PlayStation 2 ve Microsoft Windows platformları için üretilmiştir.

Edmund "Ed" Pevensie, C. S. Lewis'in Narnia Günlükleri serisinde kurgusal karakter. Yedi kitabın üçünde ana karakter ve ikisinde yan karakterdir.

Kuruluş "Osmancık", 1988 yılında TRT 1'de yayımlanan tarihî, epik, macera ve savaş türündeki Türk televizyon dizisidir. Tarık Buğra'nın eserinden televizyona uyarlanmış dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı üstlenmiştir. Dizi, toplam 12 bölümden oluşmaktadır ve 27 Mart 1988 tarihinde yayımlanan 12. bölümü ile sona ermiştir. Dizinin bazı sahneleri Anamur Mamure Kalesinde ve Ören Anemurium antik kent civarında çekilmiştir.

<i>Aladdin</i> (film, 1992) 1992 yılında Walt Disney Feature Animation tarafından Amerikan animasyonlaştırılmış fantastik bir film

Alaaddin, 1992 tarihli, Disney yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan bir animasyon filmidir. Yönetmenliğini John Musker ve Ron Clements yapmıştır. Senaryosunda Ted Elliot ve Terry Rossio ikilisi de görev almıştır. Aynı zamanda film, Disney animasyon klasiklerinden sayılmaktadır.

<i>Muhayyelât</i> Osmanlı yazarı Giritli Ali Aziz Efendinin 1797de yazdığı, 1852de basılan eseri

Muhayyelât, Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi ya da Muhayyelât-ı Aziz Efendi, Giritli Ali Aziz Efendi'nin 18. yüzyıl sonunda yazdığı ve ilk baskısı 1852 yılında yapılan fantastik bir eser.

<i>Ali Baba ve Kırk Haramiler</i> Binbir Gece Masallarında bir halk masalı

Ali Baba ve Kırk Haramiler, Binbir Gece Masalları'nın birçok versiyonunda bulunan bir masaldır. 18. yüzyılda Antoine Galland tarafından eklenmiştir. "Arap Geceleri" masallarının en tanıdıklarından biridir ve masalın şiddet içeren kısımlarının kesildiği versiyonları özellikle çocuklara yönelik olarak pek çok medya ürününde geniş bir şekilde işlendi ve başka biçimlerde ele alındı.

<span class="mw-page-title-main">Alaaddin'in Sihirli Lambası</span> Orta Doğu kökenli halk masalı

Alaaddin, Orta Doğu kökenli bir halk masalı.

Koschei'nin Ölümü veya Marya Morevna, Aleksandr Afanasyev tarafından toplanan ve Kırmızı Peri Kitabında Andrew Lang tarafından derlenen bir Rus masalı. Koschei karakteri, genç kadınları büyüsü ile tehdit eden kötü ölümsüz bir adamdır.

Doraemon: Nobita'nın Deniz Kızı Kralının Büyük Savaşı, manga ve anime serisi Doraemon'a dayanan 2010 Japon anime uzun metrajlı filmidir. 6 Mart 2010'da Japonya'da gösterime girdi 30. Doraemon filmidir.