İçeriğe atla

Akşam Sanat Okulu

Akşam Sanat Okulu; Türkiye'de, öğrenim çağını geçirmiş ya da öğrenim çağında olmalarına karşın okula gidememiş kişileri türlü meslek dallarında iş hayatına hazırlayan, farklı yaşlarda öğrencilere hitap eden yaygın eğitim kurumlarına verilen addır.

Akşam sanat okulları, 1932'de hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde Öğretmenevleri ve Halk Eğitim Merkezleri "akşam sanat okulu" olarak hizmet verir.

Tarihçe

Akşam Sanat okuları, cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek, tüm vatandaşları bir meslek sahibi yapmak, mesleğin ilerletme fırsatı sunmak üzere 1932'de kuruldu.

"Akşam Kız Sanat Okulu" ve "Akşam Erkek Sanat Okulu" olmak üzere iki tür okul bulunurdu. Maarif Vekâleti raporlarına göre 1938-1939 öğretim yılında 3 Akşam Erkek Sanat Okulu, 17 Kız Akşam Sanat Okulu mevcuttu. 1942-1943 öğretim yılında Akşam Kız Sanat Okulu sayısı 48'e çıkmış, Akşam Erkek Sanat Okulu sayısı aynı kalmıştır.[1]

Kız Akşam Okulları, genellikle Kız Enstitülerinin binalarında gündüzlü öğrencilerin eğitiminden sonra, akşam eğitim almak isteyen kadınlar için düzenlenmiştir.[2] Okullar, temelde üç şubeye ayrılıyordu. "A" şubelerinin haftada 27 saat, "B" şubesinde haftada 19 saat ders biçki-dikiş ve moda dersleri görülüyordu. "C" şubesi ise, diğer şubelerde gösterilen derslerden sadece birkaçını almak isteyen, genellikle çalışan kadınların tercih ettiği haftada en fazla 6 saatten oluşan kurslardı. Öğrenciler bu kurs programlarından bir veya birkaçını seçebilirdi. Başlangıçta toplam eğitim süresi bir yıl idi.

1964 yılında okulun süresi iki yıla çıkarıldı ve eğitim programı yenilendi. Akşam Kız Sanat Okullarının adı 1967- 1968 öğretim yılından itibaren "Pratik Kız Sanat Okulu" oldu. Program; giyim, el sanatları, çocuk gelişimi ve eğitimi, resim, ev ve aile yönetimi, beslenme, nakış alanlarında derslerden oluşuyordu. Zamanla, bir bütün olarak iki yıllık program yerine kurs sistemine geçildi.[3] 1973-1934 döneminde Pratik Kız Sanat Okulu sayısı 413, öğrenci sayısı 75443;[3] 2007-2008 döneminde 355 idi.[4]

1968 tarihli Akşam Sanat Okulları ve Mesleki Eğitim Merkezi Yönetmeliği, 2006'da yürürlükten kaldırılmıştır.[5]

Ayrıca bakınız

  • Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
  • Öğretmenevi
  • Halk Eğitim Merkezi

Kaynakça

  1. ^ Benhür, Çağatay; Yüksel, Erol (29 Ekim 2023). "İkinci Dünya Savaşı'nın Gölgesinde Türkiye'de Eğitim ve Öğretim". Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (59 Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı): 207-238. doi:10.21563/sutad.1378804. ISSN 1300-5766. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  2. ^ Kır Şimşek, Semra (2019). Türk iğnesinin mucizesi: olgunlaşma enstitüleri (PDF). 1. baskı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı. ISBN 978-975-11-5131-5. OCLC 1196189081. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  3. ^ a b Doğan, Hıfzı (11 Nisan 2019). "PRATİK KIZ SANAT OKULU PROGRAMLARININ GELİŞTİRİLMESİ" (İngilizce). doi:10.1501/Egifak_0000000407. ISSN 2458-8342. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  4. ^ "Türk Eğitim Sisteminin Örgütlenmesi 2009-2010" (PDF). European Commission. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  5. ^ "T.C. Resmî Gazete". www.resmigazete.gov.tr. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Lisesi</span> İstanbulda lise

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan 1882 yılında kurulmuş bir özel yabancı lisedir. İdari kadrosunun ve öğretmenlerinin çoğunluğu Avusturyalılardan oluşan okulda ders öğretim dili Almancadır, ancak Türkiye Coğrafyası, Türk Tarihi, Türk Kültürü ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Türkçe olarak verilir. Ayrıca 5 yıl zorunlu İngilizce ve 4 yıl süreli seçmeli Fransızca eğitimi verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Olgunlaşma Enstitüsü</span>

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü , iki yıllık eğitim veren, döner sermayeli yaygın eğitim kurumu olarak Ankara'da 1958 yılında açılmış bir okuldur.

Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, Türkiye'de ilk kez 1945 tarihinde açılan, 2 yıllık eğitim veren ve döner sermaye ile işletilen eğitim kurumlarıdır.

İzmir Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'nin büyük Meslek okullarından biridir. Okul 1958-1959 öğretim yılında İzmir şehrinin ilk meslek lisesi olan Mithat Paşa Sanat Enstitüsü'ne bağlı olarak Güzelyalı Pratik Kız Sanat Okulu'nun bulunduğu binada sadece Elektrik ve Radyo Bölümleri olarak açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Kadırga Meslek Lisesi zamanın Akşam Sanat Okulu olan şimdiki Beyoğlu Öğretmenevi'nde 4 Ekim 1976'da öğretim vermeye başlamıştır. Kadırga, Kumkapı'da yeni binası tamamlandıktan sonra 1977 yılında burada eğitim ve öğretime devam edilmiştir. İlerleyen yıllarda 1988-1989 döneminde Teknik Lise, 1996-1997 döneminde Anadolu Meslek Lisesi açılarak eğitim ve öğretim sürdürülmüştür. Şu anki binası Osmanlı döneminde gemi limanı olarak kullanılan Kadırga'da bulunmaktadır. Okulun kapısında Osmanlı dönemine ait çeşme ve ayakta kalan en eski namazgah bulunmaktadır. Teknik Lise alanında Kimya ve Bilgisayar bölümleri mevcuttur. Bu bölümlere direkt kayıt alınmamaktadır. Endüstri Meslek Lisesi'nde Elektrik Bölümü ve Kimya Bölümü öğrencilerinden belli bir başarı puanını yakalayan öğrenciler, kayıt için ön başvuru yapma şansını yakalarlar. Endüstri Meslek alanında Elektrik, Kuyumculuk, Kimya, Mobilya ve Dekarasyon, Makine Ressamlığı, Tesviye bölümlerinde eğitim verilmektedir. Türkiye genelinde ilk defa Kimya alanı içerisinde İlaç üretim teknisyenliği ve proses bölümleri açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meslekî eğitim</span>

Meslekî eğitim, bireye iş hayatında belirli bir meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandıran iş dünyasına entegrasyonunu ve kişiliğini geliştirmeyi mümkün kılan eğitim

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Mesleki ve teknik Anadolu lisesi</span> Türkiyede meslek ve sanat eğitimi veren okul

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi meslek ve sanat okullarının tümüne verilen genel isimdir. Türk Milli Eğitimi'nin amaçları doğrultusunda, ilköğretimi bitiren öğrencilerin devam edebileceği 4 yıllık eğitim sonunda meslek kazandıran, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır. Öğrenciler öğrenimleri süresince haftanın belli günlerinde mesleki eğitimlerine yönelik kurum ve kuruluşlarda staj yaparlar. 2014 yılında Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik ve Meslek Lisesi sıfatları yerini Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmenevi</span>

Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve işletimi bakanlık tarafından sağlanan, öğretmenlerin sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılmış, buluşup konuştukları, yiyip içtikleri, geçici olarak barınma olanağı da bulunabilen yapılardır. İmkan ve ihtiyaca göre kütüphane; lokal, çok amaçlı salon, bilgisayar odası, havuz, spor salonu, otopark vb. üniteler de mevcut olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Kırgızistan'da eğitim, yedi ila 15 yaş arası dokuz yıl zorunludur. Dört yıllık ilkokul ve beş yıllık ortaokuldan sonra, sistem iki yıllık lise, uzmanlaşmış ortaokul veya mesleki/teknik okul sunar.