
Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika'da bir nehir. İsmi Yguazu kelimesinden gelir.

Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.

Akyamaç, Rize ilinin Hemşin ilçesine bağlı bir köydür. Köyde Akyamaç Şelalesi ve Aptioğlu Köprüsü bulunmaktadır.

Akyamaç, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konalemera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.
Şelale, bir nehir veya çay yatağının dike yakın bir biçimde âniden düşmesi, akarsuyun yüksekten dökülerek akmasıdır. Akarsu daha küçük ve döküldüğü yükseklik daha az ise bu coğrafi oluşum çağlayan adını alır. Suyun döküldüğü yerde genellikle geniş ve derin çukurlar oluşur. Çukurların derinliği suyun düşme yüksekliğine ve miktarına bağlıdır.

Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

Movri Şelalesi, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir şelaledir. Rakımı 1485 metre olan şelalenin kaynağı Tunca Deresi'ne karışan Movri Deresi'dir. Toplam 60 metrelik 3 şelaleden oluşmaktadır.

Beyazgöz Şelalesi, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir şelaledir. Fırtına Deresi'ne karışan Karmeteruba Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır.

Lakubar Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Denizden 1628 metre yükseklikte konumlanmış olan şelalenin Çamlıhemşin ilçe merkezine uzaklığı 33 kilometredir. Yeşilliklerden dolayı şelalenin kaynağı olan dere görünmemektedir.

Çopuni Şelalesi veya Marselavat Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Şelalenin kaynağı Durak Dere'dir.
Askoroz Şelalesi veya Ilıca Şelalesi, Rize ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir şelaledir. Merkez ilçeye 32 kilometre uzaklıkta olan şelaleden akan sular Askoroz Deresi'ne akmaktadır.

Eğvane Şelalesi veya Hostaval Şelalesi, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan şelaleden akan sular Cimil Deresi'ne akmaktadır. Yöre halkının "çift başlı" olarak nitelendirdiği şelalenin rakımı 1050 metredir.
Sudüşen Şelalesi, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta olan şelaleden akan sular Küçükkıran Deresi'ne akmaktadır. Şelalenin rakımı 1864 metredir.

Değirmendere Şelalesi, Rize ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir şelaledir. Rize'ye 28 km uzaklıkta olan şelalenin rakımı 632 metredir. Şelalenin altında bir gölet bulunmaktadır.
Tecina Köprüsü veya Akyamaç Köprüsü, Rize,Hemşin ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir kemer köprüdür. Pogun Deresi'nin üzerine inşa edilen köprünün üzeri betonla kaplanmıştır. Günümüzde araç geçişleri için kullanılmaktadır.