İçeriğe atla

Akut karın

Akut karın

Akut karın aniden, şiddetli bir şekilde ortaya çıkan karın ağrısı anlamına gelir.[1] Çoğu vakada acil ve spesifik tanı gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Bazı durumlarda acil cerrahi müdahale gerektirir.

Nedenleri

Akut karın ayırıcı tanısı şunları içerir:

  1. Akut apandisit
  2. Akut peptik ülser ve komplikasyonları
  3. Akut kolesistit
  4. Akut pankreatit
  5. Akut bağırsak iskemisi (alttaki bölüme bakın)
  6. Akut divertikülit
  7. Tubal rüptür ile ektopik gebelik
  8. Yumurtalık torsiyonu
  9. Akut peritonit (içi boş viscus perforasyonu dahil)
  10. Akut üreterik kolik
  11. Bağırsak volvulusu
  12. Bağırsak tıkanıklığı
  13. Akut piyelonefrit
  14. Adrenal kriz
  15. Biliyer kolik
  16. Abdominal aort anevrizması
  17. Ailesel Akdeniz ateşi
  18. hemoperitoneum
  19. Dalak rüptürü
  20. Böbrek taşı
  21. Orak hücre anemisi
  22. Karsinoid

Peritonit

Akut karın bazen peritonit ile eşanlamlı olarak kullanılır. Bu tamamen yanlış olmasa da, peritonit peritonun iltihaplanmasına atıfta bulunan daha spesifik bir terimdir. Fizik muayenede rebound hassasiyeti pozitiftir. Peritonit, özellikle apandisit ve pankreatit olmak üzere yukarıdaki hastalıkların birçoğundan kaynaklanabilir. Rebound hassasiyeti peritonit ile ilişkili olsa da, en belirgin bulgu sertliktir.

İskemik akut karın

Vasküler bozuklukların ince bağırsağı etkilemesi kalın bağırsağa göre daha olasıdır. Bağırsakların kanlanması süperiyor ve inferior mezenterik arterlerce (sırasıyla SMA ve IMA) sağlanır, iki ater de aortadan direkt olarak çıkar.

Süperiyor mezenterik arterden kanlanan bölgeler:

  1. İnce bağırsak
  2. Çıkan kolon ve transvers kolonun proksimal üçte ikisi

İnferiyor mezenterik arterden kanlanan bölgeler:

  1. Transvers kolonun distal üçte biri
  2. İnen kolon
  3. Sigmoid kolon

Dikkat çekici bir şekilde, splenik fleksura veya transvers ve distal kolon arasındaki bağlantı, her iki arterin de distal kısımlarınca kanlanır ve bu sebeple tıpta watershed bölgesi olarak adlandırılır ve bu bölge şok gibi durumlarda gelişen hipoperfüzyon ataklarında iskemiye karşı hassastır.

Akut karında iskemik çeşitlilik genellikle şunlardan kaynaklanır:

  1. SMA'yı tıkayan atriyal fibrilasyon sırasında kalbin sol tarafından bir tromboembolizm oluşabilir.
  2. Kalp yetmezliğine sekonder hipotansiyonda görüldüğü gibi nonoklüzif iskemik durumlar da katkıda bulunabilir, ancak genellikle SMA tromboembolisinde görülen tipik transmural enfarktın aksine mukozal veya duvar enfarktüsüyle sonuçlanır.
  3. Primer mezenterik ven trombozu da akut karına yol açabilir. Bu genellikle polisitemi vera gibi hiperkoagülabilite durumlarından kaynaklanır.

Klinik olarak, hastalar yaygın karın ağrısı, bağırsak distansiyonu ve kanlı ishal ile başvururlar. Fizik muayenede bağırsak sesleri duyulmaz. Laboratuvar testleride nötrofilik lökositoz ve artmış serum amilazı görülür. Abdominal radyografide yaygın ödemin yanı sıra birçok hava sıvı seviyeleri görülür.

Akut iskemik karın cerrahi bir acil durumdur. Tipik olarak, tedavi, enfarktüs geçirmiş olan bağırsak bölgesinin rezeksiyonunu ve daha sonra kalan sağlıklı dokunun anastomozunu içerir.

Tetkik

Acil servise şiddetli karın ağrısıyla başvuran stabil hastaların hemen hemen hepsinde abdominal x-ray veya BT çekilir. Bu testler basit ve kompleks patolojilerin ayırıcı tanısının yapılmasını sağlayabilirler. Nonstabil hastalarda ilk olarak sıvı resüsitasyonu ve hızlı ultrason yapılır ve hızlı ultrason tanı konulursa hasta doğrudan ameliyata alınır.

Hastalara, genellikle tam kan sayımı yapılır. Tam kan sayımında apandisitte ortaya çıkan nötrofili gibi karakteristik bulgular araştırılır.

Geleneksel olarak, akut karnı olan hastalarda opiat veya diğer ağrı kesicilerin kullanımı klinik muayeneden önce önerilmez, çünkü bunlar muayene bulgularını değiştirerek hekimi yanıltabilir. Bununla birlikte, bilimsel literatür bu değişikliklerden kaynaklanan herhangi bir olumsuz sonuç ortaya koymamaktadır.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Emergency Radiology of the Abdomen: Imaging Features and Differential Diagnosis for a Timely Management Approach (İngilizce). Springer Science & Business Media. 2012. s. 2. ISBN 9788847025134. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 
  2. ^ Manterola (19 Ocak 2011). "Analgesia in patients with acute abdominal pain". Cochrane Database of Systematic Reviews (1): CD005660. 
  3. ^ "Do opiates affect the clinical evaluation of patients with acute abdominal pain?". JAMA. 296 (14): 1764-74. Ekim 2006. 25 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kangren veya gangren, dokuların kendilerini besleyen atardamarların herhangi bir sebeple, tamamen yetersiz hale gelmesi sonucunda hayatiyetini kaybetmesi durumu.

<span class="mw-page-title-main">İnce bağırsak</span> Gastrointestinal sistemde yer alan bir organ

İnce bağırsak, sindirim kanalının mide ile kalın bağırsak arasındaki kısmıdır. Beş yaşından büyük insanlarda boyu 5–6 m arasındadır. Üç kısma ayrılır: duodenum, jejunum ve ileum. Mideden gıdalar duodenuma pilor veya pilorik sfinkter diye adlandırılan bir kas ile girerler. Daha sonra ince bağırsak boyunca peristaltizm olarak adlandırılan kas kasılmaları ile hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Oniki parmak bağırsağı</span> İnce bağırsağın ilk bölümü

Memeliler, sürüngenler ve kuşlar dahil olmak üzere yüksek omurgalılarda duodenum veya oniki parmak bağırsağı, ince bağırsağın ilk ve en kısa bölümüdür. Balıkta, ince bağırsağın bölünmeleri o kadar net değildir ve duodenum yerine "ön bağırsak" veya "proksimal bağırsak" terimleri kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apandisit</span> körbağırsak üzerinde apandisin iltihaplanması

Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin iltihaplanmasıdır. İltihaplı apandisin kesilip çıkarılmasıyla tedavi edilir. Apandisitin belirtileri, lokalize edilemeyen yaygın karın ağrısı, iştahsızlık ve dışkılama dürtüsüdür. Ağrı 6-8 saat sonra karnın sağ alt kadranına geçer ve lokalize edilebilir.

Divertikül, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı. Sindirim kanalının her yanında görülebilirse de, en çok kalınbağırsakta oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Apandis</span> Bağırsağa bağlı tüp

Apandis veya apendiks, insan anatomisinde çekuma bağlı ucu kapalı tüp. Embriyolojik olarak çekumdan gelişir. Latince "vermiform" kelimesi "solucanımsı görünen" anlamına gelir. Çekum karın boşluğundaki ilk kese türü yapıdır.

Poliarteritis nodoza , orta çaplı atardamarlarda görülen bir vaskülit türüdür.

Akut pankreatit, üst abdominal ağrı ve yükselmiş pankreas enzimleriyle karakterize enflamatuvar bir rahatsızlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ülseratif kolit</span> Kalın bağırsakta ülsere neden olan iltihaplı bağırsak hastalığı

Ülseratif kolit (UK), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBH)'nın bir şeklidir. Ülseratif kolit ülserler ve açık yaralar ile seyreden, kalın bağırsakları tutan bir kolittir. Aktif hastalığın ana belirtisi genellikle aşamalı bir başlangıç gösteren ısrarlı kanla karışık diyaredir. IBH sıklıkla sıkıntılı ama daha az önemli olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Bulantı</span> tıbbi semptom veya durum

Bulantı veya mide bulantısı bazen kusma dürtüsü olarak algılanan yaygın bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir. Ağrılı olmamakla birlikte, uzun sürmesi halinde zayıflatıcı bir semptom olabilir ve göğüste, karında veya boğazın arkasında rahatsızlık hissi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bağırsak çürümesi</span>

Mezenterik iskemi ya da bağırsak çürümesi, bağırsakları besleyen damarlardaki kan akımının azalması veya kesilmesinden dolayı bağırsaklarda oluşan tahribat. Toplumda bağırsak ölümü olarak da adlandırılır.

İnfarkt, dolaşım yetmezliğine bağlı yerel iskemik doku nekrozudur; bu olguya infarksiyon (infarction) nitelemsi yapılır. Kısa sürede oluşan güçlü iskemilerin büyük bölümü infarktla sonuçlanır. Çoğu infarktlar arterlerin bir embolus ya da trombusla tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Vena tıkanmaları ve bunlara ilgili infarktlar seyrektir. İnfarktlar genellikle koagülasyon nekrozu, beyindekiler kollikuasyon nekrozu biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Karın ağrısı</span> mide ağrıları

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur.

İnsan karnı araştırma, tanı ve tedavi amacıyla anatomistler ve doktorlar tarafından kadranlara ve bölgelere ayrılmıştır. Dört eşit bölüme bölünmesi, ağrı ve hassasiyet, yara izleri, topaklar ve diğer gerekli şeylerin lokalizasyonunu mümkün kılar, bu durumların hangi organlarla alakalı olabileceğini spesifikleştirir. Kadranlar sol alt kadran, sol üst kadran, sağ üst kadran ve sağ alt kadran olarak dörde ayrılır. Diğer hayvanların çoğu dik durmadığından, bu terimler karşılaştırmalı anatomide kullanılmaz.

Murphy bulgusu, karın muayenesinin bir parçası olarak fizik muayene sırasında yapılan bir manevradır. Sağ üst kadran ağrısının ayırıcı tanısında kullanılır. Tipik olarak kolesistitte pozitif ancak koledokolitiazis, piyelonefrit ve asendan kolanjitte negatiftir.

<span class="mw-page-title-main">Künt travma</span>

Künt travma veya perforan (delici) olmayan travma; bir fiziksel travma sonrası ortaya çıkan durumdur. Bir nesne cildi deldiğinde ve vücudun bir dokusuna girerek açık bir yara ve çürük oluşturduğunda ortaya çıkan delici travmadan (penetran) farklı bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Toksik megakolon</span>

Toksik megakolon, akut bir kolon distansiyonu şeklidir. Karın şişkinliği ve bazen ateş, karın ağrısı veya şokun eşlik ettiği çok genişlemiş bir kolon (megakolon) ile karakterizedir.

<span class="mw-page-title-main">Renal kolik</span>

Renal kolik, yaygın olarak üreter'in yerinden çıkan böbrek taşı nedeniyle tıkanmasının neden olduğu bir karın ağrısı türüdür.

Splanknik dolaşım ya da mezenterik dolaşım, gastrointestinal sistem, karaciğer, dalak ve pankreasın kanlanmasından oluşur. Kısmen seri halinde iki büyük kılcal yataktan oluşur. Küçük splanknik arter dalları kılcal yatakları besler ve daha sonra efferent venöz kan portal vene akar.

<span class="mw-page-title-main">İleus</span> bağırsak peristaltizminin bozulması ile karakterize insan hastalığı; modern dilde genellikle mekanik bağırsak tıkanıklığını hariç tutar

İleus, bağırsağın normal itme kabiliyetinin bozulmasıdır. Peristalsis eksikliğinden veya mekanik tıkanıklıktan kaynaklanabilir. 'İleus' kelimesi Eski Yunanca eileós kelimesinden gelmektedir. 'Subileus' terimi kısmi bir tıkanıklığı ifade eder.