
Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

Yük bağlaşımlı cihaz (CCD) veya CCD sensörü, bir dizi bağlantılı veya birleştirilmiş kapasitör içeren bir entegre devre'dir. Harici bir devrenin kontrolü altında, her kapasitör elektrik yükünü komşu bir kapasitöre aktarabilir. CCD sensörleri, dijital görüntülemede kullanılan önemli bir teknolojidir.

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya cyan, fuşya (galibarda), sarı ve siyahtır.

Dijital fotoğraf makinesi, fotoğrafları elektronik olarak çeken ve saklayan elektronik bir cihazdır. Geleneksel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi fotoğraf filmleri kullanılmaz. Bunun yerine ışık film görevi gören ve adına sensör denen yeşil, kırmızı ve mavi renge duyarlı hücrelerden oluşan sandviç tipinde sıkıştırılmış bir katmandan geçer ve bu katmandan alınan değerlerle fotoğraf dijital olarak saklanabilir. Günümüzün dijital fotoğraf makineleri tipik olarak çok fonksiyonludur ve fotoğraf çekiminin yanı sıra ses ve/veya görüntü kaydetme özelliklerine de sahiptir.

Digital single-lens reflex, "Sayısal Tek Mercek Yansımalı" anlamına gelir. SLR şeklinde bilinen değişebilen objektifli filmli fotoğraf makinalarının aksine ışık algılayıcısı olarak film değil CCD ya da CMOS görüntü algılayıcı kullanır. Buradan alınan ışık bilgisi kameranın içinde değişik sayısal işlemlere, dengeleme ayarlarına ve dosya sıkıştırmasına uğradıktan sonra basıma yahut depolamaya hazır hale gelir. Depolama alanı olarak ilk DSLR makinelerinde dahili bellekler ve Disket sürücüler varken günümüzde SD, CF, MS gibi kartlar kullanılır. Fotoğraflar sıkıştırılmış JPEG veya RAW formatında kaydedilir. JPEG sıkıştırılmış bir format olduğu için kayıplıdır. Profesyonel fotoğrafçılar sonradan işlenme yeteneği olan, hiçbir müdahaleye uğramamış RAW formatını tercih ederler. RAW formatında çekilmiş fotoğraflar bilgisayarda uygun pozlama, ışık, beyaz ayarı, contrast gibi ayarlardan geçirildikten sonra TIF, JPEG veya istenen herhangi bir başka format biçiminde kaydedilip basılmaya veya dijital ortamda saklanmaya hazırlanır.

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.
Fotosel, Fotodetektör, ışık sensörü, optik dedektör, optoelektronik sensör 'ler fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektrik sinyaline dönüştüren veya gelen radyasyona bağlı bir elektrik direnci gösteren bir sensör'dür. Optoelektronik'te "ışık" terimi yalnızca görünür ışığı değil aynı zamanda görünmez kızılötesi ışığı ve ultraviyole radyasyonu'nu da ifade eder.

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

X3 algılayıcısı, 3 ayrı renkli katmana sahip ve her bir katman bir renge duyarlıdır. En önde mavi, sonra yeşil, en arkada da kırmızıya duyarlı katman bulunuyor. Renk değerlerini bu üç ayrı katmana göre ayarlıyor ve saklayabiliyor. Her bir piksel karelerden değil de altıgenlerden oluşmaktadır. Bu sensörü ilk olarak Sigma şirketi kullanmaya başladı ve dijital fotoğraf makinelerinde kullanmaya başladı (2002). Son olarak üretimi gerçekleştirilen Sigma SD14 de bu teknolojiyi kullanıyor. Bu kamera ile en yüksek çözünürlüklü Foveon X3 sensörünü tercih eden şirketlerin yeni algılayıcısı kırmızı, yeşil ve mavi pikselleri dikey olarak sıralayan, film kalitesine yakın dijital kayıt yapabilen görüntü sensörü olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Aslında 4.7 milyon piksellik bir algılayıcı olmasına rağmen, her bir katmanın ayrı ayrı çalışması nedeniyle toplamda 14.15 milyon piksellik bir görüntü oluşturuyor.

Arri Alexa, ilk kez Nisan 2010'da tanıtılan, Alman kamera üreticisi Arri'nin sinema sektörüne yönelik geliştirdiği 35mm formatında film-stilinde dijital kamera modeli. Aktif piksel sayısı 3392×2200 olan kamera 2880×1620 oranında görüntü çözünürlüğüne sahiptir.

Kamera görsel bir görüntü yakalayan optik bir araçtır. Temel düzeyde, kameralar kapalı kutulardır.

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.

Nokia 808 PureView; 27 Şubat 2012'de Mobile World Congress'da duyurulan, Symbian destekli bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın PureView Pro teknolojisini kullanan ilk Nokia akıllı telefondu. Cihazdaki tam çözünürlükte alınan görüntüyü düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren bir piksel numuneleyici tekniği sayesinde kamerada yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığı elde edilir ve kayıpsız yakınlaştırma yapılabilir. Cihaz, Mayıs 2012'de piyasaya çıktığında kamerası en gelişmiş telefonlardan biriydi.

Nokia Lumia 1020 Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. İlk önce 11 Temmuz 2013'te New York'taki Nokia etkinliğinde açığa çıktı. Windows Phone 8'i çalıştırır, ancak Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Windows 10 Mobile yükseltmesi almadı. Nokia PureView teknolojisi, tam çözünürlükte çekilmiş bir görüntüyü daha düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren, daha yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığını sağlayan ve kayıpsız zum özelliğini sağlayan piksel teknolojisi içerir. Nokia'nın önceki PureView sürümlerini iyileştiren yeni 41-megapixel 2/3-inç BSI sensörünü optik görüntü sabitleme (OIS) ve yüksek çözünürlüklü f / 2.2 asferik 1 gruplu Carl Zeiss lens ile birleştirdi. Nokia 808 PureView'in halefidir ve Eylül 2013'te piyasaya çıktığında en gelişmiş kameralı olarak değerlendirildi.

Hareket algılama, bir nesnenin konumuna göre çevresindeki bir değişikliği veya bir nesneye göre çevredeki bir değişikliği algılama işlemidir. Hareket algılama, mekanik veya elektronik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Hareket tespiti doğal organizmalar tarafından gerçekleştirildiğinde buna hareket algısı denir.

Fujifilm X-Trans, Fujifilm tarafından geliştirilen ve Fujifilm X serisi kameralarında kullanılan bir CMOS sensördür. Geleneksel bir Bayer filtre dizisine sahip çoğu CMOS sensörünün aksine, X-Trans sensörleri benzersiz 6'ya 6 model fotositlere sahiptir. Fujifilm, bu düzenin moiré efeklerini en aza indirebileceğini ve bunun karşılığında düşük geçişli filtre ihtiyacını ortadan kaldırarak çözünürlüğü artırabileceğini iddia etmektedir.

Samsung Galaxy M30, Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Samsung Galaxy A serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan akıllı telefon. Samsung Galaxy A40 modelinin ardılıdır. Cihaz, 27 Şubat 2019'da Hindistan'da duyurulmuş ve 7 Mart 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Samsung Galaxy M30s'in selefidir. Cihaz, Çin'de Samsung Galaxy A40s adıyla 6 GB RAM-64 GB dahili depolama konfigürasyonuyla satılmıştır. Cihazın ardılı Samsung Galaxy A41 ve Samsung Galaxy A42 5G modelidir.

Sony Xperia XZ2 Compact; Sony tarafından üretilmiş ve satılmış, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Xperia X serisinin bir parçası olan cihaz, 26 Şubat 2018'de 2018 Mobile World Congress'teki bir basın konferansında Xperia XZ2 ile birlikte duyurulmuştur.

Görüntü sensörü veya görüntüleyici, bir görüntü oluşturmak için kullanılan bilgileri algılayan ve ileten bir sensördür. Bunu, ışık dalgalarının değişken zayıflamasını sinyallere, bilgiyi ileten küçük akım patlamalarına dönüştürerek yapmaktadır. Dalgalar, ışık veya diğer elektromanyetik radyasyon olabilir. Görüntü sensörleri, dijital fotoğraf makineleriları, kamera modüllerini, kameralı telefonları, optik fare cihazlarını, tıbbi görüntüleme ekipmanlarını, termal görüntüleme cihazları, radar, sonar ve diğerleri gibi gece görüş ekipmanlarını içeren hem analog hem de dijital tipteki elektronik görüntüleme cihazlarında kullanılır. Teknoloji değiştikçe, elektronik ve dijital görüntüleme, kimyasal ve analog görüntülemenin yerini alma eğilimindedir.

Shack-Hartmann dalga cephesi sensörü (SHWFS), bir görüntüleme sistemini karakterize etmek için kullanılan optik bir enstrümandır. Uyarlanabilir optik sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir dalga cephesi sensörüdür. Aynı odak uzaklığına sahip bir dizi mercekten oluşur. Her biri bir foton sensörüne odaklanır. Sensör, mercek parçasının geometrik odak düzlemine yerleştirilip ve düzgün bir şekilde aydınlatılırsa, o zaman dalga cephesinin mercek parçası boyunca yerel gradyanı, ağırlık merkezinin yer değiştirmesi ile orantılıdır. Sonuç olarak, herhangi bir faz sapması, bir dizi ayrık eğim ile yaklaşık olarak tahmin edilebilir. Dalga cephesini bir dizi mercekle örnekleyerek tüm bu yerel eğimler ölçülebilir ve tüm dalga cephesi yeniden oluşturulabilir.