İçeriğe atla

Aktif matris

Aktif matris, düz panel ekranda kullanılan bir adresleme şemasıdır. Tek tek elemanların (piksellerin) değiştirilmesi için bu yöntemde, her bir piksel, bir transistör haline getirilir ve kapasitör aktif olarak piksel durumunu korur.

Aktif matris teknolojisi, Bernard J. Lechner tarafından RCA tarafından icat edilmiştir ve ilk olarak T. Peter Brody tarafından ince tabakalı transistörler (TFT'ler) kullanan uygun bir cihaz olarak gösterilmiştir.[1] 1974'te Westinghouse Electric Corporation'daki İnce Film Cihazları departmanı ve 1975 yılında bu terim literatürde tanıtıldı.

Bir m × n matrisi göz önüne alındığında, ekrana ulaşmak için gereken konektörlerin sayısı m + n'dir (tıpkı pasif matris teknolojisinde olduğu gibi). Her piksel, diğer pikseller ele alınırken piksel durumunu etkin bir şekilde koruyan bir anahtar-cihazına bağlanır ve aynı zamanda çapraz-karışın istemsiz bir şekilde bir düzeltilmemiş pikselin durumunu değiştirmesini de önler.[2] En yaygın anahtarlama cihazları, daha ucuz amorf katı olmayan ince film silisyum (a-Si), polikristalin silikon (poly-Si) veya CdSe yarı iletken malzemeye dayanan TFT'leri, yani bir FET (alan etkili transistör) kullanır.

Bir başka varyant, diyotların veya dirençlerin kullanılmasıdır, fakat ne diyotlar (örneğin, metal yalıtkan metal diyotlar), ne de lineer olmayan voltaj bağımlı dirençler (yani varistörler) şu anda TFT ile karşılaştırıldığında henüz ekonomik değildir.[3]

Macintosh Portable (1989) belki de aktif matris panelini kullanan ilk tüketici dizüstü bilgisayarıydı. Bugün, LCD veya OLED teknolojisini kullanan neredeyse tüm TV'ler, bilgisayar monitörleri ve akıllı telefon ekranları aktif matris teknolojisini kullanmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik devre elemanları</span> elektronik devreyi meydana getiren ögeler

Elektronik devre elemanları, elektrik devresinin çalışabilmesi için kullanılan parçalara denir. Aktif ve pasif devre elemanları olarak iki gruba ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 7 (2012)</span> Tablet Bilgisayar

Birinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 1.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen Google Nexus serisi Android tüketici cihazlarındaki ilk tablettir. Nexus 7'de 7 inç (180 mm) ekran, Nvidia Tegra 3 çekirdekli çekirdek, 1 GB bellek, Wi-Fi ve yakın alan iletişim bağlantısı (NFC) ve 8, 16 veya 32 GB'lık depolama alanı bulunuyor. Tablet, Android'in "Jelly Bean" lakaplı 4.1 versiyonuyla birlikte gönderilen ilk cihaz oldu. Google Play multimedya mağazasının Android Jelly Bean ile entegrasyonunu vurgulayarak Google, Nexus 7'yi bir eğlence cihazı ve e-kitap, televizyon şovu, film, oyun ve müzik kullanan bir platform olarak pazarlamayı amaçladı.

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

<span class="mw-page-title-main">IPS LCD</span> LCD ekran teknolojisi

IPS LCD sıvı kristal ekranlar (LCD'ler) için bir ekran teknolojisidir. 1980'lerin sonunda "kıvrımlı nematik alan efektli" (TN) matris LCD'lerin ana sınırlamalarını çözmek üzere tasarlandı. Bu sınırlamalar güçlü görüş açısına ve düşük kaliteli renk reprodüksiyonuna sahipti. IPS LCD likit kristal (LC) tabakasının moleküllerinin yöneliminin düzenlenmesini ve değiştirilmesini içerir. Bu, aslında, cam plakalara paralel olarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">S-LCD</span> Şirket

S-LCD Corporation , Samsung Electronics'in sahibi olduğu, amorf TFT LCD panellerin Güney Koreli bir üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Ativ S</span> Akıllı telefon modeli

Samsung Ativ S Samsung Electronics tarafından üretilmiş dokunmatik, kayrak bir Windows Phone aygıtıdır. Windows Phone 8 işletim sistemini çalıştırır ve Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. ATIV S, Samsung'un ilk Windows Phone 8 aygıtı ve ATIV serisinde Microsoft Windows tabanlı ürünlerin ilk aygıtlarından biridir. Berlin'deki IFA 2012'de gösterilen ve resmî olarak Nokia Lumia 920 ile açılan ilk Windows Phone 8 cihazıydı. Bu cihazdan sonra 2013 yılında aynı seriye ait Samsung Ativ Odyssey ve Nisan 2014 yılında Samsung ATIV SE tanıtıltı.

One Glass Solution (OGS) geleneksel kapasitif dokunmatik ekran yığınından cam tabakalardan birini kaldırarak bir ekranın kalınlığını azaltan bir dokunmatik ekran teknolojisidir. Temel fikir dokunmatik modül camını ince bir yalıtım malzemesi tabakası ile değiştirmektir.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">İnce film transistör</span>

Diyot için ince tabakalı diod sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Japan Display</span>

Japan Display Inc (JDI), Sony, Toshiba ve Hitachi tarafından bir LCD teknoloji ortak girişimidir.

İnce tabakalı diyot genellikle ince film teknolojisi kullanılarak üretilen herhangi bir diodeni ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Aktif matriks sıvı kristal ekran</span> düz panel ekran türü

Bir aktif matris sıvı kristal ekran (AMLCD), bir LCD ekranlı yüksek çözünürlüklü TV'ler, bilgisayar monitörü, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için tek canlı teknoloji olan düz panel ekran türüdür. Düşük ağırlık, çok iyi görüntü kalitesi, geniş renk gamı ve tepki süresi ile biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">QLED</span>

QLED, saf monokromatik kırmızı, yeşil ve mavi ışık üretebilen kuantum noktaları (QD), yarı iletken nanokristalleri kullanan bir görüntü cihazıdır.

Nokia 801T Nokia tarafından piyasaya sunulan dokunmatik akıllı telefon. Aralık 2011'de Nokia tarafından ilan edilerek Eylül 2012-de açıklandı. S60 Symbian sisteminde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J6</span>

Samsung Galaxy J6; ; Koreli üretici Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş, Samsung Galaxy J serisinin bir parçası olan, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. 22 Mayıs 2018'de duyurulan, Samsung Galaxy J4 ve Samsung Galaxy J8 ile aynı günde piyasaya sürülen Samsung Galaxy J6, orta seviye bir akıllı telefondur ve Samsung Galaxy J5 (2017)'nin halefidir. Cihazın, daha sonra yerini Samsung Galaxy J6+ almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A20s</span> SM-A217FDSN

Samsung Galaxy A20s; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy A20'nin halefidir. Cihaz; 17 Eylül 2019'da Malezya'da, 24 Eylül 2019'da ise tüm dünya için duyurulmuştur. Cihaz; Malezya'da 21 Eylül 2019'da, Hindistan'da 5 Ekim 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihazın yerini Samsung Galaxy A21 ve Samsung Galaxy A21s modelleri almıştır.

Samsung Galaxy M10, Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Samsung Galaxy M serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan giriş seviyesi bir telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy M20 ile beraber 28 Ocak 2019'da Hindistan'da duyurulmuş ve 5 Şubat 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihazın ardılı Samsung Galaxy M10s modelidir.

Mikrobolometre, termal kamerada dedektör olarak kullanılan özel bir bolometre türüdür. 7.5-14 μm arasında dalga boylarına sahip kızılötesi radyasyon, dedektör malzemesine çarparak onu ısıtmaktadır. Böylece elektrik direncini değştirmektedir. Bu direnç değişikliği ölçülür ve bir görüntü oluşturmak için kullanılabilecek sıcaklıklara işlenir. Diğer kızılötesi algılama ekipmanı türlerinin aksine, mikrobolometreler soğutma gerektirmez.

Pasif matris, erken LCD'lerde kullanılan bir adresleme şemasıdır. Bu, m × n bir ekrana ulaşmak için yalnızca m + n kontrol sinyalinin gerekli olduğu bir matris adresleme şemasıdır. Pasif bir matristeki bir piksel, tekrar yenilenebilene kadar aktif sürücü devreleri olmadan durumunu korumalıdır.