İçeriğe atla

Aksungurlular

Aksungurlular
1122-1225
BaşkentMeraga
Yaygın dil(ler)Azerbaycan Türkçesi
HükûmetMonarşi
Atabeg 
• 1122 - 1134
I Aksunqur
• 1209 - 1225
Sulafa Hatun
Tarihçe 
• Kuruluşu
1122
• Dağılışı
1225
Öncüller
Ardıllar
Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Moğol İmparatorluğu
Harezmşahlar Devleti
Günümüzdeki durumuİran İran

Aksungurlular (Azerice:Ağsunqurilər, Farsça:احمدیلی ) İran'ın Meraga şehrinde kurulmuş Türk Atabegliğidir. 1122 - 1225 yılları arasında hüküm sürmüşdür.

Tarihi

1108 'de, Revvadiler hanedanının soyundan gelen Ahmedili ibn İbrahim, Selçuklu hükümdarı Muhammed'e düşmanlarıyla savaşmasına yardım ettiği için Meraga valiliğine atandı. Onun hükümdarlığı da Ahmedili hanedanlığı olarak tarihe geçti. 1117'de Ahmedili ibn İbrahim, İsmailî mezhebinin radikal kollarından biri olan Nizarit ajanları tarafından Bağdat'ta öldürüldü. Türk kökenli I Aksunqur, Meraga 'da iktidarı ele geçirmek ve Aksungurlular hanedanını kurmak için bu fırsattan yararlandı.

1122 'de I Aksunqur Meraga 'ya ek olarak Ravanduz kalesini ele geçirdi. I Aksunqur Irak Selçuklu Melikliği Şahı II.Mahmud'un sarayında büyük yetkiye sahip olan, oğulları Davut ve Mesud'un Dedesiydi. II.Mahmud'un 1131 yılında ölümünden sonra, Meraga Atabeği I Aksunqur'u, torunları Davut ve Mesut'un yardımıyla Sultan ilan edildi. Torunu Mesud ve birçok Türk emiri ile atası I Aksunqur'un yanına Güney Azerbaycan'a geldi.

1134 'de I Aksunqur, Nizariler tarafından Hamedan'da öldürüldü. Babasının yerine geçen tahta Nusratddin Arslan Aba geçti. Bir süre, İldenizliler'in yanında düşmalarıyla ile eşit düzeyde Atabeg olarak savaştı. 1161 - 1162'de, Şemseddin İldeniz'in bir tebası olarak Gürcistan'a askeri ziyaretine katıldı. Şemseddin İldeniz 'den kurtulmak için Nusratddin Arslan Aba, merkezi hükûmete karşı çıkan feodal hükümdarları savundu ve Selçuklu hükümdarı Muhammed'in oğlu Mahmud'u padişah ilan etmeye çalıştı. 1161'de Hamedan yakınlarında Şemseddin İldeniz ile savaştı ancak savaşı kaybetti. Şemseddin İldeniz; Nusratddin Arslan Aba'ya bir elçi göndererek Şehzade Mahmud'un kendisine teslim edilmesini ve kendisinin padişahın hizmetine gelmesini talep etti, ancak bunu reddetti.

1205 'de Aladdin Körpe Aslan, Beyteginliler Atabeği Muzafaraddin Kokburi ile ittifak kurdu. İldenizliler Atabeyi Özbek'in oğlu Kamuş'un Aladdin Körpe Aslan'ın torunu Sulafa Hatun ile evlenmesdir. Aladdin Körpe Aslan 1208'de öldü. Dedesi ve amcası Ahmed'in ölümünden sonra, Aksungurlular'nın erkek vârisi olmadığı için başsız olduğu bahanesini kullanan İldenizliler Atabeyi Ebu Bekir, Atabeğliği İldenizliler Atabeğliğine kattı. Ravanduz'un idaresi Sulafa Hatun'a verilmiştir.

1221'de, Meraga Aksungurlular tarafından yeniden ele geçirildi, ancak aynı yılın 30 Mart'ında şehir Jaba ve Subutay liderliğindeki Moğollar tarafından ele geçirildi ve yakıldı. 1225 'de, Meraga Harezmşah Celaleddin'e savaşmadan teslim oldu ve Sulafa Hatun'un kocası Kamuş, Harezmşahların hizmetine girdi.

1227'de Sulafa Hatun ile evlenen Harazmşah, emirini Meraga'nın hükümdarı olarak atadı ve böylece Aksungurlular hanedanını sona erdi.

Atabegler

  • 1122 - 1134 I Aksunqur
  • 1134 - 1175 Nusratddin Arslan Aba
  • 1175 - 1189 II Aksungur
  • 1189 - 1208 Aladdin Körpe Aslan
  • 1208 - 1209 II Arslan Aba
  • 1209 - 1225 Sulafa Hatun

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

I. Kılıç Arslan ya da Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Miryokefalon Muharebesi</span> Anadolu Selçukluları ile Bizans arasında yaşanmış savaş

Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır. Anadolu'nun tapusunun alındığı savaş olarak da bilinir. Savaşın yapıldığı yerin neresi olduğu konusunda günümüzde farklı il ve ilçe belediyeleri sempozyum, konferans, çalıştay düzenleyerek sahiplenmeye çalışmaktadır. Savaşın yapıldığı yer konusunda akademi camiasında çeşitli çalışmalar ortaya konmuş fakat tam olarak tespiti yapılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Alâeddin Keykubad</span> Anadolu Selçuklu Devleti sultanı (s. 1220–1237)

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır. Büyük Keykubad olarak da bilinir. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar ulaşan eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Anadolu Selçuklu sultanıdır. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir'deki Kubadabad Sarayı, Sultan Alâeddin'in yaptırdığı en önemli eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mesud</span> 4. Anadolu Selçuklu Sultanı

I. Rükneddin Mesud (1095-1156) en uzun süre hüküm sürmüş Anadolu Selçuklu Sultanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">II. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> 1237–1246 yılları arasındaki Anadolu Selçuklu sultanı

II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Sencer</span> Büyük Selçuklu Devleti ve Horasan Selçuklularının 9. ve son sultanı

Ahmed Sencer veya Sultan Sencer ya da Muizzeddin Ahmed Sencer, 1097-1118 tarihleri arası Horasan Selçuklu Sultanı, 1118-1157 döneminde Büyük Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">Irak Selçukluları</span>

Irak Selçukluları, Büyük Selçuklu Devleti'nin sekizinci sultanı Sencer'in Oğuzlar tarafından yenilerek esaretinde hastalanarak öldükten sonra İki Irak 'ı yöneten Selçuklular.

<span class="mw-page-title-main">Artuklu Beyliği</span> Güneydoğu Anadoluda hüküm sürmüş bir Türk beyliği (1102–1409)

Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Tapar</span> Büyük Selçuklu Devleti sultanı

Muhammed Tapar ya da Gıyaseddîn Muhammed Tapar Büyük Selçuklu Sultanı ve Melikşah'ın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Celâleddin Harezmşah</span> Harezmşahlar Devletinin son hükümdarı (1220–1231)

Celaleddin Harezmşah Mengüberti ya da Celaleddin Harzemşah, Harezmşahlar Devleti'nin son hükümdarıdır. Alaaddin Muhammed'in oğludur.

Kraliçe Rusudan, Bagrationi hanedanına mensuptur, Gürcü Krallığını 1223-1245 yılları arasında yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hemedan</span> İranın Hemedan eyaletinde bulunan bir şehir

Hemedan, İran'ın aynı isimli Hemedan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">İlgazi Bey</span>

İlgazi Bey veya tam ismiyle Necmeddin İlgazi bin Artuk, Türk asker ve yönetici.

Nusret el-Din Muhammed ibn İldeniz, daha çok Muhammed Cihan-Pehlevan olarak bilinir, 1175'ten 1186'ya kadar İldenizliler hükümdarı (atabeg) olan devlet adamıdır. Eldiguz'un oğlu ve halefiydi ve daha sonra yerine kardeşi Kızıl Arslan geçti.

<span class="mw-page-title-main">Arslanşah (Irak Selçuklu meliki)</span>

Rükneddin Ebu el-Muzaffer Arslan Şah bin Tuğrul (1133–1176), Irak ve İran'da hüküm süren bir Selçuklu sultanıydı. Saltanatı on beş yıl yedi ay sürdü. Hükümdarlığı sırasında Şemseddin İldeniz'in nüfuzu ve hakimiyeti ön plana çıkmıştır. Annesi Mümine Hatun, İldeniz ile evlendi ve amcası Sultan Mesud ona baktı. 1160 yılında İldeniz, Arslan Şah'ın Irak'taki Selçuklu Sultanlığı'na hükümdar olarak atandığını ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Özbek (İldeniz)</span>

Özbek bin Muhammed Pehlevan,, İldenizliler'in 1210'dan 1225'e kadar hüküm süren beşinci ve son atabegidir. Selçuklu Devleti'nin son padişahı III. Tuğrul'un dul eşi Melike Hatun ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü-Selçuklu savaşları</span> Gürcistan Krallığı ile Selçuklu İmparatorluğu arasındaki çatışmalar

Gürcü-Selçuklu savaşları, aynı zamanda Gürcü Haçlı Seferi olarak da bilinir, y. 1048'den 1213'e kadar, Gürcistan Krallığı ile Güney Kafkasya'nın çoğunu işgal eden farklı Selçuklu devletleri arasında gerçekleşmiştir. Çatışmanın öncesinde, Gürcü tarihyazımında Büyük Türk İstilası olarak bilinen, 11. yüzyılda Türklerin Kafkasya'ya yaptığı baskınlar yaşanmıştır.