İçeriğe atla

Aksana Myankova

Aksana Miankova (BelarusçaАксана Мянькова; d. 28 Mart 1982, Krychaw) Beyaz Rus atlettir. Çekiç atma branşında yarışan Miankova, 2008 Yaz Olimpiyatları'ndaki 76,34 metrelik atışıyla altın madalya kazandı. Bu derece aynı zamanda Olimpiyat rekorunu da kırmıştı. 2016'da, daha önceden pozitif çıkan doping testinin tekrar değerlendirilmesi sonucunda madalyası geri alınarak etkinlikten diskalifiye edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Doping-Ilyin stripped of Beijing, London weightlifting golds" (İngilizce). Reuters. 25 Kasım 2016. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda halter</span>

2008 Yaz Olimpiyatları'nda halter yarışmaları 9 Ağustos - 19 Ağustos 2008 tarihleri arasında Pekin'in Beihang Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenmiştir.

Gamze Bulut, Türk atlet. 2012 Olimpiyat Oyunlarında Aslı Çakır Alptekin'in doping yaptığı ispatlanması ile birlikte CAS tarafından birinciliği ve altın madalyası alınıp ikinci olan Gamze Bulut'a verildi. Daha sonra Gamze Bulut'un da dopingli olduğu ortaya çıkmış ve bu madalyalar kendisinden de alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda atletizm</span>

2004 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 18 ile 28 Ağustos tarihleri arasında, Atina Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirildi. Sadece maraton koşuları, yürüyüş yarışları ile gülle atma yarışmaları bu stadyum dışında düzenlendi. 24'ü erkek, 22'si ise kadınlar için olmak üzere, atletizm yarışmaları kapsamında toplam 46 etkinlik gerçekleştirildi.

Benjamin Sinclair "Ben" Johnson, Kanadalı eski atlet. Kısa mesafe koşularında yarışan Johnson, 1984 Yaz Olimpiyatları'ndaki 100 metre ve 4 x 100 metre bayrak yarışı müsabakalarında bronz madalya kazandı. 1987 Dünya Atletizm Şampiyonası ve 1988 Yaz Olimpiyatları'ndaki 100 metre yarışlarında dünya rekoru kırsa da doping yaptığı gerekçesiyle bu rekorlar iptal edilirken, elde ettiği şampiyonluklar da geri alındı. Jamaika doğumlu atlet, genç yaşta ailesiyle beraber Kanada'nın Ontorio şehrine göç etti. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonaları dışında Commonwealth Oyunlarında da yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda güreş</span>

2008 Yaz Olimpiyatları'nda güreş müsabakaları, 12-21 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin'nin Pekin kentinde düzenlenmiştir. Serbest ve grekoromen kategorilerinde toplam 18 altın madalya dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Çakır Alptekin</span> Türk kadın milli atlet, orta mesafe koşucusu

Aslıhan Çakır Alptekin, Türk orta mesafe koşucusudur. Üsküdar Belediyespor sporcusudur. Yarışlarda doping maddeleri kullandığı için Olimpiyat madalyası da dahil olmak üzere kazandığı uluslararası ödüller geri alınmıştır. Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından da ömür boyu pistlerden men edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda atletizm - Kadınlar 1500 metre</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda 1500 metre kadınlar yarışı Londra'da gerçekleştirildi. 1500 metre, 6-10 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda koşuldu.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda güreş</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda güreş yarışmaları 5-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Londra'daki ExCeL London'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Spor Tahkim Mahkemesi</span>

Spor Tahkim Mahkemesi,, spor hukuku ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için kurulmuş olan, uluslararası spor tahkim mahkemesi. Ana merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde yer almakla birlikte, New York, Sidney ve Lozan'da mahkemeleri bulunmaktadır. Olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehirlerde geçici mahkemeler kurulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asbel Kiprop</span>

Asbel Kiprop, Kenyalı 1500 metre orta mesafe koşucusu atlet.

Yipsi Moreno, Kübalı çekiç atıcı. 76,62'lik kişisel en iyi derecesiyle halen çekiç atma Orta Amerika ve Karayipler rekorunun sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Yuliya Guşçina</span>

Yuliya Aleksandrovna Guşçina, Rus atlet. Kısa mesafe koşularında yarışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 5-21 Ağustos tarihlerinde Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 18 farklı branşta 56 sporcu ile temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda güreş - Erkekler serbest 74 kg</span> Güreş olimpiyatları

2016 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler 74 kg serbest güreş müsabakaları, ev sahibi Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Olimpik Eğitim Merkezi 3. Salon'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İran</span> Olimpiyat oyunlarına katılan ülke

İran, 1979'dan beri resmi olarak İran İslam Cumhuriyeti, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1948'de katıldı ve o zamandan bu yana boykotlar nedeniyle 1980 ve 1984 yıllarındaki boykotları dışında her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışmak için sporcular göndermiştir. İran ayrıca 1956’dan bu yana Kış Olimpiyat Oyunları’na birçok kez katılmıştır.

2019 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 20 kilometre yürüyüş yarışması, 4 Ekim tarihinde Doha'daki Uluslararası Halife Stadyumu'nda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Artur Taymazov</span>

Artur Borisoviç Taymazov, Oset-Rus ve Özbek kökenli güreşçi ve siyasetçi. Doping aldığı ortaya çıktığı için 2 altın madalyasını kaybetmeden önce Özbekistan'ın en çok ödül kazanan olimpiyat oyuncusuydu. 2016 yılında Birleşik Rusya'yı temsilen Rusya Federasyonu 7. Devlet Dumasına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sovyetler Birliği</span>

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda atletizm - Erkekler 4 × 400 metre bayrak yarışı</span>

2008 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm etkinlikleri kapsamındaki erkekler 4 × 400 metre bayrak yarışı müsabakaları 22 ve 23 Ağustos'ta, Pekin'deki Ulusal Stadyum'da gerçekleştirildi. Müsabakalarda 16 ülkeden 16 takım mücadele etti.