İçeriğe atla

Akrisios

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios (/əˈkrsiəs/ ; Eski Yunanca : Ἀκρίσιος 'kötü karar' anlamında[1] ) Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Aile

Akrisios, Abas ve Aglaea'nın oğluydu.[2] (ya da yazara bağlı olarak Ocalea), Lynceus'un torunu, Danaos'un büyük torunuydu. Proitos adında ikiz kardeşi vardı ve Lyrcus adında bir üvey kardeşi vardı.[3] Akrisios, Eurydice'den[4] veya Aganippe'den[5][6] Danae isimli kızı olmuştur ve Danae de kahraman Perseus'un annesidir. Ayrıca Evarete adında bir kızı daha oldu ve Evarete, Elis'deki Pisa'nın kralı Oenomaus'un eşiydi.[7]

Mitoloji

İkizlerin rekabeti

Akrisios ve Proitos'un daha annelerinin rahmindeyken tartıştıkları söylenir ve Abas öldüğünde ve Akrisios büyüdüğünde, Proitos'u kovmuştur. Sürgündeyken, Proitos kayınpederi Likyalı Iobates tarafından desteklenerek dönmüş ve Akrisios, kardeşiyle krallığını paylaşmaya mecbur kalmış ve Tiryns'i kardeşine vererek, Argos'u yönetmeye devam etmiştir.

Ölüm

Bir oğlu olmamasının hayalkırıklığı ile, Akrisios Delphi'de bir kahine danışır ve bir gün, kızı Danae'nin oğlu tarafından öldürüleceği bilgisini alır. Danae'nin çocuğu yoktur ve çocuğunun olmasını önlemek için kızını sarayının avlusunda göğe açılan bronz bir odaya hapseder. Zeus altın yağmuruna dönüşerek kızı hamile bırakır (bazı kaynaklar onu hamile bırakanın amcası Proitos olduğunu söyler).[8] Danae, Perseus'a hamile kalır. Akrisios, çocuğu ve Danae'yi bir sandığa koyarak denize atar. Zeus, Poseidon'dan suyu sakinleştirmesini ister ve Poseidon da öyle yapar. Bu şekilde Danae ve Perseus hayatta kalır, Seriphos adasına çıkarlar. Kral Polydectes'in kardeşi olan, Dictys adında bir balıkçı ikisini bulur ve onlarla ilgilenir.[9][10][11]

Perseus bir kahraman olmak için büyür, Medusa'yı öldürür ve Andromeda'yı kurtarır. Perseus ve Danae, Andromeda ile birlikte Argos'a döner, ancak Kral Akrisios Larissa'ya gitmiştir. Perseus Larissa'ya vardığında cenaze oyunlarına katılır ve yanlışlıkla Akrisios'un kafasına bir disk atarak onu öldürür ve böylece kehanet gerçekleşmiş olur.[12]

Delfik Birliğin Kurucusu

Euripides hakkındaki bir şerhe göre[13] Aksirios, Delphic birliğin kurucusuydu. Strabon, bu birliğin Akrisios'tan önce var olduğuna,[14] şehirlerin işlerini düzenleyen, konseyde yer alacak kasabaları belirleyen, her birine oylarını veren ve karara bağlanan ilk kişinin o olduğuna inanmaktadır.[15]

Argos Soyağacı

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
  Erkek
  Kadın
  Ölümsüz

Kaynakça

  1. ^ The Greek Myths - The Complete and Definitive Edition. Penguin Books Limited. 2017. ss. Index s.v. Acrisius. ISBN 9780241983386. 
  2. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2.2.1
  3. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.25.5
  4. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2.2.2
  5. ^ Hyginus, Fabulae 63 10 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Scholiast ad Apollonius of Rhodes, Argonautica 4.1091
  7. ^ Hyginus, Fabulae 84 10 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "Acrisius", Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston, MA, 1867, s. 14, 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi  Birden fazla editör-name-list parameters kullanıldı (yardım); r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2.2.1 & 2.4.1
  10. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.16.2, 2.25.6 & 3.13.6
  11. ^ Hyginus, Fabulae 63
  12. ^ "Perseus", Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 3, Boston, MA, 1867, s. 206  Birden fazla editör-name-list parameters kullanıldı (yardım); r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ Euripides, Orestes 1087
  14. ^ Strabo, Geographica 9. p. 420
  15. ^ Comp. Libanius, Orat. vol. iii. 472, ed. Reiske.

Notlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

Yunan mitolojisinde, Abas Argos'un on ikinci kralıdır. Adı muhtemelen savaş alanındaki inatçı ve cesur karakterine uygun olan "ἀ + βαίνω" yani "çekip gitmeyen kişi" anlamından gelmektedir.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sikroslu Likomedes</span>

Yunan mitolojisinde,, Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Memphis ya da Memfis, nehir tanrısı Nilus'un kızıdır ve naiad nymphasıdır. Epafos'un karısıdır. Libya ile Anippe veya Lysianassa'nın annesidir. O ve kocası, adını verdiği Memfis'in efsanevi kurucularıydı. Bazı yazarlar Epafos'un karısının Cassiopeia olduğunu söyler.

<span class="mw-page-title-main">Foroneus</span>

Yunan mitolojisinde, Phoroneus veya Phoroneos Argos'un kahramanı ve ateş-getiren en eski kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Ocalea veya Ocaleia Argos kralı Abas'ın eşiydi. Mantineus'un kızıydı. İkiz olan Akrisios ve Proetus'un annesiydi. Genellikle Aglaea olarak anılırdı.

Yunan mitolojisinde, Mantineus dinsiz Kral Lycaon'un elli oğlundan biriydi ve bir Argos prensiydi. Annesi ya bir naiad olan Cyllene, Nonacris veya bilinmeyen başka bir kadındı. Arkadya şehri olan Mantineia'yı kurdu.

Yunan mitolojisinde, Eurydice, Argos kralı Aksirios'un karısı ve Argos kraliçesiydi. Danaë'nin annesiydi ve bu nedenle Perseus'un anneannesiydi. Onun diğer kızı muhtemelen oldu Elis'deki Pisa'nın kralı Oenomaus'un karısı Evareteidi. Eurydice, Sparta'nın efsanevi kurucuları Lacedaemon ve Sparta'nın kızıydı ve dolayısıyla Lacedaemonia kralı Amyclas'ın kardeşiydi. Bazı anlatımlarda Aksirios'un karısına Aganippe denmektedir.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

Erythras Yunan mitolojisinde üç farklı erkeğe atfedilen bir isimdir.

Yunan mitolojisinde, Prothous adlı pek çok karakter vardır. Prothous ismi şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Alfios (tanrı)</span>

Alfios veya Alpheios, Alfios, Yunan mitolojisinde bir nehir ve aynı zamanda da nehir tanrısıydı.