İçeriğe atla

Akmar Pasajı

Akmar Pasajı, Kadıköy'ün Caferağa mahallesinde bulunan, çoğunlukla ikinci el kitapçılar ve müzik dükkanlarının bulunduğu, 1982 yılında kurulan bir pasajdır.[1] Pasaj, Mühürdar Caddesi ve Neşet Ömer Sokağını birbirine bağladığı için pek çok kişi tarafından bir kestirme olarak da kullanılır. Pasaj, İstanbul'daki fanzin ile metal ve rock müzik kültürü için önemli bir yer olarak kabul edilir.

Tarihçe

Pasajın bulunduğu konum aslen 1957 yılında Akdik ailesinden Muhittin Bey tarafından kurulan Özel Marmara Koleji'nin binası olarak kullanılmaktaydı. Ancak, 1980 yılında bitişiğindeki bir apartmanın yıkım sürecinde binada hasar oluşması sebebiyle, bina 1982 yılında tamamen yıkılarak yeniden inşa edildi. Bu sefer, okul binası yerine bir iş hanı olarak inşa edilen bina, 1982 yılında alt katlarında Akmar Pasajına ev sahipliği yapmaya başladı. Pasajın adı, ailenin soyadı olan "Akdik" ile okulun isminin ilk hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.[2]

Akmar Baskını

1999 yılında üç gencin “satanizm için” bir genç kadını öldürmeleri ve cinayet planını Akmar Pasajı'nda yaptıklarını öne sürmeleri üzere Akmar Pasajı'na “satanistleri yakalamak” adına polis baskını düzenlendi: Baskın, yakalananların olay ile ilgisi olmayan kişiler olması, ayrım gözetmeksizin tutuklamaları ve tutuklanan kişilerin "işkence" olarak tanımlanmış koşullara maruz bırakıldığı iddiaları yüzünden ilerleyen yıllarda eleştiri topladı.[3][4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem. "Akmar Pasajı (1) | Murat BEŞER". www.gazetekadikoy.com.tr. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 
  2. ^ "Murat Beşer ile AKMAR TARİHİ #1: "Akmar Pasajı nasıl kuruldu?"". 21 Mart 2020. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2024. 
  3. ^ Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem. "'Apache Ayhan' Akmar baskınını anlattı| Haberler". www.gazetekadikoy.com.tr. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 
  4. ^ "'Satanist operasyonu'nda gözaltına alınmıştı: Lakabım 'Sato'ya çıktı". T24. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 
  5. ^ "1980 SONRASI DÖNEMDE MARJ DIŞI GÜNDELİK YAŞAMIN DÜZENE EKLEMLENMESİ: KADIKÖY AKMAR PASAJI GENÇLİĞİ" (PDF). Sosyologca. 2 (4). 2012. 10 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Kadıköy, eskiden Kalkedon, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda yer alan ilçelerinden birisidir. Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Haydarpaşa Garı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

Levent Tülek, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde, Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahariye, Kadıköy</span>

Bahariye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semttir. Boğa heykelinin yukarısında kalmakla birlikte, birçok sanat aktivitesinin de bulunduğu bir mekândır. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi buradadır. Kadıköy'deki iki kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi de buradadır. Bahariye Caddesi 1992 yılında yaya yolu haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Anadolu Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda lise

Kadıköy Anadolu Lisesi İstanbul'un Kadıköy ilçesi Moda semtinde 1955 yılında Kadıköy Maarif Koleji adıyla kurulan, yabancı dille eğitim yapması amaçlanan lise.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Güneyinde, Acıbadem, Kadıköy bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Zühtüpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait viyadük üzerindeki tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Operası</span>

Süreyya Operası, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 1927'de inşa edilmiş kültür yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Haldun Taner Sahnesi</span> İstanbulda tiyatro sahnesi

Haldun Taner Sahnesi, İstanbul'un Kadıköy Meydanı'nda tiyatro sahnesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan bina İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından işletilmektedir. 2021 yılında başlayan restorasyon çalışması kapsamında kullanıma kapalıdır. Adını öykü, tiyatro, kabare yazarı ve gazeteci olan Haldun Taner'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hükûmet Konağı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

İzmir Hükûmet Konağı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve valilik binası olarak kullanılan yapıdır. Konağın önündeki Konak Meydanı ve bulunduğu Konak ilçesi adlarını binadan alır.

<span class="mw-page-title-main">Rexx Sineması</span> İstanbul Sinema

Rexx Sineması; İstanbul, Kadıköy'de, Sakızgülü sokak ve Kadife Sokak'ın kesiştiği köşede yer alan, 1962 yılında hizmete girmiş tarihi bir sinemadır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Pasajı</span>

Atlas Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, İstiklal Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe rock</span> Türkiye çıkışlı rock türü müzik

Türkçe rock müziği, Türkiye'deki rock müzik sahnesini tanımlar. Türkiye'de rock müzik eserleri 1960'lar ve 70'lerden beri Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok ve Moğollar gibi grup ve kişiler tarafından Anadolu ve Arabesk rock tarzında üretilmiştir. Bu tür, Türk halk müziği ve çeşitli rock müzik alt türlerini birleştirmiş ve rock müzikten içerik ve tarz bakımından önemli farklılıklar göstermiştir. 12 Eylül Darbesi sonucunda rock müzik performansları Türkiye'de sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinematek/Sinema Evi</span>

Sinematek/Sinema Evi, İstanbul'un Anadolu yakasında 2021 yılı sonunda faaliyete geçen sinematek.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Rodi</span>

2002 yılında Aydın'dan Kadıköy'e gelen ve balıkçılar çarşısında 6-7 yıl yaşayan sokak kazı. Balıkçı Nimet ile kurduğu yakın dostluk sayesinde şöhreti önce dilden dile yayıldı, sonra haberlere çıkarak tüm Türkiye'de tanınır oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Hal Binası</span>

Kadıköy Hal Binası, 1925-1927'de İstanbul'un Kadıköy ilçesindede sebze-meyve hali olarak inşa edilmiş yapı.