İçeriğe atla

Akköprü (Misya)

Akköprü
Bir kez köprü yüzünden yayılmış olan nehir Granikos
Harita
Diğer ad(lar)Gelibolu'ya giden yol
TaşınanGranikos
GeçişMisya, Türkiye
Koordinatlar40°22′21″N 27°18′36″E / 40.37253°K 27.31008°D / 40.37253; 27.31008
TürüKemer Köprü
MalzemeTuğla, mermer, taş
Ayak sayısı18 adım
Genişlik8 adım
Bitiş tarihiMuhtemelen MS 4. yüzyılda

Akköprü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de Misya (Çanakkale'nin eski ismi) yakınlarında bulunan tarihi bir kemer köprüdür. Muhtemelen MS 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Mimari yapısı Avrupalı gezginler tarafından övgülerle karşılanmıştır. Ancak 19.yüzyılda köprü, yapı malzemesi için talan edilmiştir.

Keşif

Akköprü ilk 1699 yılında Edmund Chishull tarafından belirtilmiştir. Daha sonra William Turner 1815'te, Pyotr Chikhachyov 1847'de ve Arthur W. Janke 1890 larda ziyaret etmiştir. Herkes yapının eski kökenli olduğuna karar vermiştir.

Turner tuğladan ve küçük taşlardan oluşan çok görkemli bir Roma köprüsü tarif etmişti. Sekiz kemeri bulunuyordu, dördü nehri kapsıyordu. Diğer ikisi ise küçük açıklıkları kapatıyordu. En geniş tonozun uzunluğu 8 adımdı. Kaldırımın altına küçük kemerli odaların yapılması köprünün ağırlığını azaltıyordu. Benzer giderici odaları da antik köprüler komşu görünür. Bazıları Makestos Köprüsü ve Aesepus Köprüsü.

Akköprü'nün kalıntıları mevcut durumu bilinmemektedir. O’Connor'un Roma köprüleri derlemesinde listelenmemiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ The "small Roman bridge" over the Granicus listed there probably refers to another bridge (O’Connor 1993, s. 125).

Neşriyat

  • Hasluck, Frederick William (1905-1906), "A Roman Bridge on the Aesepus", The Annual of the British School at Athens, 12, ss. 184-189 
  • Janke, Arthur W. (1904), Auf Alexanders des grossen Pfaden: Eine Reise durch Kleinasien (Almanca), Weidran 
  • O'Connor, Colin (1993), Roman Bridges, Cambridge University Press, ISBN 0-521-39326-4 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırkgöz Kemeri</span>

Kırkgöz Kemeri ya da Roma dönemindeki adıyla Limyra Köprüsü, dünyadaki en eski basık kemerli köprülerden biridir. 360 m uzunluğundaki bu taş köprü Antalya iline bağlı Finike ilçesin Hasyurt mahallesi sınırları içinde yer alan antik bir Likya kenti olan Limyra'da Alakır Çayı üzerine kurulmuştur. 5,3:1 ok oranındaki 26 adet kemer, köprüye oldukça yassı bir görünüm vermektedir. Bu yassılık oranına köprü yapımı tarihinde daha sonra yüzyıllarca ulaşılamayıp ancak Geç Ortaçağ döneminde yapılan yapılarda ulaşılabilmiştir. Teknik ve tarihi bakımdan olağanüstü önemine rağmen Kırkgöz Kemeri köprüsü veya diğer adıyla Limyra Köprüsü Türkiye'de çok az bilinir. Yapının gittikçe harabeye dönüşmesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nü 1970'li yıllarda bugüne dek yapılan tek saha araştırmasını yapmaya sevketmişti.

<span class="mw-page-title-main">Yalınayak Köprüsü</span>

Ponte degli Scalzi, İngilizce, "bridge of the barefoot", Yalınayak Köprüsü, Venedik'te Büyük Kanal üzerinde kurulu sedece dört köprüden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlar Köprüsü</span> Venedikte 1603 yılında yapılmış bir köprü

Ahlar Köprüsü, Venedik'teki birçok köprüden biridir. Etrafı çevrili olan köprü beyaz kireç taşından yapılmıştır ve pencerelerinde taştan ızgaralar vardır. Rio di Palazzo üzerinden geçen yapı, eski esirleri Venedik Cenova Saraylarındaki sorgu odasına götürmek için kullanılırdı. Antonio Contin tarafından tasarlanmış ve 1602 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kemer Köprüsü</span>

Kemer Köprüsü, Roman segmental ark şeklinde, Likya, Ksantos'a - modern Türkiye, Muğla- yakın bir yerdedir. Koca Çayı'na doğru Kemer Köyü'nden 4 km yukarıda, nehir yatağının 500 m'ye ulaştığı bir yerdedir. Şu anda sadece 29 m uzunluğunda, 4.5 m genişliğinde bir kısmı kalmıştır. Neredeyse yıkılmış olmasına rağmen geçmişte köprü yapımını çok iyi temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprüpazar Köprüsü</span>

Köprüpazar Köprüsü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de, Aspendos yakınlarında Köprüçay (Eurymedon) nehri üzerinden geçen, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü'nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yapılmış, sivri kemerli bir köprüdür. Köprü eski Roma yapısının nehir yatağındaki ayak kalıntılarını takip ettiği için yol güzergâhının ortasında belirgin sapmalar görülür. Köprü 259,50 metre uzunluğunda olup, genişliği 9,44 metredir. Sütun kalınlıkları 9,60 metre, kemer açıklığı 23,52 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Roma köprüleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Romalılar dünyanın ilk büyük köprü inşacılarıydı. Aşağıdaki liste, bugün hala hayatta kaldığı bilinen bütün pek çok Roma köprülerini oluşturmanın bir denemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Oluk Köprü</span>

Oluk Köprü, Türkiye'de, Roma İmparatorluğu'nun Pisidya eyaletinin başkenti antik Selge şehri yakınında, eski adıyla Eurymedon olan Köprüçay nehri üzerinde bir Roma köprüsüdür. Yapı, Pamphilia kıyılarından Psidia bölgesine uzanan bir yolun üzerrıne yer alıyordu. Nüfus yoğunluğu düşük bir bölgede kurulu olan köprü, Köprüçay nehrini Beşkonak köyünün yakınında geçer ve yüksekliği nedeniyle dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Nysa Köprüsü</span>

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Vauxhall Köprüsü</span>

Vauxhall Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 1906 açılmış olup eski Vauxhall Köprüsü'nün yerini almıştır. Köprü, Thames Nehri'nin üzerinden geçmektedir ve güneydeki Vauxhall ile kuzey kıyısında Pimlico'yı bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danyal Makamı</span>

Danyal Makamı ya da Danyal Peygamber Kabri, Tarsus, Türkiye'de yer alan ve İslam ve İncil kaynaklı inanışlara göre bir peygamber olduğuna inanılan Danyal'ın mezarı ve yanındaki bir camiden oluşan küçük bir komplekstir. Bir yenileme projesi sırasında cami-mezar kompleksinin bodrum katında iki Roma köprüsü kemeri bulunmuştur.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Köprüsü (Misya)</span>

Konstantin Köprüsü, günümüzde Türkiye'de yer alan Misya'daki bir geç antik dönem köprüsüydü.

Antik Romalılar tarafından inşa edilen Roma köprüleri, inşa edilen ilk büyük ve kalıcı köprülerdi. Roma köprüleri taştan yapılmıştır ve temel yapı olarak kemer kullanılarak inşa edilmişlerdir. Bu köprülerin yapımında çok miktarlarda beton kullanıldı, Romalılar ilk defa köprü yapımında beton kullanan halk oldu.

<span class="mw-page-title-main">Narda Köprüsü</span>

Narda Köprüsü, Yunanistan'ın Narda kentinde Arahtos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, yüzyıllar boyunca, Roma ya da belki daha eski temellerden başlayarak birçok kez yeniden inşa edilmiş olup mevcut köprü muhtemelen 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arapsuyu Köprüsü</span> Antalyadaki Köprü, Türkiye

Arapsuyu Köprüsü, Antalya'da bulunan bir Roma köprüsüdür. Günümüze kadar iyi korunmuş olan köprü, Konyaaltı ilçesi Arapsuyu mahallesinde, Akdeniz Kent Parkı içinde, Yunan kolonisi Olbia ile ilişkilendirilen antik bir kanyonun eteğinde yer almaktadır.