İçeriğe atla

Akkar (il)

Akkar
محافظة عكار
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 34°30′N 36°12′E / 34.5°K 36.2°D / 34.5; 36.2
ÜlkeLübnan
Kuruluş16 Temmuz 2003 (21 yıl önce) (2003-07-16)
İdare
 • ValiImad Labaki
Yüzölçümü
 • Toplam788 km²
Nüfus
 (2022)
 • Toplam432.000
 • Yoğunluk548/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Akkar (محافظة عكار) Lübnan'ın en kuzeyinde yer alan ilidir.[1] Sadece Akkar İlçesinden oluşan il, toplam 121 belediyeye bölünmüştür.[1] İlin başkenti Halba'dır.

İl, 788 kilometrekarelik bir alanı kapsar ve batıda Akdeniz, güneyde Şimal, güneydoğuda Baalbek-Hirmil illeri ve kuzeyde Suriye ile komşudur. İlin batı kıyısındaki ovalar Bikâ Vadisi'nden sonra Lübnan'ın ikinci büyük tarım bölgesini oluştururken doğuda ise millî park olarak korunması düşünülen ormanlık dağlar bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 2019 yılında ilin nüfusunu 428,600 olarak tahmin etmiştir.[2] Bu nüfusa 152.000 kayıtlı Suriye İç Savaşı mültecisi ve 23.400 Filistinli mülteciler de dahildir.[2] İldeki nüfusu %70-75 oranında Sünniler oluştururken kalan kısmını ise Hıristiyan, Nusayriler ve Şiiler oluşturmaktadır.

Akkar ili, Şimal ilinden ayrıldığı 16 Temmuz 2003 tarihli 522 sayılı kanunla kuruldu. Fakat ilin faaliyetlerine resmî olarak başlaması ancak 2014 yılında oldu. Tarihsel olarak dışlanan ve merkezi hükûmet tarafından ihmal edilen Akkar, Lübnan'ın en fakir bölgesi ve ülkenin en yüksek okuma yazma bilmeme oranına sahip ilidir.[3] Temel altyapı ve hizmetlerin eksikliğinden de muzdariptir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ a b "Governorate Profile - Akkar". unhcr.org. 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  3. ^ a b Mouchref, Aicha (Ocak 2008). "Forgotten Akkar: Socio-Economic Reality of the Akkar Region" (PDF). Mada. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hatay</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde yer alan bir il

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kilis (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Kilis; Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan, Suriye ile komşu bir sınır ilidir. Nüfusu 142.792 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Antakya</span> Hatayın ilçesi

Antakya, Hatay ilinin nüfus bakımından en büyük ilçesidir ve merkezidir. Yeni düzenlemeyle birlikte Antakya ve Defne Belediyesi olarak ayrılmıştır. Ortasından Asi Nehri geçmektedir. Hristiyanlığın önemli mukaddes mekânlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Şimal (il)</span> Lübnanın Akdeniz kıyısındaki bir vilayeti

Şimal Lübnan'ın bir ilidir. 6 ilçesiyle Lübnan'ın en fazla ilçeye sahip ili olan Şimal, "kuzey" anlamına gelmektedir. İlin başkenti ülkenin Beyrut'tan sonra en büyük şehri olan Trablusşam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bikâ (il)</span>

Bikâ Lübnan'ın bir ilidir. Batı Bikâ, Raşaya ve Zahle ilçelerinden oluşan ilin başkenti Zahle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye demografisi</span> Türkiyede yaşayan çoğunluk ve azınlıklar

Bu maddede Türkiye sınırları içinde yaşayan nüfusa ve bu nüfusun çeşitli özelliklerine ait veriler bulunur.

Suriye İç Savaşı'nda mülteciler, Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye'ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">Telkele</span> Humus, Suriyedeki bir yer

Telkele, Suriye'nin Humus ilinin Telkele ilçesinin aynı adlı bucağının merkezi olan kasaba. Lübnan sınırında, il merkezi Humus'un batısında yer alır. 2004 sayımına göre nüfusu 18.412 kişidir. Kasaba nüfusunun çoğunu Sünniler oluştururken, çevredeki yerleşim birimlerinde Nusayrî nüfus ağırlıktadır. Humus İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Şatila Mülteci Kampı</span>

Şatila mülteci kampı veya Chatila mülteci kampı, en başta 1949 yılında Filistinli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan kampta 9,842 kayıtlı Filistinli mülteci bulunmaktadır. Suriye İç Savaşı başladığından beri kampa Suriyeli mülteciler akın etmiştir. Günümüzde kampta yaklaşık 15.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriyeliler</span> Sığınmacı topluluğu

Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye'de yaşayan Suriye kökenli kişileri ifade eder. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ikinci ülke yapmaktadır. Uzun yıllar birinci sırada olan Türkiye, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelişi sonrası İran'a olan göçler sonucu ikinci sıraya gerilemiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 76 bin olup, Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise Ağustos 2024 itibarıyla 104 bin 144'ü çocuk olmak üzere 238 bin 768 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Baalbek-Hirmil (il)</span>

Baalbek-Hirmil Lübnan'ın bir ilidir. Baalbek İlçesi ve Hirmil İlçesinden oluşan il, toplam 74 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Baalbek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Akkar İlçesi</span>

Akkar İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Halba'dır. 400 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Akkar İlçesi, Akkar ilinin tek ilçesidir. İlçe, doğusunda yüksek dağlar bulunan nispeten geniş bir kıyı ovasının varlığı ile nitelendirilebilir. Akkar'ın en büyük kasabaları Halba dışında, Bireh ve Kubayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kavaşra</span>

Kavaşra Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 131 kilometre, Trablusşam'ın ise 38 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Aydamun</span>

Aydamun Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 140 kilometre, Trablusşam'ın ise 55 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri İlçesi</span>

Bişerri İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Bişerri'dir. Yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olan Bişerri İlçesi, Şimal ilinin en küçük ilçesidir. Dağlık ve engebeli yapısı nedeniyle ilçedeki köy ve kasabaların çoğu bin metreden daha yüksek bir rakımda yer almaktadır. İlçe aynı zamanda Doğu Hıristiyanlığı ve Maruni Hıristiyanlık tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Kadişa Vadisi ve Orta Doğu'daki en eski Hristiyan manastır topluluklarından bazılarını sınırları içerisinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasrun</span>

Hasrun Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Kadişa Vadisi'nde ve bu vadinin güney kolu olan Kannubin Vadisi'ne bakan bir konumda yer almaktadır. Başkent Beyrut'a 100 km, Bişerri'ye ise 5 km'lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Kasabanın nüfusu 10 bin civarında olup nüfusun tamamına yakınını Maruni Hıristiyanlar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Halba</span>

Halba Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin Akkar İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. 2014 yılında kurulan Akkar ilinin de merkezi olan şehir, başkent Beyrut'un 110 km, ülkenin ikinci büyük şehri olan Trablusşam'ın 25 km kuzeyinde yer alır. Suriye sınırına ise yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıktadır.