İçeriğe atla

Akismet

Akismet
Akismet Logosu
Orijinal yazar(lar)Matt Mullenweg
Geliştirici(ler)Automattic
İlk yayınlanma25 Ekim 2005
Güncel sürüm5.3.2 / Nisan 2024
Geliştirme durumuOnline
PlatformWordpress
Erişilebilirlik74 dil
TürAntispam
LisansGNU
Resmî sitesiakismet.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Akismet, yorumlardan, geri izlemelerden (trackbacks) ve iletişim formu mesajlarından spam'i (reklam amaçlı mesajları) filtreleyen bir hizmettir.[1] Filtre, tüm katılımcı sitelerde yakalanan spam hakkındaki bilgileri birleştirerek ve daha sonra gelecekteki spam'leri engellemek için bu spam kurallarını kullanarak çalışır.[2] Akismet, WordPress.com'un arkasındaki şirket olan Automattic tarafından sunulmaktadır.[3]

Akismet 25 Ekim 2005'te piyasaya sürülmüştür.[4] Günümüzde (Mayıs, 2024) Akismet 550 milyardan fazla spamı engellemiş ve 100 milyondan fazla web sitesi Akismet tarafından korunmaktadır.[5]

Tarihçe

Automattic'in kurucusu Matt Mullenweg, annesinin güvenli bir şekilde blog yazabilmesi için Akismet'i yaratmaya karar verdiğini söylemektedir.[6] Sektörde, 2005 yılında yorum spam'leriyle nasıl başa çıkılacağı konusunda tartışmalar vardı ve o zamanlar bu amaç için yalnızca birkaç eklenti mevcuttu. Mullenweg'in ilk girişimi, yorum formunu değiştiren ve alanları gizleyen bir JavaScript eklentisiydi, ancak lansmanından birkaç saat sonra spam gönderenler onu indirdi ve nasıl çalıştığını anladı ve onu atlatmayı başardı.

2005'in sonlarında Mullenweg, WordPress için Akismet eklentisini piyasaya sürdü. Birisi katılımcı bir web sitesine her yorum gönderdiğinde, Akismet bunu veri tabanındaki tüm yorumlarla karşılaştırarak kontrol eder. Spam ise silinir. Spam ulaşırsa ve kullanıcı bunu spam olarak işaretlerse, yorum veritabanına eklenir, böylece spam yorum havuzu genişler ve Akismet'in zaman içinde giderek daha etkili hale gelmesi sağlanır.[7]

Kullanım

Akismet başlangıçta WordPress için bir eklentiyle entegre olacak şekilde geliştirildi. Akismet eklentisi, sürüm 2.0'dan bu yana tüm WordPress yapılarına varsayılan olarak dahil edilmiştir  ve WordPress.com tarafından barındırılan tüm bloglarda etkinleştirilmiştir.[8]

Herkese açık bir Akismet API'si, diğer platformlar için üçüncü taraf eklentilerin ortaya çıkmasına neden oldu.[9] Bunlardan biri, açık kaynaklı internet forum yazılımı Discourse için resmi bir Akismet eklenti sürümüdür.[10]

Akismet'i kullanabilmek için API anahtarının alınması gerekmektedir.[11] Bu anahtar bir sitenin Akismet sunucuları ile iletişim kurabilmesi için gereklidir. Etkinleştirilmemiş web sitelerinde br kaç adımda, kolayca etkinleştirmek mümkündür.[12]

Akismet bulut tabanlı bir araçtır.[13]

Geliştirme ve dağıtım

GNU, Genel Kamu Lisansı koşulları altında yayımlanan Akismet eklentisi özgür bir yazılımdır,[14] ancak Akismet sisteminin kodu (ve kullanılan algoritmanın doğası) yayınlanmamıştır. Akismet hizmeti kişisel kullanım için ücretsizdir ve Kasım 2021 itibarıyla ticari planlar ayda 10 dolardan daha düşük bir fiyatla başlamaktadır.[15]

Kaynakça

  1. ^ R, Nabilla (22 Ağustos 2016). "What Is Akismet and How to Start Using It". Hostinger Tutorials (İngilizce). Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  2. ^ Team, Automattic-Anti-spam. "Akismet Anti-spam: Spam Protection". WordPress Türkiye. 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Automattic". Automattic (İngilizce). 20 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Live Live". Akismet (İngilizce). 26 Ekim 2005. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Akismet". Akismet (İngilizce). 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  6. ^ "The Biography Of Wordpress - With Matt Mullenweg". Business Podcast for Startups (İngilizce). 28 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Matt Mullenweg | Interviews | archive.wordpress.org". archive.wordpress.org. 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  8. ^ "WordPress 2". WordPress News (İngilizce). 31 Aralık 2005. 27 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  9. ^ "Getting started". Akismet (İngilizce). 28 Ocak 2014. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  10. ^ "Discourse 1.2 released". Discourse (İngilizce). 19 Şubat 2015. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  11. ^ mesoylucom (29 Ocak 2018). "Akismet Nedir? Neden Kullanmalısınız? » Mehmet Emin Soylu". 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  12. ^ Halim (10 Ocak 2023). "WordPress Akismet Eklentisi ile Spam Yorumları Durdurun". WP Servis. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  13. ^ "Features". Akismet (İngilizce). 28 Nisan 2022. 17 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  14. ^ "- Revision 3086548: /akismet/trunk". svn.wp-plugins.org. 17 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 
  15. ^ "Pricing". Akismet (İngilizce). 28 Nisan 2022. 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Associated Press</span> ABD merkezli uluslararası haber ajansı

Associated Press (AP), Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir haber ajansı.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

Yıldız Geçidi Evren, Kanada - ABD ortak yapımı bir askerî bilimkurgu televizyon dizisidir, Brad Wright ve Robert C. Cooper tarafından Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis'in devam dizi olarak yaratıldı. Program bağımsız bölümler ve ayrı konulardan oluşur, diğer Stargate dizilerine göre sezon içerisinde daha uzun hikâyelere ve karakterlerin her bölümde psikolojik durumlarına yer verilir. Brad Wright dizinin üç ya da daha uzun sezon sürmesini umduğunu belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rekonq</span> İnternet tarayıcısı

Rekonq, QtWebKit tabanlı hafif ve hızlı bir KDE İnternet tarayıcısıdır.

İsviçre, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İsviçre'nin şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Swiss Broadcasting Corporation tarafından düzenlenen "Die grosse Entscheidungs Show" isimli ulusal final doğrultusunda seçilmiştir. İsviçre'yi The Last of Our Kind adlı şarkısıyla Rykka temsil etmiştir.

TemplateMonster web siteleri için kullanıma hazır şablonlar, kurulum sayfaları, pazarlama içerikleri, haber bültenleri gibi çeşitli pek çok web sitesi geliştirmeye yönelik çözüm üreten ve satışını gerçekleştiren bir şirkettir. 26,000’den fazla ürün çeşidine sahip bir şirket olarak web sitesi şablon tedariki konusunda zirve oyuncusu olmaya devam ediyor. TemplateMonster genel merkezi Brooklyn, New York’tadır. Alexa raporuna göre resmi web sitesi templatemonster.com dünya çapında en çok ziyaret edilen 2000 web sitesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">WooCommerce</span> WordPress yazılımının e-ticaret eklentisi

WooCommerce, WordPress'in özgür ve açık kaynak kod kaynaklı E-Ticaret eklentisidir. WooThemes tarafından yapılan ve Automattic tarafından geliştirilen eklenti, kolaylıkla tüm wordpress kullanıcıları tarafından yönetilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlandırılmış Mobil Sayfalar</span>

Hızlandırılmış mobil sayfalar açık kaynaklı bir kod yazılımı olup, interneti daha güzel bir yer haline getirmeyi amaçlamaktadır. Hızlandırılmış mobil sayfalar yapısı ile oluşturulan sayfaları yüksek performanslarla telefonlarda erişim imkânı tanımaktadır. Yüksek performans ve katılım ile kullanıcılara kaliteli internet deneyimi yaşatmak içi neredeyse sayfa yükleme oranlarını ortadan kaldırmaktadır. Mobil ve masaüstü uygulamalarında yüksek katılımlara ulaşmaktadır.

<i>Crusader Kings II</i>

Crusader Kings II, Paradox Development Studio tarafından geliştirilmiş ve Paradox Interactive tarafından yayınlanmış Orta Çağ temalı strateji oyunudur. 14 Şubat 2012'de Microsoft Windows için çıkışını gerçekleştirmiştir.

Doctor Who, BBC tarafından yapılan Birleşik Krallık bilimkurgu televizyon dizisi. 19 Eylül 2015 tarihine kadar 814 bölüm yayınlanmıştır. 35 sezon boyunca 254 hikâye ve bir televizyon filmi gösterilmiştir. Ek olarak, dört adet yardım için yapılan özel bölüm ve iki animasyon bölümü yayınlanmıştır. 50 yıl ve 800 bölüm sonrasında dünyanın en uzun süren bilimkurgu televizyon dizisi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Kasım 2023 itibarıyla on yedinci sezona kadar dizi planlanmıştır.

.blog alan adı İnternetin Alan Adı Sistemi (DNS) içinde bir genel üst seviye alan adı (gTLD) olarak 2016 yılında eklenmiştir ve bloglar için kullanılması amaçlanmıştır. Herkes çeşitli alan adı kayıt kuruluşlarında .blog alan adlarını satın alabilirler ancaka marka isimleriyle ilgili bazı kısıtlamalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Matt Mullenweg</span> Amerikalı girişimci

Matthew Charles Mullenweg Amerikalı girişimci ve web geliştiricisidir. Açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi WordPress'i geliştirmesi ile tanınır.

Rekabetçi Bilgi Erişimi, bilgi erişim sistemlerine yönelik saldırıları veya manipülasyonları tanımlayan bir kavramdır. Bu saldırılar genellikle bilgi arama motorlarını, web spamini ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) hedef alır. Rekabetçi bilgi erişimi, bu tür manipülasyonları tespit etmek, izole etmek ve engellemek için çeşitli tekniklerin araştırıldığı bir alandır.