İçeriğe atla

Akinator

Akinatör
GeliştiriciRedstoneSpecial liderliğinde üç Fransız programcı tarafından yapıldı.
YayımcıElokenceo
MotorLimule
PlatformlariOS
Android
Windows Phone
Microsoft Windows
Web tarayıcısı
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Akinator, Web Genie, ilk aşaması yirmi soru üzerine kurulu olan ve oyuncunun hangi karakteri düşündüğünü belirlemek için onlara bir dizi soru soran bir internet oyunu ve mobil uygulamasıdır. Oyuncuya sorduğu karakteri bulabilmek için en iyi soruları bulabilen ve öğrenebilen bir yapay zeka programıdır. Google Trends'e göre, 2007'de Redstone Special tarafından yönetilen üç Fransız programcı tarafından oluşturuldu ve Kasım 2008'de dünya çapında popüler oldu. Avrupa'da popülarite zirve noktasına 2009'da ulaşıldı ve 2010'da Fransız mobil şirket SCIMOB tarafından Japonya'da mobil uygulaması başlatıldı.[1] uygulama mağazasında en üst sıralara ulaştı.[2] "Akinator" oyununu oynanırken bir cin tarafından sorular soruluyor.

Oynanışı

Oyuna başlamak için kullanıcının oyuna başla butonuna basması ve popüler bir karakter düşünmesi gerekiyor. (Müzisyen, sporcu, siyasi kişilik, aktör, kurgusal film / TV karakteri, YouTube, Viner vb.). Daha sonra olasılığı daraltmak cevabı "Evet", "Hayır", "Herhalde", "Herhalde değil" ve "Bilmiyorum" olan sorular sormaya başlar (bulana kadar) .[3][4] Eğer cevap 25 soru sorulmadan önce tek olası bir seçeneğe indirilirse, program seçtiği karakterin doğru olup olmadığını otomatik olarak soracaktır. Eğer program karakteri üç kez üst üste yanlış tahmin ettiyse, program kullanıcıların karakter veritabanını genişletmek için karakterin adını girmesini isteyecektir.[5]

İlk 20 soruda, yaklaşık 1.048.576 kombinasyon vardır.[6]

Kaynakça

  1. ^ 1 Akinator Mobil Uygulamalar | SCIMOB (10/09/2009)[]
  2. ^ "Akinator - Daily Ranks | App Annie (10/05/2011)". 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  3. ^ Jen Chaney (3 Ağustos 2010). "Summer time waster: Stumping the Akinator". The Washington Post. 15 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2011. 
  4. ^ "Akinator, el genio que leerá tu mente". Medio Tiempo (İspanyolca). 19 Ekim 2010. 22 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2011. 
  5. ^ "アップ・スウェル、『Akinator』のモバイルサイトの提供を開始". Asahi Shimbun (Japonca). 21 Temmuz 2010. Erişim tarihi: 23 Haziran 2011. 
  6. ^ Sheets, Connor (18 Aralık 2013). "How Does Akinator Work? Behind The Genie That 'Reads Your Mind'". International Business Times. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Amazon Mechanical Turk, Amazon'un 3 Kasım 2005 itibarıyla kullanıcılarına sunmuş olduğu soru-cevap hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumar</span> belirsiz bir sonucu olan bir şans veya olayla ilgili bir oyuna para koymak

Kumar, ortaya para koyarak oynanan talih oyunudur. Birden fazla kişi arasında rekabete dayalı bir şekilde oynanabildiği gibi, bir kişi tarafından bir oyun makinasına karşı da oynanabilir. Bir oyunda şahsi maddi varlıklarını risk etmeye kumar oynamak denir.

<i>Red Dead Redemption</i> 2010 video oyunu

Red Dead Redemption, Rockstar San Diego ile Rockstar North tarafından geliştirilip, Rockstar Games tarafından yayımlanan, üçüncü şahıs nişancı persfektifine sahip, açık uçlu aksiyon-macera türündeki Western video oyunu. Xbox 360 ve PlayStation 3 platformları için Kuzey Amerika'da 18 Mayıs 2010'da, geri kalan bölgelerde ise 21 Mayıs 2010'da yayımlandı. 2004'te piyasaya sürülen Red Dead Revolver'ın konu bakımından olmasa da isim olarak devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Spring.me</span>

spring.me (Formspring.me), Kasım 2009'da kurulmuş bir soru sorma ve cevaplama sitesiydi. Kişiler oluşturdukları profillere sorulan sorulara istedikleri şekilde cevap verebiliyor, bu sorular ve verilen cevaplar kişi profilinde görüntüleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

Quora kullanıcılar tarafından sorular sorulan, cevaplanan, değiştirilen ve düzenlenen bir soru-cevap sitesidir. Şirket Haziran 2009'da kurulmuştur ve internet sitesi 21 Haziran 2010 tarihinde topluluğa açılmıştır. 2013 senesi itibarıyla soru-cevap platformunun yanına, kullanıcılarına blog yazma imkanını da vermiştir. 2020 itibarıyla yirmi dört adet dil seçeneği mevcuttur.

Ask.fm, sanal soru-cevap ortamı olan bir sosyal ağdır. 16 Haziran 2010'da Letonya'da kurulmuştur. Ağustos 2014'te Ask.com tarafından satın alındıktan sonra şirket Dublin'e taşınmıştır. Facebook, Twitter, Vkontakte ve e-posta üzerinden üye olunabilir.

Proust anketi, Marcel Proust'un cevaplarıyla ünlenmiş, daha sonra Bernard Pivot ve James Lipton tarafından da kullanılmış soru dizisidir.

<i>Trivia Crack</i> Oyun

Trivia Crack, oyuncuların arkadaşlarıyla ya da dünyanın herhangi bir yerindeki rakiplerle oynayabildiği mobil oyun uygulamasıdır. Oyunun modellenmesinde Trivial Pursuit gibi oyunlardan yararlanılmıştır. Trivia Crack, Aralık 2014'te App Store'da en çok indirilen oyun oldu.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">MSN QnA</span>

MSN QnA Microsoft'un MSN grup hizmetlerinin bir parçası olan soru-cevap servisiydi. Hizmet biraz Google Cevaplar'a benzer, ancak Yahoo! Cevaplar işlevine daha yakındır. Kullanıcılar, sorular sorabilir, bunları konuyla etiketleyebilir ve diğer kullanıcıların sorularını cevaplandırmak için puan ve itibar kazanabilir.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

Yahoo! Answers, Yahoo!'nun topluma dayalı bir soru-cevap web sitesi veya bilgi paylaşım alanıdır. Site, 28 Haziran 2005 tarihinde kurulmuş olup kullanıcıların soru göndermesine ve diğer kullanıcılardan gelen soruları yanıtlamasına olanak tanımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Club Penguin (franchise)</span>

Club Penguin, 2017'de sona eren çevrimiçi devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMO) Club Penguin'in piyasaya sürülmesiyle 2005 yılında oluşturulan bir Disney franchise'ıydı. Club Penguin çeşitli konsol video oyunlarına, kitaplara ve televizyon programlarına ilham verdi. Oyunun yerini, mobil ve masaüstünde yayınlanan ve 2018'de sonlandırılan Club Penguin Island adlı halefi aldı ve franchise etkin bir şekilde sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Kart yarış oyunu</span>

Araba yarışı oyunu veya go-kart yarış oyunu olarak da bilinen kart yarış oyunu, yarış video oyunlarının bir alt türüdür. Kart yarış oyunları, olağandışı yarış pisti tasarımları, engeller ve araçlı savaşlar dahil ederken sürüş mekaniklerini basitleştirdi. Türün ilk örnekleri 1980'lerde olmasına rağmen, Super Mario Kart (1992), bu türü popüler hale getirdi ve Mario Kart serisi hala en önde gelen kart yarışları serisi olarak görülmektedir.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Desire Z</span>

HTC Desire Z, HTC tarafından geliştirilmiş ve 15 Eylül 2010'da duyurulmuş kızaklı bir akıllı telefondur. Cihaz, Google'ın kalite kontrol testlerindeki bazı gecikmelerden sonra Kasım 2010'da Avrupa ve Kanada'da piyasaya sürülmüştür. Desire Z, kızaklı tasarımı haricinde HTC Desire ve HTC Desire HD ile benzer özelliklere sahiptir. HTC Desire Z'de, HTC Desire'da bulunan mekanik düğmeler yerine kapasitif düğmeler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">TRT Bil Bakalım</span>

TRT Bil Bakalım, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından oluşturulan bir mobil tabanlı bir bilgi yarışması uygulamasıdır. Uygulamanın içinde edebiyat, coğrafya, bilim, sanat, oyun gibi çeşitli kategoriler yer almaktadır. Yarışmada oyuncular, tek başına veya arkadaşlarıyla oynayabilmektedir. Oyunda çeşitli kategorilerde oynayarak altın toplayıp liderlik tablosuna yerleşebilmektedir. Oyun, Google Play veya App Store aracılığıyla indirebilmektedir.