İçeriğe atla

Akil Dağı Muharebesi

Kontrol Edilmiş
Akil Dağı Muharebesi
Fırat Kalkanı Harekâtı
Tarih21 Aralık 2016
Bölge
Sonuç

Kesin Türk Silahlı Kuvvetleri zaferi.

  • el-Bab'ın hâkim tepesi Akil Dağı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.
  • el-Bab kuşatıldı
Taraflar
 Türkiye IŞİD
Komutanlar ve liderler
Türkiye Hulusi Akar
Türkiye Zekai Aksakallı
Türkiye İsmail Metin Temel
Ebu Halid el-Urduni[not 1]
Ebu Ensari[not 2]
Ebu Hüseyin Tunusi[not 3]
Çatışan birlikler

Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri

Irak ve Şam İslam Devleti'nin Halep Birlikleri
Kayıplar
17 asker [not 4] Bilinmiyor


Akil Dağı Muharebesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin el-Bab'ın hâkim tepesi Akil Dağı'nı ele geçirmek için başlattığı operasyon sonrası IŞİD militanlarının karşılık vermesiyle başlayan muharebedir. Akil Dağı Muharebesi'nde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 17 asker ölmüştür, bu sebeple Akil Dağı Muharebesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekâtı süresince bir kerede en ağır kayıp verdiği muharebe olarak bilinmektedir.[4]

Öncesi

Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos 2016'da "Fırat Kalkanı Harekâtı" kod adıyla Cerablus'ta bulunan IŞİD militanlarına yönelik askerî harekât başlattı.[5] Harekâtın amacı IŞİD militanlarının sınırdan uzaklaştırılması ve YPG'li militanların Menbic - Afrin arasındaki bölgeleri ele geçirip koridor kurmasının engellenmesi olarak açıklandı.[6] Harekâtın ilk gününde Cerablus ele geçirildi ve harekâtın yönü Menbic-Afrin hattını birleştiren el-Bab'a yöneltildi.[7]

Bu doğrultuda harekâtın 11. gününde Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri, el-Bab'ın kuzeyinde bulunan Çobanbey'e girdi. Çobanbey ve el-Rai'nin ele geçirilmesi sonrası Azez - Cerablus hattı arasında bağlantı sağlandı ve IŞİD güneye doğru süpürülmeye başlandı.[8] Kasım ayının başında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekâtı süresince vekil güç olarak kullandığı Özgür Suriye Ordusu, el-Bab'ın dış mahallelerine ulaştı. Böylece el-Bab Muharebesi başlamış oldu.[9]

El-Bab Muharebesi sürerken, el-Bab'ın tamamen kuşatılması amacıyla şehrin bütününü gören ve IŞİD'in el-Bab'ı ele geçirdikten sonra ciddi yığınak yaptığı, bir de hastanenin bulunduğu stratejik tepe Akil Dağı'nın ele geçirilmesi planlandı.[10]

Muharebe

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekâtı boyunca ilerleyişini gösteren harita.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Baratah Köyü yakınlarında bulundan geçici karargâhında son hazırlıklarını yaptı. 21 Aralık gününe kadar çatışmaların büyük bölümünde Özgür Suriye Ordusu kullanılmıştı, bu operasyonun başlangıcında tamamen Türk Özel Kuvvetleri sahada olacak, sızma yapacak, mevzi kazanacak ve daha sonra elde edilen mevzilere destek gelecekti. Operasyonun ilk aşaması sızma olacağı için az sayıda askerin kullanılması gerekiyordu, bu da tehlike yaratıyordu çünkü IŞİD, Irak İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı boyunca ele geçirdiği bölgelerde yaptığı gibi dağa bubi tuzakları, EYP'ler, mayınlar yerleştirmişti. Dağ iyi tahkim edilmiş, mevzileri güçlendirilmişti ve birçok IŞİD militanı sahadaydı. Bir diğer sorun hava şartlarıydı. 20 Aralık gecesi hava sisliydi ve soğuktu. Hafif kar yağışı vardı. Bu şartlara karşın sızmanın gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.[11]

Türk Özel Kuvvetleri'ne mensup bir grup asker dağa tırmanarak mevzi kazandı ve 21 Aralık'ın ilk saatlerinde çatışma başladı. Az sayıdaki Türk askeri birçok IŞİD militanına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirdi, kasaturaların dahi kullanıldığı baskında IŞİD militanları sızmaya hazırlıksız oldukları için tepede tutunamadılar ve geri çekilmek zorunda kaldılar. Güneşin doğmasıyla birlikte IŞİD'in karşı saldırısı gerçekleşti. Roketler, havanlar, katşuyalar, doçkalar ile dağa sızma yapmış Türk askerî birliği hedef alındı. Dağı ele geçirmiş askerî birliğin bu büyük saldırı sonrası dağı savunamayacağı anlaşılınca destek görevindeki Türk birlikleri öğle saatlerine doğru çatışma sürmesine karşın dağa tırmanarak bölgeye geldiler. Desteğin gelmesi sonrası IŞİD'in ilk karşı saldırısı başarısız oldu. Bunun üstüne ikinci saldırı gerçekleşti. IŞİD bu saldırıda üç bombalı araç kullandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kayıpları da büyük ölçüde bu bombalı araç saldırılarında yaşandı. Bombalı araç saldırısı sonrası tekrardan saldırıya geçen IŞİD, Türk birliklerinin dağılmasını beklerken daha katı bir karşılık alınca ve birçok kayıp verince saldırıyı durdurdu ve dağdan çekildi. Akil Dağı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.[12]

Sonrası

Muharebe sırasında ölen Türk askerleri için Türkiye'nin dört bir yanında cenaze törenleri düzenlendi. Ölen askerlerin isimleri birçok okula ve yerleşkeye verildi.[13] Akil Dağı'nı ele geçirmek için başlatılan operasyonu yöneten ve çatışmalar sıraında ölen Bülent Albayrak'ın ismiyse Akil Dağı'na verildi ve dağ, "Albayrak Tepesi" olarak anılmaya başlandı. Dağa bugün de dalgalanan büyük bir Türk bayrağı dikildi.[14]

Akil Dağı'nın ele geçirilmesinden kısa süre sonra el-Bab tamamen kontrol altına alındı ve Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı başarıyla sonuçlandı.[15]

Notlar

  1. ^ 4 Şubat 2017'de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından öldürüldü.[1]
  2. ^ 31 Aralık 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından öldürüldü.[2]
  3. ^ 30 Aralık 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından öldürüldü.[3]
  4. ^ Birçok kaynakta 16 asker olarak geçmesine karşın muharebe sırasında yaralanan Selçuk Erdoğan, 6 Ocak 2017'de hayatını kaybetmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "33 Daesh terrorists 'neutralized' in northern Syria". Anadolu Ajansı. 6 Şubat 2017. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  2. ^ "Ebu Ensari öldürüldü". Aydınlık. 31 Aralık 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  3. ^ ""IŞİD lideri hava saldırısında öldürüldü"". Mepa News. 30 Aralık 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  4. ^ "Eksi 11'de 16 şehit, 85 yaralı… İşte Akil dağının kahramanları". VeryansınTV. 21 Aralık 2022. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  5. ^ "Fırat Kalkanı Harekâtı". Milli Savunma Bakanlığı. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  6. ^ "Fırat Kalkanı Harekâtı". Türk Kara Kuvvetleri. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  7. ^ "ÖSO 'Cerablus merkezini ele geçirdi'". BBC News Türkçe. 24 Ağustos 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  8. ^ Durgun, Hikmet (3 Eylül 2016). "Türk tankları Çobanbey'de". Sputnik Türkiye. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  9. ^ "Turkey-backed Syria rebels 'just two kilometres' from IS bastion" (İngilizce). The New Arab. 13 Kasım 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  10. ^ "أبرز أسبابها رتل الشيشاني واتفاق ضمني مع أحرار الشام .. القصة الكاملة لسقوط مدينة الباب بيد داعش" (Arapça). Zamanalwsl. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  11. ^ "El Bab'ta o gün yaşananları anlattı! 'Kıyamet koptu'". Milliyet. 23 Aralık 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  12. ^ Ağar, Abdullah (2017). Özgür Şehit. İstanbul: Remzi Kitabevi. ISBN 9789751417718. 
  13. ^ "Bir hilâl uğruna". Yeni Şafak. 24 Aralık 2016. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  14. ^ "16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu". CNN TÜRK. 21 Aralık 2017. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  15. ^ "Fırat Kalkanı bitti". Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler. 3 Mayıs 2017. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

Abdullah Ağar, Türk asker ve güvenlik uzmanı.

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının Mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği askerî operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cerablus</span> Suriyede bir kent

Cerablus, Suriye'nin Halep iline bağlı bir kent. Fırat'ın batı yakasında, Esad Gölü'nün kuzeyinde bulunan kentin rakımı 367 metredir. Türkiye-Suriye sınırında yer alan Cerablus'un nüfusu 11.570'dir. Cerablus'un karşısında Gaziantep'e bağlı Karkamış ilçesi yer alır. Cerablus bir Arap şehridir. Şehir merkezinde Türkmen nüfus barındırmakta olan Cerablus, Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askerî müdahaleler</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askerî müdahaleler, IŞİD'in gücünü kırmak için dünya genelinde yapılan dış müdahaleleri kapsamaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlar listesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye'ye karşı artan saldırılara karşı ilk sınır ötesi operasyonunu 1983'te Irak'ta dönemin Baas rejimiyle yapılan anlaşmayla gerçekleştirilmiş, operasyonda Kuzey Irak'taki Kürt peşmergeler ve sınırın beş kilometre ötesindeki PKK'ya ait kamplar hedef alındı. PKK'nın güvenlik güçleri ve sivilleri ait doksanlı yıllarda artan saldırılarına karşılık Kandil Dağları'nda bulunan yöneticileri ve örgüt militanlarını hedef alan askerî ve hava hareketleri gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Siirt saldırısı</span>

2015 Siirt saldırısı, PKK'nın 2011'de başlattığı ateşkesi sonlandırıp tekrar saldırılarını başlatmasının akabinde çözüm sürecinin Türkiye Hükûmeti tarafından durdurulmasının sonucunda Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda PKK saldırıları artmış, 19 Ağustos 2015 tarihinde Siirt ile Pervari yol emniyeti için görevlendirilen jandarma ekiplerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında saat 14.10 sularında PKK'lı militanlar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süpürge Harekâtı</span>

Süpürge Harekâtı, 4 Ağustos 1991 tarihinde 100-150 kişilik PKK'lı grubun Şemdinli'deki Samanlı Jandarma Karakolu'na silah ve roketatarla düzenlediği saldırıda 10 er hayatını kaybetmiş, 7 er kaçırılmış ve 9'u da yaralanmış, ertesi gün Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısının ardından dönemin Türkiye Başbakanı Mesut Yılmaz; 5 Ağustos 1991 gecesi Kuzey Irak'taki PKK unsurlarına karşı Hava Kuvvetleri Komutanlığı destekli karadan sınır ötesi harekâtının başladığını, Irak sınırından içeri 19 km ilerlendiğini ve Kuzey Irak'taki kamplarda Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da olduğunu duyurmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri bölgedeki PKK unsurlarını yok etmek ve PKK'ya ait kamp ve mühimmatı ele geçirmek için düzenlediği bu operasyona temizlik anlamına yakın "süpürge harekâtı" demiş, kamuoyunda "temizlik" olarak da telaffuz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şehit Yalçın Operasyonu</span>

Şehit Yalçın Operasyonu, Türkiye'de Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) gerçekleştirdiği 2015 Suruç saldırısı akabinde 23 Temmuz 2015 tarihinde Suriye tarafından açılan ateşle Astsubay Yalçın Nane'nin ölümü ve angajman kurallarınca karşılık verilmesinin ardından sabaha karşı F-16'larla 3 IŞİD hedefi vurulmuş yine akabinde 25 Temmuz 2015 tarihinde 22:55'te Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 Irak hava sahasına girerek PKK'ya ait Zap, Metina, Basyan, Kandil, Hakurk, Sinat, Haftanin, Avaşin ve Gara kamplarını vurdu. Operasyonlara astsubay Yalçın Nane'nin adı verilmiştir.

Türkiye-SDG çatışması veya Türkiye-YPG çatışması, 2015 yılından bu yana Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmalar bütünü. PYD tarafından Suriye İç Savaşı sırasında Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni ilan etmesi sonucunda, bu duruma karşı olduğunu belirten Türkiye hükûmetinin gerekli askerî müdahaleleri yapması sonucu iki taraf arasında yaşanan çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Kalkanı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24 Ağustos 2016da Suriyenin kuzeyinde terör örgütü DEAŞa karşı başlattığı askeri harekat

Fırat Kalkanı Harekâtı veya Suriye İç Savaşı'na Türk askerî müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapılmış ve başarı ile sona eren operasyon. Operasyonun amacı Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek için 5 bin km² alanda Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden sivillerin güvenliği dolayısıyla tamamen temizlenmesi hedeflenen Güvenli Bölge oluşturmak olduğu bildirildi. Harekâtın bir diğer amacının ise PYD'nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonda IŞİD ve YPG mevzilerinin yoğun ateş ile hava ve kara unsurlarınca vurulduğunu duyurmuştur. 29 Mart 2017 günü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde toplanan MGK toplantısı sonucu harekâtın başarıyla tamamlandığı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey El-Bab operasyonu</span>

Kuzey El-Bab operasyonları, Eylül 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın El-Bab'daki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için başlatılan üçüncü safhasının bir parçasıdır. Özgür Suriye Ordusunun ve müttefik grupların destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'da sürmektedir. 16 Şubat 2017'de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin Dalı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018de Suriyenin kuzeyindeki Afrin Bölgesinde bulunan PKK/YPGye karşı başlattığı Askeri Harekat

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve Suriye Millî Ordusunun (SMO) Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Türkiye, harekâtın amacının ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devletini (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab Savaşı</span> El-Bab savaşı, Akil tepe operasyonu veya Hastane tepesi

El-Bab Savaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı ve bir parçası olarak El-Bab'da ki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için 6 Kasım 2016 tarihinde başlatılan operasyon. Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusunun destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'ta gerçekleşmiştir. 23 Şubat 2017 tarihinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı. Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bir parçası olarak sürdürülen operasyon sırasında IŞİD El-Bab'da intihar saldırısı düzenlemiş, saldırıda 14 Türk askeri ölmüş yine IŞİD tarafından El-Bab'dan kaçırılan 2 Türk astsubay da infaz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Dabık operasyonu</span>

2016 Dabık operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Fırat Kalkanı Harekâtı'nın parçası olarak Dabık ve Kuzey Halep kasabalarını IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon. 16 Ekim'de sona eren operasyon sonrası Dabık kurtarıldı.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'ye yaptığı operasyonlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'ye yapmış olduğu sınır ötesi harekâtları içerir. Suriye İç Savaşı'nın çıkması ile birlikte Türk ordusu, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak amacıyla terör örgütü olarak tanıdığı IŞİD ve PKK'nın Suriye kolu olduğunu belirttiği PYD, YPG'ye karşı sınır ötesi operasyonlar düzenlemiştir. Türk ordusunun Suriye'ye ilk harekâtı Şah Fırat Operasyonu ile 22 Şubat 2015'te gerçekleşmiştir. Suriye Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinde kontrolü kaybetmesi sebebiyle Türk ordusu ile Suriye ordusu sık sık karşı karşıya gelmemiştir. Son olarak Türk ordusu ile Suriye ordusu arasında İdlib'de yaşanan olaylar sonrası Bahar Kalkanı Harekâtı başlatılmıştır. Bu harekât Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2020 itibarıyla Suriye'ye yaptığı son askerî harekât durumundadır. Bu operasyonlar neticesinde İdlib, Cerablus, El-Bab, Azez, Rasulayn, Tel Abyad gibi şehirler Türk ordusu tarafından kontrol edilmektedir.

Ocak ve Ekim 2016 arasında, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları devam etmekte olan Türkiye-IŞİD çatışması'nın bir parçası olarak kuzey Suriye'den Türk illerine, özellikle de Kilis'e onlarca roket ve yüzlerce havan saldırısı düzenledi. Saldırılar ABD Savunma Bakanlığı ve NATO gibi çeşitli kuruluşlar tarafından kınandı ve terörizm olarak tanımlandı. Şehirlere yönelik roket ve havan atışları gibi, sivil hedeflere yönelik rastgele saldırılar, uluslararası hukukta bir savaş suçu olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış Kartalı Hava Harekâtı</span>

Kış Kartalı Hava Harekâtı, 2 Şubat 2022 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri birimleri tarafından Irak ve Suriye kuzeyinde bulunan ve örgüt militanları tarafından üs olarak kullanılan Derik, Sincar ve Karacak bölgelerindeki örgüt yuvalarına karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır.