İçeriğe atla

Akif Bey

Akif Bey
Kitabın ilk baskısının iç kapağı
YazarNamık Kemal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuDeniz Subayı olan Akif'in yaşadıkları
TürTiyatro - Roman
Yayım1874

Akif Bey, Namık Kemal tarafından Gazimağusa'da sürgünde kaldığı dönemde yazılmış olan tiyatro romanı. 1874 yılında 130 sayfa[1] olarak basılmıştır.

Özet

Akif Bey, ahlak yönünden zayıf olan Dilruba ile evlenir ve Sinop'a savaşa gider. Dilruba, Akif Bey'in savaşta öldüğünü çeşitli yalanlar ile kanıtlar ve başka bir adamla evlenir. Bunu duyan Akif Bey şok geçirir ve Dilruba'yı boşar. Savaş sonrası geri döner ve Dilruba'nın evlendiği kişi ile çatışır ve ikisi de ölür. Akif Bey'in babası ise Dilruba'yı öldürür.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kitap hakkında bilgi". 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  2. ^ "Özet". 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetim organı

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta eden en üst düzey askerî birim. Genelkurmay başkanı, Türkiye Anayasası'na göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanıdır, cumhurbaşkanı tarafından atanır ve savaş zamanında başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Millî Savunma Bakanına bağlıdır. 16 Ağustos 2023 tarihinden beri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Akif Emre</span> Türk gazeteci

Akif Emre, Türk köşe yazarı. Yayıncılık, gazetecilik ve televizyonculuk yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

20. Kolordu, İsmet Bey komutasında Kudüs'te, Megiddo'da savaştı. Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra, Ereğli-Konya-Ankara yoluyla Ankara'ya gelmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.

<i>Nusret</i>

Nusret, I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz Savaşlarında büyük bir başarı göstermiş olan mayın gemisidir. Malatya Arapgirli Cevat Paşa'nın emriyle Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren mayın dökücü gemi. Asıl ismi Nusrat olan ama zamanla Nusret olarak kullanılan gemi, 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi ve 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

<i>Akasya Durağı</i> Türk televizyon dizisi

Akasya Durağı, 2008-2012 yılları arasında yayımlanan komedi ve aile türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Yaşar Seriner'in üstlendiği dizi, Erler Film tarafından yapılmıştır. 1995-2003 yılları arasında yayınlanan Çiçek Taksi dizisinin yenilenmiş uyarlamasıdır. Dizi, 14 Temmuz 2008'de Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 134. bölüme kadar Kanal D'de yayımlanmış, 135. bölümden itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiş ve burada 7 Şubat 2012'de yayımlanan 152. bölümü ile final yaptı.

<i>Deli Saraylı</i>

Deli Saraylı, Süreç Film imzalı, 2010 yılında Show TV'de yayımlanan Türk yapımı komedi ve tarihî türündeki televizyon dizisi. İlk bölümü 17 Eylül 2010 tarihinde yayımlanan dizi, 9 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 11. bölümüyle yayından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dahiliye Nezâreti</span>

Dahiliye Nazırlığı veya Dahiliye Nezareti, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde içişlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

Çanakkale Şehitlerine, Mehmet Âkif Ersoy'un Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlere seslenme şeklinde yazdığı şiiri.

<span class="mw-page-title-main">Akif Erdemgil</span>

Akif Erdemgil, Türk asker.

Rasim Bey, Türk asker. Türk Jandarması'nın ilk Jandarma Genel Komutanı. Mekteb-i Erkân-ı Harbiye mezunu olan Rasim Bey, 1917-1918 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı yapmış, 31 Mart Vakası'nda muhafız komutanı olarak bulunmuş ve Balkan Harbi'nde görev almış ve Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. 31 Mart Vakası'nın akabinde meclis Abdülhamit'in yerine kardeşi Veliaht V. Mehmed'i padişahlığa getirmiş, Rasim Bey Jandarma Genel Komutanlığı görevine Mehmet Reşat döneminde atanmıştır.

<i>Gülnihâl</i>

Gülnihâl, Namık Kemal tarafından 1875'te Gazimağusa'da sürgündeyken yazılmış olan tiyatro oyunu, kitap. 144 sayfadan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Akif Suner</span>

Ahmet Akif Suner, Ahmet Akif Sümer veya Hicabizade Ahmed Akif, Türk siyasetçi ve tüccar.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.