İçeriğe atla

Akhzivland

Akhzivland
מדינת אכזיב
Akhzivland bayrağı
Bayrak
Kuruluşu1971
Nüfus
• Sayılan
2
Zaman dilimiUTC+2
• Yaz (YSU)
UTC+3

Akhzivland, Nahariya ile Lübnan sınırı arasında İsrail'in batı kıyısında 1971 yılında Eli Avivi tarafından kurulan bir mikro ulustur.[1] Mikro ulus, yasal statüsü belirsiz kalsa da İsrail Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.[2]

Tarih

Akhzivland Müzesi

Mikro ulus, Batı Celile'de Akdeniz kıyısında, adının da geldiği antik bir yerleşim yeri olan Achziv'in kalıntılarının yakınında yer alır.

Nahariya'nın yaklaşık 5 kilometre kuzeyindedir. Yakınlarda bir milli park, okul ve 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Carmeli Tugayı tarafından ele geçirilen eski Az-Zeeb köyünün kalıntıları bulunur.[3]

Şu anki Akhzivland bölgesi, Achziv antik liman kentinin yakınındadır. Bölgedeki arkeolojik bulgular ve çok sayıda mezar alanına dayanarak Achziv'in Demir Çağı'nda zaten önemli bir ticaret merkezi olduğu düşünülmektedir. Yeşu Kitabında Achziv, Yahuda Krallığı'nın dokuz şehrinden biri olarak geçer. Mişna zamanında bölgede gelişen bir şehir de bulunuyordu. Haçlı döneminde şehir bir şövalyeye hediye edildi. Memluk döneminde, Az-Zeeb adında bir balıkçı köyü kuran Memluk generali Baybars tarafından fethedildi. Sakinleri, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ben-Ami Operasyonu sırasında Az-Zeeb'den kaçtı.[4]

1952'de İran doğumlu denizci ve Palmach gazisi Eli Avivi köylerdeki binalara taşındı.[5] Az-Zeeb'in eski sakinlerine göre, Avivi bir balıkçı ailesi tarafından işe alındı ve daha sonra 1955'te ailenin evine taşındı.[4]

1961'de İsrail hükûmeti, Fransız tatil tesisi Club Med'e bölgenin kıyı şeridinin bir kısmı için elli yıllık bir kira verdi.[4]

Eli Avivi

1970'te İsrail hükûmeti, Avivi'nin yaşadığı evi yıkmak için buldozerler gönderdi. Eli protesto etmek için 1971'de Akhzivland'ı kurdu ve Az-Zeeb muhtarının eski evinin içinde bir pansiyon ve müze kurdu. Mikro ulus, Haaretz tarafından "hippi mikro devleti" olarak nitelendirildi. Eli Avivi'ye[1][6] Shimon Peres, Bar Refaeli, Sophia Loren ve Paul Newman gibi isimler de destek verdi.[7][8]

Mikro ulus, Avivi'yi Başkan olarak seçti (anayasaya göre "Cumhurbaşkanı demokratik olarak kendi oyuyla seçilir");[1] bir bayrak ve milli marş belirledi, hatta pasaport bile çıkardı. Ziyaretçilerin pasaportlarına belirli bir süre özel bir damga vuruldu. Akhzivland'ın kurulmasının ardından tutuklanıp gözaltına alınan Avivi, 10 gün sonra bir hakimin "İzinsiz Ülke Yaratma" suçlamasının bulunmadığına karar vermesiyle serbest bırakıldı.[5] Avivi'nin İsrail hükûmetine dava açmasının ardından bir mahkeme, bölgenin Avivi'ye 99 yıllığına kiralanmasına karar verdi, ancak devletin yasal statüsü konusunda bir karar vermedi.[7]

1971'de, altı silahlı Filistinli, İsrail'e Lübnan'dan deniz yoluyla sızarak Achziv sahiline çıktı. Silahlı adamlardan biri eve girdi, ancak Avivi'nin karısı Rina tarafından silahla durduruldu. Kalanlardan ikisi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından teknede, diğer üç kişi de karada yakalandı.[1] Eli Avivi 16 Mayıs 2018'de zatürreden öldü.[6][9]

Akhzivland artık bir konuk evi, sahil kamp alanı ve müze olarak kullanılmaktadır.

Bayrak

Akhzivland bayrağında üst ve altta konumlanmış farklı tonda iki mavi çizgi ve beyaz renk ile tasvir edilmiş biri deniz kızı ve biri ev olan iki figür bulunur. İlki, Hollanda'nın bir belediyesi olan Eemsmond'un bayrağındakine benzeyen bir çizimdir. İkincisi Akhvizland'daki ana yapı olan evi temsil etmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "One-man rule in Israel's hippy micro-state". BBC News (İngilizce). 10 Mart 2015. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  2. ^ week; Videos, We Bring You New Travel; articles; Countries, Travel Tips on Destinations in More Than 90 (7 Ocak 2013). "A World of His Own: Eli Avivi". Go World Travel Magazine (İngilizce). 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  3. ^ Hayward, Philip (20 Aralık 2019). "Under the Mermaid Flag: Achzivland and the performance of micronationality on ancestral Palestinian land". Coolabah (İngilizce). 0 (27): 72-89. doi:10.1344/co20192772-89. ISSN 1988-5946. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  4. ^ a b c Lagerquist, Peter (1 Ekim 2006). "Vacation from History: Ethnic Cleansing as the Club Med Experience". Journal of Palestine Studies (İngilizce). 36 (1): 43-53. doi:10.1525/jps.2006.36.1.43. ISSN 0377-919X. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  5. ^ a b "Finding Akhzivland - Lonely Planet". web.archive.org. 8 Ekim 2015. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  6. ^ a b "blocked page - Haaretz | Israel news, COVID vaccine data, the Middle East and the Jewish World - Haaretz.com". www.haaretz.com (İngilizce). 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  7. ^ a b "Akhzivland". Atlas Obscura (İngilizce). 13 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  8. ^ "Founder of the 'most peaceful country in the Middle East' dies at 88". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  9. ^ "Micronation founder Eli Avivi dies in Israel". BBC News (İngilizce). 16 Mayıs 2018. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Celile</span> Kuzey İsrailde Akdeniz ile Taberiye Gölü arasında kalan bölge

Celile, kuzey İsrail'de bulunan bir bölgedir. Celile, geleneksel olarak Yukarı Celile ve Aşağı Celile şeklinde ikiye ayrılmış tepelik bölgeye atfedilir. Günümüzde, İsrail'deki Karmel Dağı'nın kuzeydoğusundaki bölgeyi kastetmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Şimon Peres</span> 9. İsrail devlet başkanı

Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail Devleti'nin 9. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Savunma Kuvvetleri</span> İsrailin tüm askeri güçleri

İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK; İbranice: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bene Israel</span>

Bene Israel 19. yüzyılda batıdan Mumbai, Pune, Ahmedabad ve Karaçi şehirleri ve yakınlarına göç eden bir grup Yahudidir. Bene Israel alt kıtanın en kalabalık Yahudi nüfusunu oluşturur ve bu grup Pakistan Yahudilerini de teşkil eder. Bene Israel'in anadili Marathi'nin bir kolu olan Yahudi Marathi'dir. Bene Israel halkının çoğu İsrail'e göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de turizm</span> Turizm

İsrail’de turizm, en büyük gelir kaynaklarından biridir. 2010 yılında 3.45 milyon turist ülkeyi ziyaret etmiştir. Israil ziyaretçilerine; birçok tarihi ve dini yer, tatil merkezleri, arkeolojik müzeler ve eko turizm alanları sunar. İsrail, kişi başına düşen müze sayısının en çok olduğu yerler arasındadır. 2009 yılında turistler tarafından en çok gezilen yerler arasında, Ağlama duvarı ve Rav Şimon bar Yochai’nin mezarı vardır. Ayrıca İsrail’de 67 milli park ve 190 koruma altında olan doğal alan vardır. Bazıları arkeolojik alanlarda bulunur. Ülke en çok; Amerika, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Brezilya’dan turistler alır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

İsrail ekonomisi, teknolojik açıdan oldukça gelişmiş olan bir market ekonomisidir. İleri teknoloji ve hizmet sektörleri oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2021 yılı itibarıyla İsrail, dünyanın 30. en büyük ekonomiye sahiptir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre İsrail, 187 dünya milleti arasında 17. sıradadır ve “Çok Gelişmiş ülkeler” kategorisi altındadır. En büyük endüstriyel sektörleri arasında metal üretimi, elektronik ve biyomedikal ekipman üretimi vardır. İsrail’deki elmas endüstrisi dünyadaki elmas kesme ve parlatma konusundaki birkaç merkezden biridir. Doğal kaynaklarda nispeten fakir olan İsrail, petrol, kömür, yiyecek, kesilmemiş elmas ve üretim hammaddelerini ithal eder. İsrail yazılım ve telekomünikasyon alanında bir dünya lideridir. Takma ismi Silikon Vadi olan güçlü endüstri tarafından desteklenen İsrail, ileri teknoloji endüstrileri Kaliforniya’dakinden sonra ikinci büyük öneme sahip girişimdir. İsrail ayrıca 2010 yılındaki 3,45 milyon yabancı turist ziyaretiyle dünya turizminde de iyi bir yerdedir. Eylül 2010’da İsrail OECD’ye katılması için davet edildi. İsrail, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Türkiye, Meksika, Kanada, Ürdün ve Mısır ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. 18 Aralık 2007’de Mercosur Ticaret Bloğu ile imzaladığı anlaşmayla bu anlaşmayı imzalayan İlk Latin Amerika ülkesi olmayan ülke oldu.

İsrail, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Doron Medalie ve Stav Beger'in yazdığı "Toy" adlı şarkıyla katılacaktır. Şarkıyı Netta Barzilai seslendirmiştir. İsrailli yayıncı תאגיד השידור הישראל (IPBC) ve özel kanal Keşet tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılacak 2018 yarışması'nda İsrail'i temsil eden kişiyi HaKokhav HaBa L'Eurovizion yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aharon Appelfeld</span>

Aharon Appelfeld, Nazi Soykırımından kurtulmuş İsrailli romancı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Yunanistan ilişkileri</span>

İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Esther Hayut</span>

Esther Hayut İsrail Yüksek Mahkemesi eski başkanı. 26 Ekim 2017'de yemin etti ve Ekim 2023'e kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İzak Herzog</span> İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Herzog, İsrail'in devlet başkanı olan İsrailli politikacı ve İsrail Yahudi Ajansı'nın eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">1940 Filistin Mandası-Lübnan futbol maçı</span>

1940 yılında Filistin Mandası ile Lübnan millî takımları arasında oynanan futbol maçı, Lübnan'ın ilk resmi maçı olurken Filistin Mandası'nın da İsrail millî takımı kurulana kadar oynadığı son resmi maç oldu. Maç 27 Nisan 1940 tarihinde Tel Aviv'deki Hamakabiya Stadyumu'nda oynandı. Britanya Ordusu'nda görevli John Blackwell tarafından yönetilen maç, 10.000 izleyici tarafından takip edildi ve ev sahibinin 5-1'lik üstünlüğüyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.