İçeriğe atla

Akgöl (Ereğli Sazlığı)

Kontrol Edilmiş

Akgöl, Konya'nın Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle, Karaman'ın Ayrancı ilçesi sınırları içinde yer alan bir sulak sahadır. Bu bölge, sazlık, bataklık, çamur adacıkları, çayırlar ve çorak düzlüklerden oluşmaktadır.

Toplamda 6680 hektarlık bir alanı kapsar. Akgöl, 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "I. Derecede Doğal Sit Alanı" olarak ilan edilmiş ve 1995 yılında da Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından "Tabiatı Koruma Alanı" olarak kabul edilmiştir.[1]

Akgöl ve civarında yazları kurak ve sıcak, kışları ise soğuk ve yağışlı bir karasal iklim hüküm sürmektedir.

Akgöl (Ereğli Sazlığı), Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir tabiat koruma parkıdır.[2]

Coğrafya

Akgöl, Konya'nın Ereğli ilçesine bağlıdır. Bölge, İç Anadolu Bölgesi'nin karakteristik step ikliminin hüküm sürdüğü bir alanda yer alır. Yıl boyunca hava sıcaklıkları ve yağış miktarları bu ekosistemin şeklini belirler.

Biyolojik çeşitlilik

Akgöl, farklı türlerin yaşam alanı olan zengin bir biyolojik çeşitlilik sunar. Ayrıca, bu alan birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Akgöl Tabiat Koruma Parkı, biyoçeşitlilik açısından önemli bir alandır ve bu nedenle çeşitli koruma çabalarına konu olmuştur. Türkiye'deki yetkililer ve çeşitli çevre örgütleri, bu doğal mirası korumak için çeşitli projeler ve girişimler yürütmektedir.

Alanın suyla kaplı olduğu dönemlerde büyük bir bölümü kamış bitkisi ile kaplıdır. Su aynalarında kuşlar barınmakta ve beslenmektedir. Alanda kuş gözlemciliği yapılabilmektedir.

Ulaşım şekilleri

Akgöl'e, Konya-Ereğli Karayolu üzerinden Ereğli İlçesi katı atık depolama yolunu takiben ulaşılmaktadır. Ayrıca Ereğli ilçesi Adabağ ve Tatlıkuyu köy yolları takip edilerek de alana ulaşılabilir. Alan, Ereğli'ye 20 km mesafededir.

Akgöl Tabiat Koruma Parkı, doğaseverler ve kuş gözlemcileri için popüler bir destinasyondur. Ziyaretçiler, doğanın tadını çıkarırken aynı zamanda bu ekosistem hakkında bilgi edinme fırsatı bulurlar. Parka giriş ve kullanım saatleri, mevsime ve hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynakça

  1. ^ "TABİATI KORUMA ALANLARI". bolge8.tarimorman.gov.tr. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  2. ^ "BAKAN KİRİŞCİ: SULAK ALANLARIMIZI KORUMAK İÇİN YOĞUN ÇABA GÖSTERİYORUZ". Polatlı Postası - Ankara Son Dakika Haber. 13 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Terme</span> Samsun Termede bir Mahalle

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

Göksu Deltası veya Silifke Ovası, Göksu Nehri'nin, Mersin ili, Silifke ilçe sınırlarında Akdeniz'e döküldüğü alanda oluşturduğu deltadır. Türkiye için, Çukurova'dan sonra Akdeniz kıyısındaki ikinci büyük deltadır. 1994'te Ramsar alanı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Sultansazlığı Millî Parkı</span> Türkiyede bir ulusal park

Sultan sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simenit Gölü</span> Samsun Termede bir kıyı set gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yay Gölü</span>

Yay Gölü, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir göldür. Erciyes Dağı'nın güneyinde, Develi-Yahyalı-Yeşilhisar-İncesu kasabaları arasında uzanan volkanik kapalı havzaya Sultan Sazlığı-Yay Gölü adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Akgöl</span>

Küçük Akgöl, Sakarya ili, Söğütlü ilçesi sınırlarında yer alan suları tatlı bir göldür. Söğütlü Akgöl mahallesi sınırlarında bulunur. Adapazarı'na 12, Söğütlü'ye 6 km uzaklıkta eski Adapazarı-Karasu yolundan 1,5 km uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Konya kapalı havzası</span>

Konya kapalı havzası, yaklaşık olarak Türkiye'nin ortasında bulunan kapalı havza. 5 milyon hektarlık alanıyla Türkiye'nin yaklaşık %7'sini kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Deltası</span> İzmir, Türkiyede bir delta

Gediz Deltası, Gediz Nehri'nin İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında, İzmir Körfezi'nin doğusundan Ege Denizi'ne döküldüğü yerde oluşturduğu deltadır. Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan delta, Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak koruma altına alınmıştır. Alanda yoğun tarım ve hayvancılık faaliyeetleri yapılmakta, sanayi tesisleri, kentsel ve kırsal yerleşimler bulunmaktadır. Gediz Deltası ayrıca farklı statülerde doğal ve tarihi sit alanlarına sahiptir. Alandaki en önemli tehditler yapılaşma baskısı, avcılık, kirlilik ve kuraklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Zilim Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zilim Tabiatı Koruma Alanı, yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Neşetsuyu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0142)

Neşet Suyu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesi sınırları içinde yer alan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Danamandıra Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0217)

Danamandıra Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Silivri ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Giresun'da Merkez ilçesine bağlı İnişdibi köyü ile Dereli ilçesi, Yavuz Kemal beldesi içerisinde kalan Ağaçbaşı yaylası açık hava rekreasyonu ve sahip olduğu doğal kaynaklar nedeniyle 10 Şubat 2010 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0035)

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya ilinin Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Dibek, Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanı.

Kavaklı Tabiat Koruma Alanı, Karabük il merkezinin güneybatısında bulunan ve 353 hektarlık bir alanı kapsayan önemli bir doğal sitedir. Karabük, Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer almasına rağmen, kıyıdan içeride kalması nedeniyle, tam anlamıyla Karadeniz ikliminin nemli özelliklerinden yararlanamaz. Bunun yerine, iklim daha çok karasal özellikler gösterir, ancak İç Anadolu'daki gibi aşırı kış soğukları ve yazın kurak sıcakları bu alanda hissedilmez.