
Ashikaga Yoshiteru ) Japonya'nın Muromaçi döneminin sonlarında 1546'dan 1565'e kadar hükümdarlık eden 13. Ashikaga hükümdarıydı. 12. hükümdar Askikaga Yoshiharu'nun en büyük oğluydu. Annesi, daha sonraları Keyijuyin olarak adlandırılacak olan Konoye Taiyi'nin kızıydı. Erkek kardeşi Ashikaga Yoshiyaki 15. hükümdar olmuştur.
Ashikaga şogunluğu, 1336 ya da 1338 yılından 1573 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluğu. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ikincisidir.

Oda Nobunaga , asıl adı Kichihōshi, sonradan Saburō, Japon savaşçı. Ashikaga şogunluğunu devirmiş ve Japon eyaletlerinin yarısını kendi yönetimi altında birleştirerek yıllardır sürmekte olan Sengoku dönemini sona erdirmiştir.

Gifu, Japonya'nın Gifu prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 202,89 km² olan şehrin nüfusu Haziran 2011 tarihi itibarı ile 412.895'tir.

Oda boyu, 16. yüzyılın ortalarında Japonya'nın birleşmesine önemli bir siyasi güç olan Japon daimyo ailesi idi. Oda Nobunaga zamanında en parlak dönemini yaşamış olup ailenin birkaç kolu Meiji Restorasyonu'na kadar daimyo evleri olarak devam ettikten kısa bir süre sonra gözden düştü.

Muromachi dönemi veya Ashigaka dönemi, Japonya tarihinde 1336-1573 yılları arasında Ashikaga şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Muromachi dönemi 1336'da üç yıllık Kemmu Restorasyonu'nun sonunda Ashikaga Takauji'nin siyasi iktidarı ele geçirmesiyle başlamaktadır ve 1573'te son şogun Ashikaga Yoshiaki'nin Oda Nobunaga tarafından Kyoto'dan çıkartılmasıyla sona ermektedir.

Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.

Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.

Yamazaki Muharebesi, 2 Temmuz 1582 tarihinde Yamazaki'de Akechi Mitsuhide ile Toyotomi Hideyoshi güçleri arasında meydana gelen bir muharebedir.

Honnō-ji Olayı, 21 Haziran 1582 tarihinde Japon daimyo Oda Nobunaga'nın samuray hizmetkarı Akechi Mitsuhide'nin ihaneti sonucu intihar etmesi olayıdır. Olay, Kyoto'daki Honnō-ji tapınağında gerçekleşmiştir. Nobunaga'nın Japonya'daki merkezi gücü kendi elinde toplama çabası bu olayla sonlanmıştır.

Akechi Mitsuhide, Japonya'da Sengoku döneminde yaşamış bir samuray generali idi. Mitsuhide, 1582'de Oda Nobunaga'ya karşı ayaklanarak Honnō-ji'de ölümüne neden olması ile bilinir.

Toyotomi Hideyoshi Sengoku döneminden bir daimyo, samuray, general ve politikacıydı. Hideyoshi aynı zamanda Japonya'nın ikinci büyük birleştiricisi olarak görülür. Kendisi lordundan, Oda Nobunaga'dan, sonra geldi ve Sengoku dönemine bir son verdi. Hideyoshi'nin yönetimi Azuchi-Momoyama dönemi olarak da adlandırılır. Momoyama adı Hideyoshi'nin kalesinden gelmektedir. Ölümünden sonra oğlu Toyotomi Hideyori Tokugawa Ieyasu tarafından yenilgiye uğratıldı ve Tokugawa ailesi Toyotomi hanedanının yerine geçti.

Azai Nagamasa, geç Sengoku döneminde bir daimyō idi. Nagamasa, Oda Nobunaga'nın kayınbiraderi ve sonradan düşmanıydı. Kuzey Ōmi vilayetindeki Odani Kalesi'nde oturan Azai boyunun lideriydi. 1564'te Nobunaga'nın kız kardeşi Oichi ile evlendi ve bu evlilikten Yodo-dono, Ohatsu ve Oeyo olmak üzere kendi başlarına önemli figürler olan üç kızı oldu.

Azai boyu, Sengoku döneminde bir Japon boyu idi. 16. yüzyılın sonunda boy Oda Nobunaga'ya karşı Asakura boyu ile birlikte ittifak yaptı. Azai ve Asakura, Oda ile 1570'teki Anegawa Muharebesi'nde karşılaştılar ve yenildiler. Azai boyu, üç yıl sonra Oda'nın boyun merkezi olarak hizmet veren Odani Kalesi'ni fethetmesinden sonra yıkıldı.

Asakura Yoshikage Sengoku dönemi'nde bugünkü Fukui Eyaletindeki Echizen Eyaletinin bir bölümünü yöneten bir Japon daimyō'siydi. (1467–1603) Yoshikage'nin Oda Nobunaga (1534–1582) ile çatışması, ölümüne, Asakura klanının kalesinin ve Ichijōdani Kalesinin yıkılmasına neden oldu.

Oda Nobutaka, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Oda Nobunaga'nın üçüncü oğlu olup Ise vilayetinin orta bölgesini yöneten Kanbe boyunun lideri olarak kabul edildi ve bu nedenle Kanbe Nobutaka (神戸信孝) olarak da anıldı.

Shibata Katsuie, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Tsuruga ve Kitanosho Kalesi daimyōsu olup Oda Nobunaga'ya güvendiği generallerden biri olarak hizmet etti, 1571'deki ilk Nagashima Kuşatması'nda ağır yaralandı, ancak daha sonra 1575 Nagashino Muharebesi ve 1577 Tedorigawa Muharebesi'nde savaştı.

Mori Ranmaru veya Mori Naritoshi , Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray. Mori boyunun üyesi olup Mori Yoshinari'nin oğluydu ve Oda Nobunaga'nın yardımcısıydı.