İçeriğe atla

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Bolu ilinin Yenigüney köyünde bulunmaktadır.[1]

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı 193 hektar büyülüğünde bir alanı kapsamaktadır.[2] 16 Ağustos 1988 tarihinde tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.[2] Dünya üzerinde sayısı oldukça az olan ebe çamının bu bölgede bulunması nedeniyle tabiat koruma alanlarından biri olarak kabul edilmiştir.[3] Başta ebe çamı olmak üzere meşe ve karaçam ağaçları da bölgede yer alır.[3] Bölgede yaşayan başlıca hayvan türleri arasında tilki, kumru, gelincik, sincap, domuz, keklik ve baykuş bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bolu Tabiat Koruma Alanları". bolge9.tarimorman.gov.tr. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "Tarım ve Orman Bakanlığı, Tabiatı Koruma Alanları" (PDF). 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ a b c "▼ Tabiatı Koruma Alanları". bolu.ktb.gov.tr. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî park</span>

Millî Park veya Ulusal Park, doğa koruma amaçlı kullanılan park. Genellikle, egemen bir devletin sahibi olduğu doğal, yarı-doğal veya gelişmiş bir arazi üzerine kurulur. Her devlet kendi millî parklarını farklı şekilde belirlese de, ortak fikir "vahşi doğanın" gelecek nesil için korunması ve ulusal gururu sembolü olarak betimlenmesidir. Millî Park kavramı ve uygulaması dünyada ilk kez, 1872 yılında ABD'nde 899100 hektar büyüklüğündeki Yellowstone Millî Parkı ilanını sağlayan özel bir kanunla başlatılmıştır.

Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı, Düzce ili Akçakoca ilçesi sınırları içerisinde 12 Nisan 1994 yılında doğal koruma alanı ilan edilen bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

Biçvinta-Miuseri Tabiatı Koruma Alanı, eskiden Gürcistan'a bağlı iken günümüzde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş olan Abhazya Cumhuriyeti'ndeki Gagra Rayonu ve Gudauta Rayonu'nda bulunan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi Biçvinta'nın relikt ve kolonize flora ve faunasını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sataplia Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sataplia Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Imereti bölgesinde, Kutaisi kasabasına 10 km mesafede yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi, Aşağı Alkani ile Ahmeta Belediyesi sınırları içinde, sönmüş yanardağ - Sataplia Dağı eteklerinde yer almaktadır. Sataplia "bal alanı" olarak tercüme edilebilir. Temel olarak arılar küçük delikler ve mağaraları doğal yaşam alanı için kullanılıyordu ve yerel halk tarafından arıların ürettiği bal hasat ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'ın güneydoğusundaki Lenkeran Rayonundaki Kızılağaç Körfezi'nde 884 km2'lik bir alanda Azerbaycan Antik ve Sanat Eserlerini Koruma Komitesi tarafından 3 Temmuz 1929'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Çamı Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Eldar Çamı Devlet Tabiatı Koruma Alanı Azerbaycan'ın kuzeybatısında, Samuh Rayonu içerisinde yer alan bir tabiat koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0035)

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya ilinin Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Vakıf Çamlığı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alır. Bölge Kütahya iline 45 kilometre, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Kazdağı Göknarı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kazdağı Göknarı tabiat koruma alanı, Balıkesir ilinin Edremit ilçesinde bulunur.

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.

Sırtlandağı Halep Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Sırtlandağı Halep Çamı, Muğla ilinin Milas ilçesinde yer alır.

Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.

Dandidere Afyon ilinin, Emirdağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanıdır.