İçeriğe atla

Akdere Muharebesi

Akdere Muharebesi

Savaş planı
Tarih26 Temmuz 1476
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar
Boğdan Beyliği Boğdan Prensliği Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
III. ŞtefanFatih Sultan Mehmed
Güçler
30,000[1] 30,000[2]
Kayıplar
Neredeyse tamamı öldürüldü Çok

Akdere Muharebesi (Rumence: Bătălia de la Valea Albă), 26 Temmuz 1476 tarihinde Osmanlı ile Boğdan Prensliği arasında yapılan muharebe. Moldova tarihinin en önemli savaşlarından biridir.

Muharebe öncesi olaylar

Bu muharebeden önce, 1475 yılında Racova Muharebesi oldu. Osmanlılar bu savaşta ağır bir şekilde mağlup edildi. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmed, bu savaştakinden daha büyük bir ordu kurarak saldırmayı planlar. Bu sırada, Boğdan'ı çapraz ateşte tutmak için, Osmanlı'ya yeni katılmış Kırım Hanlığı'ndan Boğdan Prensliği üzerine saldırması istenir.

Muharebe

Osmanlı-Kırım birleşik ordusunun bu saldırısı, Moldova kaynaklarına göre başarısız oldu. Türk kaynaklarına göre Besarabya bölgesi ve Akkerman Kalesi alınmış; hatta Tuna Nehri'nin güney deltasına bile ulaşmıştır. Türk kaynaklarına göre ayrıca, 3. Ştefan ordunun çoğunu dağıtmıştır. Sadece 12.000 ile 20.000 arası bir birlik bırakmıştır kendisini koruması için. Ordusunun küçüklüğüne bağlı olarak, 3. Ştefan açık alanda savaşmaktan kaçınıp, yakıp yıkma taktiği uygulamaya çalışmıştır.

Boğdan Prensliği, Osmanlı'nın ilk saldırını yakıp yıkma taktiğiyle engellemek istedi. Bunun için, pusu kurulmuş ormanın içine Osmanlı ordusunu çekti. Böyle onlara kayıp verdirtti. Ama bir yandan da, tüfek atışı yapan yeniçeriler tarafından ağır kayıp verdi. Kendi kayıplarını gören 2. Mehmet, kendi koruması olan yeniçerileri, kılıçla dövüşmeleri için savaş alanına sürer.

Eğitimli yeniçeriler karşısında 3. Ştefan'ın kaybı daha artar. Bu yüzden çekilmek zorunda kalır. Bu muharebede her iki tarafta da kayıp o kadar fazlaydı ki, savaş alanı kemiklerle doldu. Bu yüzden hem Türkler, hem de Rumenler tarafından "Akdere" denmiştir buraya.

Muharebe sonrası

III. Ştefan, Polonya Krallığı sınırına kadar çekildi. Burada yeni bir ordu kurmaya başladı. Osmanlılar, kaçan orduyu takip edip, Boğdan'ın büyük kalelerini ele geçirememişti (Neamț Kalesi Kuşatması) ve sık sık çıkan küçük isyanlarla uğraşıyorlardı. Sonra açlıkla ve veba salgınıyla yüzleştiler.

Osmanlı bu sorunlarla yüzleşirken, Kazıklı Voyvoda Transilvanya'da Osmanlı'ya karşı ordu kurdu ve 1476 yılının Ağustos ayında Osmanlı'yı geri çekilmek zorunda bıraktı.

Kaynakça

  1. ^ Jurnalul Național, Calendar 26 iulie 2005.Moment istoric[]
  2. ^ Kármán, Gábor; Kunčevic, Lovro, eds. (2013). The European Tributary States of the Ottoman Empire in the Sixteenth and Seventeenth Centuries. Leiden: Brill. ISBN 9789004246065.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1787-1792 yılları arasında yapılmış savaş

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı Devleti'nin 1774 yılında imzalamış olduğu Küçük Kaynarca Antlaşması'yla kaybettiği toprakları, özellikle de Kırım'ı Ruslardan geri almak amacıyla başlattığı bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1768-1774 yılları arasında yapılmış savaş

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlıların Ruslara yenik düşmesiyle sonuçlanmış bir savaştır. Bu savaşın sonucunda Ukrayna'nın güneyi, Kuzey Kafkaslar ve Kırım, Rusya'nın eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haçova Muharebesi</span>

Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Prensliği kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.

<span class="mw-page-title-main">Oltenitsa Muharebesi</span>

Oltenitsa Muharebesi, Kırım Savaşı'nın başlarında, Bükreş'in 60 km güney doğusunda Tuna Nehrinin kuzey kıyısında yer alan Oltenitsa ve karşı kıyıdaki Turtukaya kasabalarının olduğu bölgede Osmanlı ve Rus orduları arasında geçen bir dizi çarpışmadır. Oltenitsa'da Tuna'yı geçmek için saldıran, Peter Andreviç Dannenberg komutasındaki Rus güçleri karşısında mevzilerini savunan Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasında Osmanlı güçleri zafer kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Racova Muharebesi</span>

Racova Muharebesi veya Vaslui Muharebesi, 10 Ocak 1475'te Boğdan Prensliği komutanı III. Ştefan ile Osmanlı Devleti komutanı Hadım Süleyman Paşa arasında yapılmıştır. Hadım Süleyman Paşa zamanın Rumeli beylerbeyiydi. Savaş, Podul Înalt ile Vaslui kenti arasında Racova adı verilen bir ovada Boğdan'da yapılmıştır. Bu bölge günümüzde Romanya sınırları içerisindendir. Osmanlıların kuvvetleri, 40.000 Boğdanlı askerle karşılaştı. Boğdan kuvvetlerinde takviye birlikler de yer alıyordu. Adları Kronika Polska olan bu birlikler 40.000 kişilik Boğdan ordusunu desteklediler.

Romanya tarihi bugünkü Romanya Devleti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Moldova tarihi bugünkü Moldova topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar. Günümüzde Moldova adıyla anılan topraklar Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgedir. Bu bölge 1812 yılına kadar Boğdan adıyla anılan devletin doğu kısmını oluşturuyordu. 1812 yılından sonra Rusya'nın eline geçti. Boğdan'ın geri kalan kısmı ise etnik bakımdan kardeş olan Eflak'la birleşerek günümüzdeki Romanya Devleti'ni oluşturdu. Moldova halkı Romanya halkıyla aynı dili konuşmaktadır, etnik bakımdan kardeş uluslardır. Dolayısıyla Moldova tarihi Romanya tarihi'yle iç içe geçmiş bir tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Bender</span> Moldovada şehir

Bender 1992 yılından bu yana tanınmayan Transdinyester Cumhuriyetinin fiili kontrolü altında ancak uluslararası alanda Moldova'ya bağlı bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıp yıkma taktiği</span>

Yakıp yıkma taktiği, işgal eden düşman ordusuna karşı geri çekilen ordu tarafından kullanılan ve düşmana faydalı olabilecek her şeyin tahrip edilip kullanılamaz hale getirilmesine dayanan askerî taktiktir.

<span class="mw-page-title-main">Stavuçani Muharebesi</span>

Stavuchany Muharebesi, 17 Ağustos 1739'da Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yapılmış ve Rus İmparatorluğunun zaferi ile sonuçlanan muharebenin adıdır.

Pül-i Şikeste Muharebesi ya da Serav Muharebesi, Kırıkköprü Muharebesi, 1603-1612 Osmanlı Safevi Savaşı'nda bir evre. Muharebe Safevi ordusunun galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cecora Muharebesi (1620)</span>

Cecora Muharebesi, Lehistan-Litvanya Birliği ve Osmanlı kuvvetleri, arasında 17 Eylül-7 Ekim 1620 tarihleri arasında Prut Nehri yakınlarındaki Moldova'da (Boğdan) gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzladi Derbendi Muharebesi</span>

İzladi Derbendi Muharebesi, 1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı'nda bir evre. 1443 kışındaki uzun mesafeli seferiyle Niş ve Sofya'yı işgal ederek Osmanlı başkenti Edirne'yi ele geçirmeye çalışan Macar-Haçlı ordusu, Osmanlı padişahı II. Murad komutasındaki Türk ordusu tarafından Bulgaristan'ın batısındaki İzladi geçidinde durduruldu. Macar-Haçlı ordusu ağırlıklarını terkederek geri çekilmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

<span class="mw-page-title-main">Yaş Muharebesi (1659)</span>

Yaş Muharebesi, Osmanlı-Eflak mücadelesinde evre.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1689)</span>

Kırım Seferi, 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı ve Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Boğdan Seferi (1484)</span>

Boğdan Seferi, 1481-1486 Osmanlı-Boğdan Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kozmin Korusu Muharebesi</span>

Kozmin Korusu Muharebesi, 1497-1500 Osmanlı-Lehistan Savaşı'nda ve Lehistan-Boğdan mücadelesinde evre.

1476'da Neamț Kalesi'nin kuşatılması Boğdan tarihinde gerçekleşmiş önemli bir olaydır.