İçeriğe atla

Akdeniz uçan balığı

Akdeniz uçan balığı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[2]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Beloniformes
Familya:Exocoetidae
Cins:Exocoetus
Tür: E. volitans
İkili adlandırma
Exocoetus volitans
Linnaeus, 1758[1]
Sinonimler
  • Exocoetus commersonnii Lacepède, 1803
  • Exocoetus evolans Linnaeus, 1766
  • Exocoetus volans Solander, 1846
  • Halocypselus evolans (Linnaeus, 1766)
  • Halocypselus mesogaster Weinland, 1858

Akdeniz uçan balığı (Exocoetus volitans), Exocoetidae familyasına Akdeniz'e özgü bir balık türü. Antik çağın büyük düşünürü Aristoteles'in yazılarında bile sözü edilmektedir.

Akdeniz uçan balığı 200 metreye kadar uçabilir. Güney Ege ve Akdeniz'de dibe inmeden deniz yüzeyinde yaşar. Bazen büyük balıklardan kurtulmak, bazen de 80 km/sa.'i bulan yüzme hızı gereği, su yüzeyinden 25–50 cm yükselip büyük kanatlarıyla 2-13 sn. ve 50–250 m'lik planör uçuşları yapar. Bu uçma şekli kuşların uçuşu gibi değildir; balık sudan dışarıya sıçrar, göğüs ve karın yüzgeçlerini gerip yelken olarak kullanır ve böylece 200 metreye kadar havada ilerleyebilir. Tekrar suyla temasa geldiğinde, kuyruk yüzgeci ile yaptığı çok hızlı bir hareket ile tekrar havalanabilir. Bunu birkaç kez peşpeşe tekrarlayabilir. Genelde balıkların bu uçma kabiliyetlerini kendilerini yemek isteyen büyük balıklardan kaçmak için kullandıkları düşünülür.Saros körfezindede bulunurlar kıyıya yakın sığ kumlukta insan tarafından sıkıştırılınca kaçmak için hızlanıp 40–50 cm su yüzeyinden yükselerek 70-80 metre uçar. Alexander von Humboldt ise uçan balıkların bunu sırf keyiflerinden yaptıklarını savunmuştur.

Planktonlar, omurgasızlar ve yavru balıklarla beslenir. Boyu 20–30 cm. olabilir.

Kaynakça

  1. ^ Bailly, Nicolas (2018). "Exocoetus volitans Linnaeus, 1758". World Register of Marine Species. 
  2. ^ Collette, B.B.; Singh-Renton, S.; Robertson, R.; ve diğerleri. (2015). "Exocoetus volitans". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2015: e.T198566A15550246. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı pisi balığı</span> Balık türü

Pisi balığı, Pleuronectidae familyasından bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Bakalyaro</span> bir balık türü

Bakalyaro, Gadidae familyasından, orta boylu, yumuşak vücutlu bir balık türü. Mezgit ile birlikte Merlangius cinsine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Mürekkepbalığı</span> balık türü

Mürekkepbalığı, Kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfının, Onkollular (Decapodiformes) grubundan denizlerde yaşayan bir yumuşakça. Hepsi ayrı eşeylidir. Diğer adı Sübye'dir.Solungaç solunumu yaparlar. Ağız bölgesinden çıkan 10 adet kolları vardır. İki kolu diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme halinde içe çekilmiş olan bu kollarını avlarını yakalamak veya korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz (emeç) bulunur. Vantuzların içleri dişli boynuzsu yapılarla bezenmiştir. Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar. Boyları 17 cm ile 17 metre arasında değişen türleri vardır. Çoğu 50–60 cm arasındadır. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında avlanırlar. Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Bazen balık sürülerine dalar veya ufak mürekkepbalığı kolonilerini takip edip karınlarını doyururlar. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve felç etmek suretiyle öldürür. Bazen her avdan sadece bir ısırık alıp dinlenmeye çekilir. Vantuzlu dokunaçlarıyla avlarını yakalar, kollarıyla da ağza götürürler.

<span class="mw-page-title-main">Ak balık</span>

Ak balık, Tatlısu kefali, Ak kefal, Kepenez ya da Kasna olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkanat</span>

Kızılkanat, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir tatlısu balığı türü. Avrupa'da Ural Dağları'ndan İspanya'nın doğusuna kadar ve Finlandiya'dan İtalya'nın kuzeyine kadar yaygındır. Türkiye'nin sadece kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Salmoniformes</span>

Salmoniformes, kemikli balıklar üst sınıfına ait balık takımı. Bu takıma ait balıkların ortak özellikleri erodinamik ve kaslı vücutları ve sırt ile kuyruk yüzgeçlerinin arasında bulunan yağ yüzgecidir. Omurilikleri 50 ila 75 eklemden oluşur ve son üç eklemleri yukarıya dönüktür.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İnci balığı</span>

İnci balığı, sazangillere (Cyprinidae) ait bir balık türü. İsmi pullarından yapay inci yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Scomberesox saurus, Scomberesocidae familyasına ait bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkanat orkinos</span>

Sarı yüzgeçli orkinos, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<i>İspermeçet balinası</i> En büyük dişli balina türü

İspermeçet balinası, Physeteroidea familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türü. Kaşalot da denilir. Yetişkin erkekler yazın kutup sularına göç eder. Akdeniz'de görülen en yaygın balina türüdür. Türkiye'de görülmüş 4 balina türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük korsan martı</span>

Büyük Korsanmartı, Stercorariidae familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Aslan balığı</span> Zehirli balık cinsi

Aslan balığı (Pterois), Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında, Kızıldenizde, mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kambur balina</span>

Kambur balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Patagium</span>

Patagium, uçma derisi, uçma zarı ya da uçma membranı, bazı omurgalılarda gelişmiş, genelde kemikten desteği olmayan, kanat gibi kullanılan uçma derisi.

<span class="mw-page-title-main">Kayışsılar</span>

Kayışsılar ışınsal yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Bu takım çeşitli derin deniz balık türlerini içerir. En derinde yaşayan tür, Abyssobrotula galatheae, Porto Riko Çukurunda 8.370 metrede görülmüştür. Buna karşın birçok türü daha sığ sularda, özellikle mercan resiflerinin yakınlarında, bazı türleri ise tatlı sularda yaşar. Birçok türü tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yaşamasına karşın, Grönland sahilleri kadar kuzey bölgelerden Weddell Denizine kadar güney bölgelerde yaşayan türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sinarit</span> çok lezzetli bir balıktır

Sinarit Sparidae balığının bir türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Berlam</span>

Berlam, Merluccius cinsinden, yenilebilen bir tuzlu su balığıdır. Bu tür çoğunlukla Akdeniz ve Atlantik'te İzlanda ile Moritanya arasında bulunur. Ringa balığı ile beslendiğinden genellikle ringa balığı ile birlikte yakalanırlar. Gece avlanırlar. Gündüzleri genellikle kumlu, çamurlu derinliklerde 30 metre ile 400 metre derinlikte bulunurlarsa da 1000 metreye kadar bulundukları da olur.

<span class="mw-page-title-main">Pristiophorus japonicus</span> Pristiophorus japonicus (Balık türü)

Japon testere köpekbalığı, testere köpekbalığıgiller ailesinden (Pristiophoridae) bir testere köpekbalığı türüdür.