İçeriğe atla

Akdeniz Akşamları

Akdeniz Akşamları, söz ve müziği Serhan Kelleözü'ne ait olan şarkıdır.[1]

Sanatçı tarafından 4 temmuz 1981'de yazılmış ve bestelenmiştir. Serhan Kelleözü o süreci şöyle dile getirmiştir: “1981 yılında askerim. Erzurum’da yaptım. Benim olduğum yer şehir merkezinden daha uzaktaydı. 4 Temmuz hiç unutmam. Etrafım karlarla kaplı. Vatan borcu namus borcu ama biz güneyliyiz. Sıcak ama üşüyorum. Dedim memlekette olmak ne güzel bir şey. Özlemi anlattım. Akdeniz Akşamları bir başka oluyor diye. Böyle başladım. Tabii ki ben de Akdeniz akşamlarında birine âşık olmuştum. Kol kola, sımsıcak gezmiştim. Şarkılar söylemiştim filan. Onu hatırladım.”[1]

Eser önce sanatçının da kurucusu olduğu Grup Merdiven'in 1991 yılında yayınlanan "Çiçeği Burnunda" adlı albümde yer aldı.[2] Daha sonra Haluk Levent, Barış Akarsu, Yaşar, İbrahim Tatlıses gibi birçok müzisyen tarafından yorumlanmıştır. Yayınlandığı günden itibaren güncelliğini yitirmemiş, kült şarkılar arasına girmiştir.

2018 yılında Adana Portakal Çiçeği Festivali’nde eser 750 kişiyle icra edilerek toplu gitar çalma dünya rekor denemesi yapılmıştır.[1][3]

Şarkı sözleri

Akdeniz akşamları bir başka oluyor

Hele bir de aylardan temmuz ise bambaşka

Sahilde insanlar kolkola sımsıcak

Coşmamak elde mi böyle bir akşamda

İşte ben böyle bir akşamda aşık oldum

Aşık oldum

Akor

  • Am G F E
  • Akdeniz akşamları bir başka oluyor
  • Am G F E
  • Hele bir de aylardan temmuz ise bambaşka
  • Am G F E
  • Sahilde insanlar kolkola sımsıcak
  • Am G F E
  • Coşmamak elde mi böyle bir akşamda
  • Am G F E
  • İşte ben böyle bir akşamda aşık oldum
  • Am G F E
  • İşte ben böyle bir akşamda aşık oldum
  • Am G F E
  • Aşık oldum

Nota

do re | mi re do_ mi mi mi akdeniz akşam-

re do si__ re re do si la__ la la -ları bir başka olu-

sol# la si__ do re -yor hele

mi re do__ mi mi re do si_ re re re bir de aylardan temmuz i-

do si la__ la la sol# la si do si se bir başka sahil-

la__ si la sol__ la sol fa__ sol fa -de insanlar kolkola sımsı-

mi si__ do si la__ si la sol__ la sol -cak coşmamak eldemi böyle

fa__ sol fa mi do re bir akşamda işte

mi__ mi mi re__ mi re do__ do fa fa ben böyle bir akşamda aşık ol-

mi_ re do si_ do re mi__ fa mi re__ mi re -dum işte ben böyle bir akşam-

do__ do fa fa mi_ re do si si do si la___ -da aşık oldum aşık oldum

Kaynakça

  1. ^ a b c "Adanalı sanatçı duyurdu: Akciğerimdeki tümör için ameliyata giriyorum". Küçük Saat. 24 Mayıs 2022. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  2. ^ "Turkpopmuzik.net - Sanatçı - Merdiven (Grup)". www.turkpopmuzik.net. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  3. ^ "Portakal kokulu karnaval". Sabah. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Akor, en az üç ayrı perdenin bir arada tınladığı ses kümesidir. Hangi perdelerin üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Bağlama</span> Türk halk müziğinde önemli yeri olan telli çalgı

Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır. Tekne bir kütükten oyulmuştur ve armut biçimindedir.

Rast, Klasik Türk müziğinde bir makam.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

Gam, bir müzik parçasının kuruluş şekline göre belirli bir kalıpta dizilen notalar topluluğu.

Majör gam, bir parçanın yapılış şeklidir. Minör gama göre daha baskın tonlar hakimdir ve daha coşkuludur.


<span class="mw-page-title-main">LilyPond</span>

LilyPond, bir müzik nota yazma uygulamasıdır. Bu program kullanılarak birçok müzik aleti için parçalar yazılabilir. LilyPond, temelini MusicTeX'den almıştır. LaTeX ile belge oluşturma tekniğine benzeyen bir teknikle, LilyPond dosyaları oluşturulur. Notalar kısaltmalarla bir belge içine kaydedilir ve program bu belgeyi notaya çevirir. Notaların kısaltmaları do, re, mi, fa, sol, la, si için sırasıyla c, d, e, f, g, a, b'dir.

Minör Gam: Belirli kurallara göre oluşturulan Batı müziğindeki temel nota dizilerinden biridir. Genelde, majörün tersine duygusaldır. Minör gamın temel özelliği, 3. derecesiyle 1. derecesinin minör 3'lü aralığına sahip olmasıdır.

Notaların yedincisidir. İnce si ve kalın si notaları vardır.Müzik aletleriyle çalınır Do re mi fa sol la si ve tekrar do olarak başa dönülür.

Kürdilihicazkâr, Klasik Türk müziğinde rast perdesinde bir şed makam. Kürdî makamının Rast perdesine göçürülmüş şeddidir ve İnici bir makamdır. Karar perdesi Rast, güçlüsü Neva, yedeni ise Acemaşiran olup donanımına Si, Mi ve La için üç tane küçük mücennep konur. Şuh ve parlak bir makam olan kürdilihicazkâr makamı ile özellikle çok sayıda şarkı bestelenmiştir ve günümüzde de en çok sevilen ve kullanılan makamların başında gelir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lavignac</span> Fransız besteci (1846 – 1916)

Albert Lavignac Fransız öğretmen, müzik teorisyeni ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Fa majör</span>

Fa majör, klasik batı müziğinde fa notası üzerine kurulan majör gam. İçinde si bemol geçer ve başlığına da anahatardan sonra si bemol konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Fa-Sol-La-Si bemol-Do-Re-Mi. Eksen (tonik) sesi Fa, Alt çeken sesi si bemol ve Çeken (dominant) sesi do idir. Alt çeken tonalitesi Si bemol Majör, çeken tonalitesi Do Majör, ilgili minörü re minör ve paralel minörü fa minördür. Ton çemberinde Do Majör ile Si bemol Majör'ün arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sol majör</span>

Sol majör, klasik batı müziğinde sol notası üzerine kurulan majör gam. İçinde fa diyez geçer ve başlığına da anahatardan sonra fa diyez konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Sol-La-Si-Do-Re-Mi-Fa diyez. Eksen (tonik) sesi Sol, Alt çeken sesi do ve Çeken (dominant) sesi re idir. Alt çeken tonalitesi Do Majör, çeken tonalitesi Re Majör, ilgili minörü mi minör ve paralel minörü sol minördür. Ton çemberinde Do Majör ile Re Majör'ün arasında yer alır.

Klasik batı müziğinde mi bemol notası üzerine kurulan majör gam. İçinde si bemol, mi bemol ve la bemol geçer ve başlığına da anahatardan sonra si bemol, mi bemol ve la bemol konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Mi bemol-Fa-Sol-La bemol-Si bemol-Do-Re. Eksen (tonik) sesi mi bemol, Alt çeken sesi la bemol ve Çeken (dominant) sesi si bemol idir. Alt çeken tonalitesi La bemol Majör, çeken tonalitesi Si bemol Majör, ilgili minörü do minör ve paralel minörü mi bemol minördür. Ton çemberinde Si bemol Majör ile La bemol Majör'ün arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">La bemol majör</span>

Klasik batı müziğinde la bemol notası üzerine kurulan majör gam; içinde si bemol, mi bemol, la bemol ve re bemol geçen ve başlığına anahtardan sonra si bemol, mi bemol, la bemol ve re bemol konan müzik ölçeğidir.

Fa diyez minör, fa diyeze dayalı olan bir minör gam.

La majör, majör gamda La notasına dayalı olan bir dizi. Üç diyezli bir dizidir; La, Si, Do♯, Re, Mi, Fa♯ ve Sol♯ perdelerini içerir.

Re majör, Klasik Batı müziğinde re notası üzerine kurulan majör gam. İçinde fa diyez ve do diyez geçer ve başlığına da anahatardan sonra fa diyez ve do diyez konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Re-Mi-Fa diyez-Sol-La-Si-Do diyez-Re. Eksen (tonik) sesi Re, alt çeken sesi Sol ve çeken (dominant) sesi La'dır. Alt çeken tonalitesi Sol majör, çeken tonalitesi La majör, ilgili minörü si minör, paralel minörü re minördür. Ton çemberinde Sol majör ile La majörün arasında yer alır.

Re bemol Majör, bir majör gamı. Enharmonik olarak Do diyez Majör ile eşdeğerdir. Re bemol-Mi bemol-Fa-Sol bemol-La bemol-Si bemol-Do-Re bemol sesleri üzerinden ilerlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşliler çemberi</span>

Beşliler çemberi, müzik teorisinde notaların tam beşli aralıklar sıralaması olarak düzenlenmesi yöntemidir. C (Do) notasında başlayarak ve standart Batı ayar sistemi kullanarak, sıralama şöyledir: C (Do), G (Sol), D (Re), A (La), E (Mi), B (Si), F♯/G♭, C♯/D♭, G♯/A♭, D♯/E♭, A♯/B♭, E♯/F ve C (Do). Bu düzen birbirlerine en yakın müzik anahtar başlıklarını yan yana koyar. Genellikle bir çember olarak çizilir ve gösterilir.