İçeriğe atla

Akbank Caz Festivali

Akbank Caz Festivali, ilki 1991 yılında İstanbul’da düzenlenen ve yıllar içinde Türkiye’nin farklı şehirlerinde de konserlere ev sahipliği yapan caz festivali.

Tarihi

Akbank Caz Festivalleri, ilk olarak 1991 yılında Ahmed Abdullah & The Solomonic Sextet, Max Roach Quartet, Airto Moreira & Flora Purim Quintet, Art Ensemble of Chicago ve Senem Diyici Sextet’in 8 konseriyle başlamıştır.

Festival, ilerleyen yıllarda dünyaca tanınmış caz müzisyenleri ile genç kuşaktan yeni isimleri ağırlamıştır. 20 yıl boyunca 463 konser organize eden, 402 grup ve 1405 sanatçının yer aldığı Akbank Caz Festivali, klasik caz müziğinin yanında avangart, elektronik ve modern caz müziğinin farklı türlerine de programında yer vermektedir. Festival günümüzde her yıl 50'nin üzerinde konserin yanı sıra, paneller, atölyeler, film gösterimleri, dinletiler ve sosyal sorumluluk projeleriyle çok yönlü bir organizasyon haline gelmiştir. Festival kapsamında çocuklara yönelik müzik atölyelerinin yanı sıra genç müzisyenlere yönelik ustalık sınıfları ve atölye çalışmaları da yer almaktadır.[1]

2010 yılında 20. yılını kutlayan Akbank Caz Festivali, bu yıla özel olarak festivalin 20 yılını anlatan retrospektif bir belgesel, kitap ve özel bir toplama albüm hazırlamıştır. 20. Akbank Caz Festivali, 2011 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri'nde, "Kurumsal Sosyal Sorumluluk - Kültür Sanat" kategorisi ödülünü aldı.

Kampüste Caz

Her yıl birçok farklı yenilik ile izleyicilerinin huzurlarına gelen Akbank Caz Festivali 2006 yılından itibaren gerçekleştirdiği Kampüste Caz konserleri ile İstanbul’un dışında Türkiye’nin birçok kentine ulaştı. Konserler Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Adana, Erzurum, Kayseri ve daha birçok şehirde düzenlendi.[2]

JamZZ Genç Yetenekler Yarışması

Akbank Caz Festivali, gençlere Festival’in bir parçası olma ve profesyonel sanatçılarla birlikte sahnede yer alma şansı tanıyan JamZZ Genç Yetenekler Yarışması'na 2011 yılında başladı. 21. Akbank Caz Festivali kapsamında ilki gerçekleştirilen Yarışma’da jüri tarafından “En İyi Performans”, “En İyi Doğaçlama” ve “En İyi Yorum” kategorilerinde seçilen 3 finalist Babylon’da sahne aldı.[3]

Katılanlar

Akbank Caz Festivali, yıllar içinde Cecil Taylor, Archie Shepp, Roberto Fonseca, Terje Rypdal, Miroslav Vitous, Nils Peter Molvear, Abdullah Ibrahim, Dave Holland, John Zorn, Cassandra Wilson, Joe Zawinul, Anthony Braxton, McCoy Tyner, Joe Lovano, Arto Lindsay, Richard Bona, Max Roach, Nguyen Le, Dino Saluzzi, Jimmy Smith, Ayşe Tütüncü, Art Ensemble of Chicago, Trio 3, Aki Takase, Sam Rivers, Don Cherry, Richard Galliano, Biréli Lagrène, Stephan Micus, Steve Turre, Charles Lloyd New Quartet, Avishai Cohen, Arild Andersen Trio, Maffy Falay Sextet, Dusko Goykovich Quartet, Paul Motian, The Ray Gelato Giants, Azam Ali & Niyaz, Robert Glasper Experiment, Vijay Iyer Trio ve ZAZ gibi farklı kuşaklardan, caz ve yakın durduğu müzik türlerinden birçok önemli ismi ağırladı.

Kaynakça

  1. ^ Milliyet - 21. Akbank Caz Festivali’nin Programı Açıklandı[]
  2. ^ ""Kampüste Caz"". 21 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012. 
  3. ^ "JamZZ Final Gecesi". 28 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Erşahin Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Önder Focan</span>

Önder Focan, Türk gitarist.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Avrupa Caz Festivali</span>

İzmir Avrupa Caz Festivali, İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen sürekli bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Büyükberber</span> Türk besteci, klarinet ve grafik sanatçısı

Oğuz Büyükberber, Türk besteci, klarinet ve grafik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Görsev</span> Türk piyanist

Kerem Görsev, Türk caz sanatçısı, piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Crossroads Guitar Festival</span>

Crossroads Guitar Festival, ilki 2004 yılında gerçekleştirilen bir müzik ve yardım festivalidir. 2007 ve 2010 yıllarında tekrarlandı. Festivalin gelirleri, Eric Clapton tarafından kurulan uyuşturucu ve alkol rehabilitasyon merkezi olan Crossroads Centre'a gitmektedir. Yapılan konserlerde, çeşitli gitaristlerin kendini sergilemesi için de bir imkân sunmaktadır. Katılımcıların tümü, 2007'de Eric Clapton'un seyirciye söylediğine göre alanından en iyisi olanlar kendisi tarafından seçilmektedir.

Ozan Musluoğlu,, Caz sanatçısı, Basçı, Besteci.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sıral</span>

İsmet Sıral, Türk müzisyen, saksofonist, flütist ve neyzen. Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden.

<span class="mw-page-title-main">Akbank Sanat</span> Türkiyede bir çağdaş sanat merkezi

Akbank Sanat, Türk bankası Akbank'ın 1993 yılında kültürel organizasyonlar amacıyla kurduğu kuruluş. 2003 yılından bu yana modern sanatlar alanına yönelmiştir. Özellikle Beyoğlu, İstanbul'da faaliyet gösterir. Akbank Sanat her yıl 700'den fazla etkinlik düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Öktem</span> Türk müzisyen

Volkan Öktem, Türk davulcu.

<span class="mw-page-title-main">Julia Hülsmann</span> Alman caz piyanist ve besteci

Julia Hülsmann, Alman caz piyanisti. Besteleri genellikle edebi eserlere, özellikle liriğe dayanır. Yazar ve müzik eleştirmeni Robert Fischer, kendisinin en ayırt edici özelliğini „Farklı şarkıcılarla E.E. Cummings ve Emily Dickinson şiirlerini sadece vurgulamaz, onlara müzikal bir hayat katar.“ diye tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

Hakan Başar, Türk caz piyanisti.

<span class="mw-page-title-main">Uraz Kıvaner</span> Türk müzisyen

Uraz Kıvaner Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Sanat Deliorman</span> Türk caz müzisyeni

Sanat Deliorman, Türk caz vokal, şarkı yazarı, radyo programcısı, seslendirme sanatçısı, müzik eleştirmeni ve grafik tasarımcıdır.

Raci Pişmişoğlu, Türk bas gitarist, müzisyen, bas gitar ve ensemble eğitmeni.

<span class="mw-page-title-main">Baturay Yarkın</span>

Mehmet Baturay Yarkın, Türk caz ve tango piyanisti, besteci, aranjör ve akademisyen.

Nağme Yarkın, klasik kemençe sanatçısı, besteci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Erdem</span> Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni

Kâmil Erdem, Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni.