İçeriğe atla

Akashi Kaikyō Köprüsü

Akashi Kaikyō Köprüsü
Dünyanın 2. en uzun asma köprüsü Akashi Kaikyo Köprüsü'nün havadan görünüşü, Aralık 2005
Harita
Resmî adıJaponca明石海峡大橋, romanize: Akashi Kaikyō Ōhashi
Diğer ad(lar)Pearl Bridge[1]
TaşınanE28 Kobe-Awaji-Naruto Expressway'in altı şeridi ve dört acil durum şeridi
GeçişAkashi Strait[2]
KonumAwaji Adası ve Kobe[2]
Koordinatlar34°36′59″N 135°01′13″E / 34.6164°K 135.0203°D / 34.6164; 135.0203
SahibiHonshu-Shikoku Bridge Expressway Company Limited (JB Honshi Kōsoku)
TasarımAsma köprü[2]
Uzunluk3.911 metre (12.831 ft)
Yükseklik2.828 metre (9.278 ft) (pylons)[2]
En geniş açıklık1.991 metre (6.532 ft)[2]
Alt açıklık6.572 metre (21.562 ft)
Başlangıç tarihi1988 (36 yıl önce) (1988)[2]
Bitiş tarihi1998 (26 yıl önce) (1998)[2]
Açılış5 Nisan 1998 (26 yıl önce) (1998-04-05)[2]
Geçiş ücreti¥2,300

Akashi Kaikyō Köprüsü (明石海峡大橋, Akashi Kaikyō Ōhashi), Japonya'da, Kobe şehri ile Awaji adasını birbirine bağlayan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır, en yüksek noktası 282,8 metredir.

Akashi Boğazı'nı birbirine bağlama fikri yaşanan bir felaket üstüne ortaya çıkmıştır. 1955'te 100 çocuk taşıyan bir feribotun başka bir feribotla çarpışması ve 168 kişinin ölmesi üzerine köprü inşası için politik baskılar artmış, inşaat 1988'de başlamış ve 10 yıl sürmüştür. Köprü, 5 Nisan 1998 günü trafiğe açılmıştır. Köprü, 1990 metre uzunluğunda yapılmış, 17 Ocak 1995'teki Kobe Depremi'nden sonra 1 metre daha uzatılmıştır.

Akashi Boğazı, dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip (günde 1000 gemi) boğazıdır, üstelik tayfun bölgesinde yer alır, rüzgarın hızı saatte 290 km'ye kadar ulaşır. Bu köprünün inşaatında asma köprü teknolojisi en son sınırına ulaşmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Akashi Kaikyo Bridge, Akashi Strait, Japan". Road Traffic Technology. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2016. 
  2. ^ a b c d e f g h "Akashi Kaikyo Bridge (Kobe/Awaji, 1998)". Structurae (İngilizce). 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brooklyn Köprüsü</span> Manhattan ile Newyorku birbirine bağlayan 150 senelik köprü

Brooklyn Köprüsü, New York'ta East River üzerinde Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlayan bir köprüdür. Köprünün yapımına 3 Ocak 1870'te başlandı. 13 yıl sonra tamamlandı ve 24 Mayıs 1883'te hizmete açıldı. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü idi; köprünün kuleleri ise birkaç yıl için ABD'nin en yüksek yapıları olmuştur. Doğu nehri üzerindeki köprünün ana ayakları arasındaki açıklık 486,3 metredir. Köprünün inşaat maliyeti 15,1 milyon ABD Dolarıdır ve yapımında yaklaşık 27 kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan ikinci köprü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü veya halk arasında bilinen adıyla İkinci Köprü İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprü. Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Golden Gate Köprüsü</span> Asma köprü

Golden Gate Köprüsü, Kaliforniya'daki San Francisco Körfezi'nin girişinde, Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Köprüsü</span> Panamada Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalını birbirine bağlayan bir yol köprüsü

Amerika Köprüsü Panama'da Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalı'nı birbirine bağlayan bir yol köprüsüdür.1962 yılında 20 milyon $ maliyetle yapılmıştır. 2004 yılında Centennial Köprüsü'nün açılışına kadar Kuzey ve Güney Amerika kıtalarını birbirine bağlayan tek kalıcı köprüydü.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Boğazları</span> Marmara Denizi ile Karadeniz ve Egeyi birbirine bağlayan boğazlar

Türk Boğazları terimi iki dar boğazı, bir tarafta Marmara Denizi ile Ege Denizi'ni ve diğer taraftan da Karadeniz'i bağlamayı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Osmangazi Köprüsü</span> Yalova ile Kocaeli arasında bir asma köprü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Verrazano-Narrows Köprüsü</span>

Verrazano-Narrows Köprüsü, Amerika Birleşik Devletleri'de Hudson Nehri'nin üzerinde bulunan ve New York'un Staten Island borough'u ile Brooklyn borough'unu birbirlerine bağlayan iki katlı asma köprü.

<span class="mw-page-title-main">Millennium Köprüsü</span>

Millennium Bridge Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Thames Nehri üzerinde yer alan ve sadece yayalara açık olan çelik asma bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Awaji Adası</span>

Awaji Adası, Japonya'nın Hyōgo prefektörlüğünde Seto İç Denizi'nin doğusunda bulunan bir adadır. Ada 592.17 km²'lik yüzölçümü ile Seto İç Denizi'ndeki en büyük adadır. Ada idari olarak Awaji, Minamiawaji ve Sumoto şehirleri olmak üzere üç belediyeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dyrøy Köprüsü</span> Dyrøya adasını anakaraya bağlayan köprü, Norveç

Dyrøy Köprüsü Norveç'te Troms eyaletinde bulunan Cantilever köprü. Dyrøysundet boğazından Troms eyaletindeki Dyrøya adasının anakarasına bağlanır. 570-metre (1.870 ft)uzunluğundaki köprü 29 Ağustos 1994'te açılmıştır. Köprü, feribot ulaşımını ortadan kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Humber Köprüsü</span>

Humber Köprüsü, İngiltere'nin doğusunda, Humber Halici üzerinde bulunan asma köprüdür. Tek açıklığa sahip köprü toplam 2.220 metre uzunluğundadır. Açıldığı 24 Haziran 1981'de dünyadaki tek açıklıklı asma köprüler arasında en uzun olandı.

<span class="mw-page-title-main">Tatara Köprüsü</span>

Tatara Köprüsü, genellikle Shimanami Kaidō olarak bilinen Nishiseto Otoyolu'nun bir parçası olan köprüdür. Köprünün 890 metre merkez açıklığı vardır. 1 Mayıs 1999'da açılan köprü, her yönde iki şeritli trafik taşır ve bisikletler, motorlu bisikletler ve yayalar için ek şeritlere sahiptir. Tatara Köprüsü aslen 1973 yılında bir asma köprü olarak planlandı. 1989 yılında, tasarım aynı açıklığa sahip bir kablo köprüsü olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Naruto girdapları</span>

Naruto girdapları, Japonya'nın Tokushima prefektörlüğüne bağlı Naruto kenti ile Hyōgo prefektörlüğüne bağlı Awaji Adası arasındaki bir kanal olan Naruto Boğazı'ndaki gelgit girdaplarıdır. Naruto ve Awaji Adası arasındaki boğaz yaklaşık 1,3 km genişliğe sahiptir. Boğaz, Büyük Okyanus ile Japonya'nın ana adalarından ikisi olan Honshū ve Shikoku'yu ayıran bir su kütlesi olan Seto İç Denizi arasındaki bağlantılardan biridir. Gelgit günde iki kez büyük miktarda suyu Seto İç Denizi'ne taşır ve ayrıca günde iki kez büyük miktarda suyu çıkarır. 1,7 metreye kadar olan bir menzil ile gelgit, Seto İç Denizi ile Büyük Okyanus arasında 1,5 metreye kadar su seviyesinde bir fark yaratır. Boğazın darlığı nedeniyle, su Naruto kanalından günde dört kez yaklaşık 13–15 km/s hızla, iki kez içeri ve iki kez dışarı akar. Bir bahar gelgiti sırasında, suyun hızı 20 km/s'ye ulaşabilir ve çapı 20 m'ye varan girdaplar oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Naruto Boğazı</span>

Naruto Boğazı, Japonya'nın Shikoku ve Awaji Adası arasında bulunan bir boğazdır. Boğaz, Seto İç Denizi'nin doğu kısmı olan Harima Nada ile Kii Kanalı'nı birbirine bağlamaktadır. Boğazın ünlü bir özelliği Naruto girdaplarıdır. Kobe-Awaji-Naruto Otoyolu'nun güney kısmı olan Ōnaruto Köprüsü, boğazın üzerinden geçmektedir.