İçeriğe atla

Akarca Yaylası

Koordinatlar: 37°27′24.23″K 36°11′43.81″D / 37.4567306°K 36.1955028°D / 37.4567306; 36.1955028

Akarca Yaylası, Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırlarındaki yayla. Ekonomik faaliyetin olmadığı yayla sayfiye amaçlı kullanılmaktadır. Kadirli'ye 13 km uzakta, Kadirli-Andırın yolu üzerindedir. Yaylanın doğusunda Oruçbey, güneyinde Yenigün, batısında Karakütük, kuzeyinde Koçlu Köyü bulunur.[1]

Yayla Toros Dağları eteklerinde, vadiler arasındaki bir sırtın üzerinde 550–600 m yükseklikte kuruludur. Yaylaya gelenlerin çoğunluğu sıcak ve nemli yaz mevsiminden kaçmak, serin bölgede yazı geçirmek amacındadır.

Yağış miktarı Kadirli'de 1000 mm Akarca Yaylası'nda 1200–1300 mm civarıdır. Akdeniz İkliminin görüldüğü yaylada doğal bitki örtüsü kızılçam ormanlarıdır. Fakat tarla açma ve kereste elde etme nedenleriyle ormanlar tahrip edilmiş, yerini maki çalıları kaplamıştır.

Akarca Yaylası yeni oluşmuş bir yerleşmedir. 1980-1990 arasında birkaç ailenin yazın çadır kurarak başlattığı yerleşme zamanla gelişmiştir. 1998 yılına gelindiğinde 200 yayla evine ulaşılmıştır.


Kaynakça

  1. ^ KODAY, Yrd. Doç. Dr. Zeki (1999). "Akarca Yaylası". Türk Coğrafya Dergisi. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İkizdere</span> Rizenin ilçesi

İkizdere, Rize iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Yayla</span> yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şekli

Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kadirli</span> Osmaniyenin ilçesi

Kadirli, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde yer alan Osmaniye'ye bağlı bir ilçedir. Adana'nın doğusunda, Osmaniye'nin ise Kuzeybatısında, denizden ortalama 96 m yükseklikte konumlanır. Kadirli, Osmaniye il merkezine 46 km, Adana iline ise 96 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Bektaş Yaylası</span>

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır.

<span class="mw-page-title-main">Anzer Yaylası</span>

Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>

Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Taşlı Yaylası</span>

Taşlı Yaylası, Trabzon iline bağlı Köprübaşı ilçesinin bir yaylasıdır. Yayla, 1989 yılından önce Köprübaşı'nın Sürmene ilçesine bağlı olduğu dönemde, Sürmene ilçesine bağlıydı. Köprübaşı'nın Sürmene ilçesinden ayrıldığı 1989 yılından beri Köprübaşı ilçesine bağlıdır. Bu yaylada genellikle Sürmene ilçesinden olan vatandaşlar yazlık olarak yerleşmiştir. Yayla sadece yaz aylarında gerek mevsimlik, gerekse günübirlik olarak kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı 2300 m civarındadır. Yaylada birkaç tane bakkal ve otel bulunmaktadır. Ayrıca yeni yapılan Veysel Karani camisi ile beraber 2 adet camisi mevcuttur. Sürmene ilçesine yaklaşık 42 km mesafededir. Yayla, Bayburt - Sürmene arasında bulunan eski kervan yolunun üzerinde ve diğer yaylalarla işlek bir konumda ve merkezi bir yerde bulunmaktadır. Taşlı yaylası, Trabzon - Bayburt il sınırı hattının üzerinde yer almaktadır.

Lişit yaylası, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı yayla.

Yıldırımevci Yaylası Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Yıldırım evci köyü vardır. Yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. Ağaç olarak çoğunlukla kavak, Meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 650 hektar denizden yüksekliği 1180 metredir. Yaylanın etrafı ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu manzara ve doğal yapısıyla ankaralılara ve çubuklulara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme olanağı sunmaktadır. Yayla tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.

Çiğdem Yaylası, Sakarya ili, Hendek-Akyazı İlçeleri sınırında bulunan, 19,37 hektar büyüklüğündeki yayladır.

Acelle yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. Rakımı yaklaşık 1200 m olan yaylanın alanı 13 ha iken resmiyette 1,16 ha'dır.

Davlumbaz Yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında bulunan yayladır. Sülüklü Göl'ün batısında yer alır.

Sultanpınar yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. 1300 m yüksekliğindeki yayla 30 hektar büyüklüğe sahiptir.

Turnalık Yaylası, Sakarya ili Akyazı ilçesi sınırları içinde yer alan yayla. Elmacık Dağları üzerinde, Çiğdem Yaylası'na 1,5 km uzaklığında küçük bir yayladır. Akyazı-Hendek sınırında, Keremali Tepesinin doğusunda bulunur.

Pazarcık Yaylası, Trabzon ilinin Araklı ilçe merkezinin 43 kilometre güneyinde konumlanmış bir yayladır. Yaylanın rakımı 950 metredir. 1991'de turizm merkezi ilan edilen yaylanın 2021'de statüsü iptal edildi.