İçeriğe atla

Akameti

Akameti (Gürcüce: აკამეთი ya da აქამეთი), tarihsel Artani bölgesindeki köylerden biriydi. Ortadan kalkmış olan köyün kurulu olduğu alan, Ardahan ilinin merkez ilçesinde, Hasköy'ün güneyinde, bugünkü Çatalköprü'nün sınırları içindedir.

Tarihçe

Akameti, tarihsel Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biri olan Artani'de yer alıyordu. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi ve yerleşimi 16. yüzyılın ortasında Gürcülerden ele geçirmiştir. Köyün kilisesi olan Akameti Kilisesi ile bugüne kalıntıları ulaşmış, muhtemelen bir kale olan yapı da bu dönemden kalmıştır.[1]

Akameti köyü, 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterine, Ardahan-i Büzürg (Büyük Ardahan) livasında Kuzay nahiyesine bağlı bir köydü. Osmanlı idaresinin Akamet (اكامت) olarak kaydettiği köyde ispenç vergisi vermekle yükümlü 44 Hristiyan hane yaşıyordu. Hane reislerinin adları, köyün halkının çoğunluğunun Gürcü olduğunu göstermektedir. Bu dönemde köyde buğday, arpa ile çavdar tarımı, sebzecilik ve arıcılık yapılıyor, koyun ve domuz besleniyordu. Köyün iki mezrasından biri Dikaşeni (دیقاشین) adını taşıyordu.[2][3]

Akameti köyü, Çıldır Eyaleti'nin 1694-1732 dönemini kapsayan Osmanlı cebe defterinde Akamet / Akamet (اكامیت) şeklinde yazılmıştır. 1703 yılındaki kayda göre köyün mülkiyeti Ali adında birine verilmişti ve Ali devlete yılda 12.280 akçe vergi ödüyordu.[4]

Akameti köyü, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından imzalanan Berlin Antlaşması uyarınca Osmanlı Devleti tarafından Rusya'ya bırakıldı. Bu tarihe gelindiğinde köyün nüfusu azalmış ve 1878 yılında 12 haneye düşmüştü. Rus idaresinin 1886 tarihli nüfus sayımında komşu köyler Şadevani ve Hasköy yer aldığı halde, Akameti köyünün adı geçmemektedir. Bu tarihte köyün boşalmış olduğu bu kayıttan da anlaşılmaktadır.[5] Nitekim Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ardahan bölgesini dolaşan Gürcü araştırmacı Konstantine Martvileli 1917 yılında, Akameti'den terk edilmiş bir köy olarak söz emiştir. Anlamını vermeden Akameti adının Gürcüce olduğunu, köyde iyi inşa edilmiş ve Gürcüce yazıları olan bir kilisenin sağlam halde bulunduğunu belirtmiştir.[6]

Kalıntılar

Akameti köyünde bir kilise ile bir kalenin yıkıntıları günümüze ulaşmıştır. Tek nefli bir yapı olan Akameti Kilisesi, ortadan kalkmış olan yerleşmede bulunmaktadır. Küçük bir yapı (8x4 m) olan kilisenin günümüze kalan duvarlarının yüksekliği 6 metreyi bulur. Gürcü araştırmacı Konstantine Martvileli 1917'de yayımlanan yazısında bu kilisenin sağlam olduğunu ve üzerinde Gürcüce yazılar bulunduğunu yazmıştır. Ancak bu yazılar günümüze ulaşmamıştır. Kilisenin yakınında bulunan ve yüksekliği 3-4 metreyi bulan duvar kalıntılarının bir kaleye ait olduğu tahmin edilmektedir.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ 2014 Yılı Tao-Klarceti Tarihi Eserleri Araştırma Gezisi Sonuçları (ტაო-კლარჯეთის ძეგლების 2014 წლის საკვლევი ექსპედიციების ანგარიშები), Tiflis, 2015, s. 122. 11 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN 978-9941-0-7362-5
  2. ^ "Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan (გურჯისტანის ვილაიეთის დიდი დავთარი), (Yayımlayan) Sergi Cikia, Tiflis, 1947-1958, 3 cilt, III. Cilt (1958), s. 520". 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  3. ^ "Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan (Osmanlıca ve Gürcüce), (Yayımlayan) Sergi Cikia, Tiflis, 1941-1958, 3 cilt; II. cilt (1941), s. 439". 17 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  4. ^ "Defter-i Caba-i Eyalet-i Çıldır 1694-1732 (ჩილდირის ეიალეთის ჯაბა დავთარი), (Yayıma hazırlayan) Tsisana Abuladze, Tiflis, 1979, s. 320". 30 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2023. 
  5. ^ "Свод статистических данных о населении Закавказскаго края, извлеченных из посемейных списков 1886 г. (Transkafkasya Bölgesinin Nüfusuna Dair 1886 Yılı Aile Listelerinden Edinilmiş istatistik Verilerin Özeti), Tiflis, 1893, "Kars oblastı" - Sıra no: 337-347". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  6. ^ a b "Konstantine Martvileli, "Ardahan Bölgesinde" ("არტაანის მხარეში"), Sakartvelo gazetesi, 7 Ekim 1917, sayı 220". 12 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  7. ^ 2014 Yılı Tao-Klarceti Tarihi Eserleri Araştırma Gezisi Sonuçları (Gürcüce), Tiflis, 2015, s. 122 11 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşmepınar, Çıldır</span>

Eşmepınar, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kaşlıkaya, Çıldır</span>

Kaşlıkaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzukaya, Çıldır</span> Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köy

Kuzukaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İkizdere, Damal</span> Damalın köyü

İkizdere, Ardahan ilinin Damal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sulakçayır, Hanak</span>

Sulakçayır, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dedegül, Ardahan</span> Ardahan İlindeki bir köy

Dedegül, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bozyiğit, Arpaçay</span>

Bozyiğit, Kars ilinin Arpaçay ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çatalköprü, Ardahan</span>

Çatalköprü, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Uzunova, Ardahan</span>

Uzunova, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Açıkyazı, Ardahan</span>

Açıkyazı, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Altaş, Ardahan</span> Ardahan köyü

Altaş, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kakaç, Arpaçay</span>

Kakaç, Kars ilinin Arpaçay ilçesine bağlı bir köydür.

Mglivani Kilisesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Çayağzı köyünün sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kilisedir. Ortadan kalkmış olan Mglivani köyünün kilisesiydi. Mglinavi Kilisesi olarak da bilinir.

Bebereki Kilisesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Bebereki olan Çetinsu köyünde Orta Çağda Gürcülerden kalma bir kilisedir.

Harosman Mağaraları veya Harosmani Mağaraları ve Mağaro Mağaraları olarak da bilinir, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Çayağzı köyü sınırlarında bir mağara kompleksidir. Tzkarosmani Mağaraları olarak da bilinir.

Mglivani, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı Çayağzı köyünün sınırları içinde ortadan kalkmış bir Gürcü köyüdür. Mglinavi (მგლინავი) ve Glinav olarak da adlandırılan bu yerleşimden geriye kilise ve kale kalmıştır.

Petre-Pavle, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Komki olan Tepeler köyünün sınırları içinde eski bir köy ve bu köye ait kalıntılardır.

Anuşivani, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Komki olan Tepeler köyünün sınırları içinde eski bir köy ve bu köye ait kilisedir.

Akameti Kilisesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Şadevani olan Çatalköprü köyünün sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir. Ortadan kalkmış olan Akameti köyünün kilisesi olduğu için bu adla anılmaktadır.

Kagari Kilisesi, tarihsel Palakatsio bölgesinde, günümüzde Kars ilinin Arpaçay ilçesine bağlı ve eski adı Kagari olan Kakaç köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kiliseydi. Köyün mevcut adından dolayı Kakaç Kilisesi olarak da bilinir.