İçeriğe atla

Akama

Akama Yarımadası Ulusal Parkının 2019 yılına ait bir görünümü, Baf, Kıbrıs Cumhuriyeti

Akama, Akama yarımadası ya da Akama Yarımadası Ulusal Parkı (YunancaΑκάμας), Kıbrıs adasının en batı ucunda 230 km² alana yayılan bir yarımada. Yarımada, adını Truva Savaşı'nın kahramanı ve Soli antik şehir krallığının kurucusu Theseus'un oğlundan almıştır.

1960 Garanti Anlaşması uyarınca, İngiliz Ordusu'nun yarımadayı yılda 70 güne kadar askerî tatbikatlar için kullanmasına izin verildi.[1] 2000 yılına kadar yarımada, Britanya Ordusu ve Kraliyet Donanması tarafından tatbikat ve atış poligonu alanı olarak kullanıldı. Yarımadanın güney ucunda Peya kasabası ve kuzeydoğu tarafında ise Poli kasabası bulunur. Akama'daki turistik merkezler arasında bir caretta caretta kaplumbağa sığınağı ve Poli yakınlarındaki tanrıçanın yıkandığı söylenen Afrodit Hamamları, Lara plajı, Mavi Lagün ve Akama doğa parkurları sayılabilir.[2]

Yarımadanın dağlık doğası gereği üzerinden geçen yol bulunmamaktadır. Bölgenin nispeten erişilmez olması, burada flora ve fauna çeşitliliğine izin vermiştir. Yarımada, 168 çeşit kuş, 20 farklı sürüngen, 16 kelebek türü ve 12 farklı memeli türüne ev sahipliği yapmaktadır. Nitekim, Avrupa Çevre Ajansı Akama'nın Avrupa'da bulunan 22 endemizm alanından birisi olduğunu ve sınırlı aralıktaki kuş türlerinin habitat'ı olan üç Avrupa bölgesinden birisi olduğunu teyit etti.[3] Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakereleri hazırlık aşamasında Akama'nın çoğuna koruma statüsü verilmesi önerildi. İki kaplumbağa yuvalama plajı, Natura 2000 ağı içinde Toplum Önem Arzları listesine eklendi. Poli-Gialia bölgesi Özel Koruma Alanı olurken, yarımada kuşlar için Özel Koruma Alanı olarak belirlendi. Ayrıca, Akama Yarımadası Avrupa Konseyi tarafından Akdeniz Koruma Programına dahil edildi. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmeti, Dünya'nın dostları ve Greenpeace'in yoğun lobi faaliyetlerine rağmen, turistlerden gelen döviz gelirleri ve yerel arazi sahipleri nedenlerinden dolayı bölgeyi henüz millî park olarak ilan etmedi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Hellicar, Martin (11 Ağustos 1999). "British soldiers train in Kalo Chorio after Akamas deal". Cyprus Mail. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  2. ^ Grant, Anthony (26 Ekim 2020). "For late-season swims and endless summers, Cyprus has one of Europe's longest beach seasons". Euronews. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. []
  3. ^ "Akamas Peninsula". Visitpafos.com. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  4. ^ "Akamas Peninsula National Park". Choose Your Cyprus. 4 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Fenerbahçe, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kadıköy ve Moda'nın güneyinde, Kızıltoprak ve Çiftehavuzlar semtleri arasında kalan tarihi semt. Fenerbahçe Spor Kulübü adını bu semtten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı</span> Türkiyede bir tarihî alan

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu yarımadasının güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan ve Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir alandır. 1973'te millî park olarak kurulmuş olup imara açılabilmesi amacıyla 2014 yılında millî park statüsünden çıkartılmış ve tarihî alan olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zante</span> Yunanistana bağlı ada

Zanta, Zakesna ya da Zakilda, İyon Denizi'nde bulunan, Yunanistan'a bağlı bir adadır. İyon Adaları arasında en büyük üçüncü ada olan Zante, bölgedeki adalar arasında ayrı bir belediyeye sahip olan tek adadır. 405.55 kilometre karelik yüzölçümüne ve yaklaşık olarak 123 kilometre sahil şeridi uzunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karpaz Yarımadası</span> Kuzey Kıbrısta yarımada

Karpaz Yarımadası,, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan uzanan, sivri ve uzun yarımadadır. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Tuna Deltası</span>

Tuna Deltası Avrupa’nın en büyük ikinci nehir deltasıdır. En büyük delta İdil Deltası’dır. Deltanın büyük kısmı Romanya’da, kuzey kesiminin batı tarafı ise Ukrayna’da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İztuzu Plajı</span>

İztuzu Plajı, Türkiye'nin güneybatısında Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı Dalyan yakınlarında bulunan 4,5 km uzunluğunda bir plajdır. Plaj, Dalyan nehrinin tatlı su deltası ile Akdeniz arasında doğal bir bariyer oluşturan dar bir kara parçasıdır. İztuzu Plajı, Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının başlıca üreme alanlarından biridir ve bu nedenle sık sık Kaplumbağa Plajı olarak anılır. Caretta caretta, IUCN Kırmızı Listesi'nde tehlike altındaki hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle plaj 1988 yılından beri koruma statüsüne sahiptir ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Rusya-Novaya Zemlya tundrası</span>

Kuzeybatı Rusya-Novaya Zemlya tundra ekolojik bölgesi, Avrupa Rusyası'nın kuzey kıyısında yer alan bir ekolojik bölgedir. Beyazdeniz'in güney kıyılarını, Yamal Yarımadası'nın doğusundaki Barents Denizi kıyılarını, Novaya Zemlya'nın güney yarısını ve çok sayıda ada ve adacığı kapsar. Alçak tundra sulak alanları su kuşları için önemli üreme alanlarıdır. Ekolojik bölge Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve Tundra biyomundadır. 284,122 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abşeron Yarımadası</span>

Abşeron Yarımadası, Azerbaycan'da bir yarımadadır. Yarımada, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri Bakü'nün ve ayrıca onun uydu şehirleri Sumgayıt ve Hırdalan'ın ev sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurbağ Yarımadası</span> Kaşda bir yarımada

Çukurbağ Yarımadası, Antalya ili, Kaş ilçe merkezinde, güneybatı yönünde Akdeniz'e doğru uzanan yarımada. Meis Adası'nın kuzeyinde, Kaş Yat Limanı'nın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kumsal</span>

Altın Kumsal veya Altınkum Plajı, Kıbrıs'ın Karpaz Yarımadası'nda, Dipkarpaz ile Apostolos Andreas Manastırı arasında bulunan bir plajdır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akrotiri Yarımadası</span> Girit adasında bir yarımada

Akrotiri Yarımadası Batı Girit'in kuzeyinde, Hanya'nın kuzeydoğusunda ancak Hanya bölgesel biriminde bulunan kayalıklı bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Araya Yarımadası</span>

Araya Yarımadası, Karayip Denizi'nde, Venezuela'nın kuzeyindeki Sucre eyaletinde bulunan bir yarımadadır.

Akyatan Gölü 1998 yılında Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi (Ramsar) dahil edilmiş, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir. 15034 hektarlık alana sahip olup 22 km'lik kumsala sahiptir ve Akdeniz'in en önemli yumurtlama bölgelerinden biridir. Türkiye'nin en büyük kuş cennetidir. Nesli tükenme riski altındaki bitkileri, memeli hayvanları ve kuşları barındırmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden bazıları saz kedisi, turna, chelonia mydas, caretta caretta ve bitki türlerinden kum zambakları gibi birçok canlı türü bu alanda bulunmaktadır.