İçeriğe atla

Akademik kıyafet

Akademik kıyafet, akademik ortamlar, özellikle yükseköğretim (bazen lise) için geleneksel bir kıyafet biçimidir. Esas olarak bir akademik unvan almış veya statü sahibi olanlar tarafından giyilir.[1]

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Doktora</span> bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır

Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Bu dereceyle "bilim doktoru" veya uluslararası kısaltmayla "PhD" ünvanı alınır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşaf (giyim)</span>

Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir. Burka adı verilen modelde ise yüze bir peçe de takılarak, gözler de gizlenir. Çarşaf giyen bazı kişiler eldiven takarak ellerini de kapatırlar.

<span class="mw-page-title-main">Moda</span> giyim, kişisel süsleme veya dekoratif sanatlarda popüler stil veya uygulama

Moda, özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terimdir. Moda, toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini de belirler.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Frak</span>

Frak, erkeklerin resmî törenlerde giydikleri siyah renkli, uzun etekli ve eteğinin arkası bele değin yırtmaçlı ceketle bir pantolondan oluşan takım giysi. Bir zamanlar TBMM Başkanlarının giydiği beyaz papyonlu, beyaz yelekli, ceketinin arkası uzun olan kıyafet. Meclis içtüzüğünde yapılan değişiklikle TBMM Başkanı'nın giyme zorunluluğunu kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bermuda şort</span>

Bermuda şort, ayrıca bilinen diğer adıyla yürüyüş şortu veya kıyafet şortu, hem kadın hem de erkekler tarafından giyilen belli bir kısa pantolon türü. Paçalı veya paçasız olarak diz'in yaklaşık 2,5 cm üstündedir.

<span class="mw-page-title-main">Vücut kıyafeti</span> gövde ve ağ kısmı örten tek parça formlu giysi

Vücut kıyafeti (bodysuit) gövde ve ağ kısmı örten ve mayo olarak kullanılamayacak olan tek parça formlu bir giysidir. Malzemelerin değişmesine rağmen temel bir vücut kıyafeti tarzı tek parçalı mayo ve bir leotarda benzer. Bir mayodan farklı olarak vücut kıyafeti, kasıkta kancalar veya cırt cırt velcroya sahiptir. Bir gömlek kollu, değişken omuz askılı ve yaka stillerinde olabilir. Vücut kıyafetleri, pamuk, dantel, naylon vb. dahil olmak üzere bir dizi kumaştan yapılabilir. Genel olarak, tekstil kıyafetler, vücudun şekline daha iyi uyum için likra gibi genişletilebilir fiber içerir.

<span class="mw-page-title-main">Mezun</span> bir okul, kolej veya üniversite mezunu

Mezun kolej, lise, üniversite veya başka bir okuldan bir şekilde katılmış veya bitirmiş eski bir öğrencidir. Kelime Latinceden "alumnus" veya "alumne" olmakla öğrenci anlamına gelir. Bunun için özel olarak "mezuniyet töreni" de düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Mezuniyet töreni</span> Diploma alma olayı

Mezuniyet töreni, bir diploma, akademik unvan, doktora gibi rütbelerin verildiği ve öğrencilerin mezun olduğu bir törendir. Mezuniyet tarihi genellikle "mezun günü", "diploma töreni", "jübile günü" veya "davet etme töreni" olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Robdöşambr</span>

Robdöşambr, ropdöşambır veya ropdöşambr, ev içinde genellikle sabahları yataktan kalkınca giyilen üstlük, sabahlık.

<span class="mw-page-title-main">Batı kıyafet kodları</span>

Batı kıyafet kodları, Batı kültüründe farklı kıyafetlerin bulunduğu kıyafet kodu türleridir. Sınıflandırmalar geleneksel olarak resmi kıyafet, yarı resmi kıyafet ve iş kıyafeti olarak ayrılır. İlk ikisi bazen gündüz ve gece kıyafetlerine de ayrılır. Bu seviyenin altındaki herhangi bir şey gündelik giyim olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Diplomatik üniforma</span>

Diplomatik üniformalar, diplomatlar tarafından giyilen süslü üniformalardır. Avrupa devletleri tarafından 1800 civarında tanıtılan ve mahkeme kıyafeti üzerine desenlendirilen bu kıyafetler, yirminci yüzyılda çoğu ülke tarafından terk edildi, ancak bazı ülkelerden diplomatlar onları nadir, resmî durumlar için korudu. Şu an çok ülkelerde resmî kıyafet olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Denizci kıyafeti</span>

Denizci kıyafeti, deniz kuvvetleri veya diğer devlet deniz hizmetlerinde görev alan Kaptan, gemici ve denizciler tarafından giyilen bir üniformadır. İlerleyen dönemlerde, özellikle çocuk kıyafeti, askeri üniforma ve iş kıyafeti olarak popüler bir giyim tarzı haline geldi.

Tören kıyafetleri, taç giyme törenleri, mezuniyet törenleri, dini törenler gibi çok özel günler için giyilen kıyafetlerdir. Kıyafet hiyerarşisinde, tören kıyafeti resmîdir ve kişisel ifadeye yer verilmemektedir. Tören kıyafeti örnekleri, şunları içerir:

<span class="mw-page-title-main">Yarı resmî kıyafet</span>

Yarı resmî kıyafet, Batı kıyafet kodları'ndan biri olan kıyafet kodu'dur. Resmi kıyafet ve iş kıyafeti arasında görgü seviyesine sahip olaylara giyilen kıyafetlerin türünü belirtir. Modern çağda, erkekler için tipik olarak, smokin ve stresemann, kadınlar için gece elbisesi ve kokteyl elbisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Resmî kıyafet</span> Özel gün veya etkinlikler için kıyafet sınıfı

Resmi kıyafet, Batı kıyafet kodları'ndan biri olan kıyafet kodu'dur. Düğünler, vaftiz törenleri, konfirmasyon, cenaze töreni, devlet ziyafeti, balo, resmi görüşme, Paskalya ve Noel gelenekleri gibi resmi günler için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kapüşon</span>

Kapüşon bir tür başlıktır. Mont, palto, akademik kıyafet ve bazı ceketlerin ortak bir unsuru olan kapüşonun yaz ve kış türleri bulunur. Çoğunlukla başın yanlarını ve üstünü kaplayan, ayrıca yüzü çoğunlukla veya kısmen açık bırakan bu başlık çevresel faktörlerden korunmak veya gizlenmek için giyilebilir. Soğuk havalarda örgülü şapka veya kar maskesi yerine tercih edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik şapka</span>

Akademik şapka, geleneksel bir akademik kıyafet biçimidir. Öğrenci şapkası, doktora şapkası türleri vardır. Merkeze tutturulmuş bir püskül ile bir kafatası başlığına sabitlenmiş yatay kare bir tahtadan oluşur. Şapka, cüppe ve bazen kukuleta ile birlikte, şimdi dünyanın birçok yerinde bir üniversite mezununun geleneksel üniformasını oluşturuyor.