İçeriğe atla

Akademik disiplin

Akademik disiplin, akademik eğitimde, özellikle de yüksekokul, meslek yüksekokulu, üniversite gibi yükseköğretim kurumlarında icrâ edilen bilimsel çalışma ve araştırma alanıdır. Her akademik disiplin, akademik bölümler, fakülteler, akademik dergiler ve sahanın uzmanları tarafından tanımlanır, çerçevesi ve araştırma alanı belirlenir.[1] Belirli bir skolastik konu alanı veya kolej departmanı ile güçlü bir şekilde ilişkili uzmanlık, insanlar, projeler, topluluklar, zorluklar, çalışmalar, araştırma ve araştırma alanlarını içerir. Örneğin, bilim dallarına genel olarak bilimsel disiplinler, örneğin; fizik, kimya ve biyoloji aittir.[2]

Farklı akademik disiplinleri temsil eden resimlerden oluşan kolaj: orkestra (müzik); Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sının detayıLouvre Müzesi'nde bir Sokrates heykeli (felsefe); Tutankhamun'un cenaze maskesi (tarih/arkeoloji); talepteki artışın etkilerini gösteren bir arz ve talep diyagramı (ekonomi); Pavlov'un köpeklerinden biri (psikoloji); Uluslararası Adalet Divanı yargıçları (hukuk); işyerindeki cerrahlar (tıp); Siemens (mühendislik) tarafından üretilen bir buhar türbini rotorunun montajı; bilgisayar programlama (bilgisayar bilimi); Eyjafjallajökull'un patlaması (volkanoloji); Escherichia koli(Biyoloji); Kafeinin 3 boyutlu yapısı (kimya); CERN'deki (fizik) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üzerindeki CMS parçacık detektörü için modellenen simüle edilmiş veriler; Yengeç Bulutsusu (astronomi); Riemann küresi (matematik).

Akademik disiplinlerle ilişkili bireyler genellikle uzman veya mütehassıs olarak adlandırılır. Belirli bir akademik disipline konsantre olmak yerine, yedi özgür sanat veya sistem teorisi üzerine çalışmış olan diğerleri, genelci olarak sınıflandırılır. Kendisi ve içindeki akademik disiplinler az çok odaklanmış pratikler olsa da, multidisiplinerlik / disiplinlerarasılık, transdisiplinerlik ve disiplinlerarasılık gibi bilimsel yaklaşımlar, çok sayıda akademik disiplinin yönlerini birleştirmekte, bu nedenle uzmanlık alanlarındaki dar konsantrasyondan kaynaklanabilecek sorunları ele almaktadır. Örneğin, profesyoneller dil veya belirli kavramlardaki farklılıklar nedeniyle akademik disiplinler arasında iletişim kurmakta zorlanabilirler.[3] Bazı araştırmacılar, akademik disiplinlerin gelecekte, çeşitli uzmanlardan işbirliği yaparak disiplinler arası bilginin edinilmesini içeren Mod 2 veya "akademik sonrası bilim" olarak bilinenler ile değiştirilebileceğine inanmaktadır.

Kavram

Geleneksel akademik disiplinin kökleri, geleneksel müfredatın klasik olmayan diller ve edebiyatlar, siyaset bilimi, ekonomi, sosyoloji ve çevre yönetimi gibi sosyal bilimler ve doğal bilimlerle tamamlandı, onuncu yüzyılın ortasındaki üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik gibi bilim ve teknoloji disiplinleri sekülerizasyon köklüdür. Yirminci yüzyılın başlarında, eğitim ve psikoloji gibi yeni akademik disiplinler eklendi. 1970'lerde ve 1980'lerde medya çalışmaları, kadın çalışmaları ve Afrika gibi temalara odaklanmış yeni akademik disiplinlerin patlaması yaşandı.[4] Üniversitelerde, hemşirelik, otelcilik yönetimi ve düzeltmelerde kariyer ve mesleklere hazırlık için hazırlık aşamasında akademik disiplin de ortaya çıkmıştır. Son olarak, biyokimya ve jeofizik gibi disiplinlerarası bilimsel araştırmaların yapılması, kapsamlı olanların yaygınlaştırılması, genel olarak kabul edilmemekte, hatta kazandığı anlaşıldı. Yirminci, geçen yıllarda, bu isimler yavaşça önceden aranmış ve istediklerimizin olduğu yerde oldu. Ancak, bu atamalar çeşitli ülkeler arasında farklılık gösteriyor. Yirminci yüzyılda, doğa bilimleri disiplinleri dahil edildi: fizik, kimya, biyoloji, jeoloji ve astronomi. Sosyal bilim disiplinleri arasında ekonomi, politika, sosyoloji ve psikoloji yer aldı.[5]

Akademik disiplinlerin toplulukları

Akademik disiplinlerin toplulukları akademi dışında şirketler, devlet kurumları ve bağımsız kuruluşlarda bulunabilir, burada ortak çıkarları ve belirli bilgileri olan profesyonellerin birlikleri şeklinde olurlar. Bu tür topluluklar arasında kurumsal düşünce kuruluşuları, NASA ve Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) bulunmaktadır. Bunlar gibi topluluklar, uzmanlık kazanmış yeni fikirler, araştırmalar ve bulgular sunarak kendileriyle bağlı kuruluşlara fayda sağlamak için var olur.[6] Çeşitli gelişim aşamalarındaki ülkeler, farklı büyüme zamanlarında farklı akademik disiplinlere ihtiyaç duyacaklardır. Yeni gelişmekte olan bir ulus, sanat ve bilimlerinkilerle ilgili hükûmet ve politik meseleleri önceliklendirecektir. Öte yandan, iyi gelişmiş bir ulus, sanata ve bilime daha fazla yatırım yapabilir. Akademik disiplinlerin toplulukları, farklı gelişim aşamalarında değişen önem düzeylerine katkıda bulunacaktır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Academic Discipline - an overview | ScienceDirect Topics". web.archive.org. 15 Mayıs 2019. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

Antropoloji ya da insan bilimi, geçmiş ve günümüz topluluklarında yaşayan insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalı. İnsanın kültürel ve fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur. Bu bilim, insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanlığın başlangıcından beri toplulukların çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim</span> bilgiyi inşa eden ve organize eden sistematik sistem ve bu sistem tarafından üretilen bilgi kümesi

Bilim veya ilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Çünkü bilim somut, evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim doğaötesi olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri olmak üzere üçe ayırır. Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Bu sayede bilim, bilinmeyen olguları açıklamamıza ve evreni idrak etmemize güçlü destek olur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi</span> Kahramanmaraşta kurulu devlet üniversitesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş'ta bulunan devlet üniversitesidir. 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 3837 sayılı yasa ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğa bilimleri</span> doğal dünyayı inceleyen bilim dalları

Doğa bilimleri, gözlem ve deneylerden elde edilen ampirik kanıtlara dayalı olarak doğal olayların tanımlanması, anlaşılması ve tahmin edilmesiyle ilgilenen bilim dallarından biridir. Akran değerlendirmesi ve bulguların tekrarlanabilirliği gibi mekanizmalar, bilimsel ilerlemelerin geçerliliğini sağlamaya çalışmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

Fen bilimleri, doğa bilimleri veya fennî bilimler; insanların maddesel çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği teknolojik bilgileri kapsayan akademik disiplinler grubuna denir. Gözlem ve deneye dayanan çalışmalarla elde edilen sistematik bilgilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü</span>

Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü Göttingen'de kurulu olan ve Max Planck Topluluğuna ait bir araştırma enstitüsüdür. Enstitüde 370 tanesi bilim insanı olmak üzere 730 kişi çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal biyoloji</span>

Kimyasal biyoloji kimya, biyoloji ve fizik alanlarında kapsayan bilimsel bir disiplindir. Bu biyolojik sistemlerin çalışma ve manipülasyona karşı kimyasal teknikler, araçlar ve analiz eder ve genellikle sentetik kimya ile üretilen bileşiklerin uygulanmasını da kapsamaktadır. Kimyasal biyologlar ya da temel biyoloji araştırmak veya yeni bir işlev oluşturmak için sistem modüle kimyasal ilkeleri kullanmaya çalışırlar. Kimyasal biyologlar tarafından yapılan araştırma sık sık biyokimya daha hücre biyolojisi bu yakın ilgilidir. Hücre ve dokuların içinde biyomoleküllerin kimyası ve biyokimyasal yolların düzenlenmesi biyokimyacı çalışma, örneğin cAMP veya cGMP, kimyasal biyologlar biyoloji uygulanan yeni kimyasal bileşikler ile uğraşmalarına rağmen.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

Bir akademik bölüm, akademik departman, katedra veya kafedra, belirli bir akademik disipline ayrılmış üniversite veya okul fakültesinin bir bölümüdür. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin üniversite düzeyinde kullanımını kapsar. İngiltere ve diğer Commonwealth ülkelerinde, üniversiteler fakülte terimini kullanma eğilimindedir; fakülteler genellikle okullara veya bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik birlik</span> bir akademik disiplini veya mesleği teşvik etmek için var olan organizasyon

Akademik birlik, akademik disiplini, mesleği veya sanat ve bilim gibi bir grup ilgili disiplini tanıtmak için var olan bir organizasyondur. Üyelik herkese açık olabilir, bazı niteliklere sahip olmayı gerektirebilir veya seçim tarafından verilen bir onur olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi ve felsefesi</span> Bir akademik disiplin

Bilim tarihi ve felsefesi, Bilim felsefesi ve Bilim tarihi'ni kapsayan bir akademik disiplin'dir. Alandaki birçok bilim insanı öncelikle tarihçi veya filozof olarak eğitilmiş olsa da, birçok önde gelen üniversitede HPS'nin akademik derece veren bölümleri mevcuttur. Bilim felsefesi ve bilim tarihi'nin kendine ait disiplinleri olsa da Bilim tarihi ve felsefesi başlı başına ayrı bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Biyomedikal bilimler</span> Bilimin sağlık hizmetlerine uygulanması

Biyomedikal bilimler, sağlık veya halk sağlığı alanında kullanılan bilgi, müdahaleler veya teknolojiyi geliştirmek için doğa biliminin veya resmi bilimin veya her ikisinin bazı kısımlarını uygulayan bir bilimler dizisidir. Biyomedikal bilimler, sağlık, hastalık ve davranış hakkında bilgi üretiminin önde gelen bir alanı haline gelmiştir. Biyomedikal bilimler, sağlık, hastalık ve davranış hakkında bilgi üretiminin önemli bir alanı haline gelmiştir.