İçeriğe atla

Ak göğüslü kirpi

Ak göğüslü kirpi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Insectivora (Böcekçiller)
Familya: Erinaceidae (Kirpigiller)
Alt familya: Erinaceinae
Cins: Erinaceus
Tür: E. concolor
Erinaceus concolor
Martin, 1838

Doğu Avrupa Kirpisi'nin yayılım alanı (kırmızı)
Sinonimler


  • Erinaceus carmelitus Bate, 1932
  • Erinaceus ponticus Satunin, 1907
  • Erinaceus sacer Thomas, 1918
  • Erinaceus sharonis Bate, 1937

Ak göğüslü kirpi (Erinaceus concolor), kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli türü.

Morfoloji

Coğrafi konumlarına bağlı olarak rengi, koyudan (E. c. concolor alt türü) açık kum rengine (E. c. transcaucasicus alt türü) kadar değişkenlik gösterir. 1966 yılına kadar yapılan araştırmalarda tek tür olarak kabul edilen Batı Avrupa kirpisinden (E. europaeus) göğüslerinin ve karın altının beyaz olmasıyla ayırt edilir. Ayrıca ondan biraz daha küçüktür.

Yayılımı

Rodos, Anadolu, Rusya (Kafkasya), Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye, İsrail.

Alt türleri

Yakın zamana kadar E. europaeus türü altında sınıflandırılıyordu ve Türkiye'de bu ad altında verilen bütün kirpi kayıtları (Trakya hariç) günümüzde E. concolor adıyla ayrı türde toplanmaktadır. E. roumanicus türü de bir bir ara E. concolor içinde alt tür olarak sınıflandırılmıştı.

  • Erinaceus concolor concolor Martin, 1837 (1838) (tip lokalitesi: Türkiye, Trabzon yakınları) (Karadeniz Bölgesinde) (Karadeniz kirpisi)
  • Erinaceus concolor rhodius Festa, 1914 (Rhodos adasında) (Rodos kirpisi)
  • Erinaceus concolor transcaucasicus Satunin, 1905 (Türkiye'nin büyük çoğunluğu ve diğer komşu ülkelerde) (Anadolu kirpisi)

Kaynakça

  • [1][] Ahmet Selçuk ÖZEN (2006), Some Biological, Ecological and Behavioural Features of Erinaceus Concolor Martin, 1838 (Mammalia: Insectivora) in Turkey, G.U. Journal of Science 19 (2): 91-97 (2006)
  • [2][], Ahmet Selçuk ÖZEN (2005), Türkiye Erinaceus concolor Martin, 1838 (Mammalia:Insectivora) türünün yayılışına ve taksonomisine katkılar, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, sayı: 8, Temmuz 2005
  • [3]11 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kenan ERDOĞAN (2004), Kırşehir ili sınırlarında yaşayan Erinaceus concolor transcaucasicus Satunin, 1905 üzerine sitogenetik bir inceleme, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2004
  • [4]3 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wilson & Reeder's Mammal Species of the World (third edition)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kirpi</span> kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli cinsi

Kirpi (Erinaceus), kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli cinsi.

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye florası</span>

2000 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 9.300 damarlı bitki türünün yetiştiği bilinmektedir. Bütün Avrupa Kıtası, Türkiye'ye kıyasla 13 kat daha büyük alan kaplamasına rağmen Türkiye'den yalnızca %24 daha fazla (11.500) bitki türü içermektedir.

<i>Lepus europaeus</i>

Lepus europaeus, Lepus cinsine bağlı Avrupa'ya özgü bir hayvan türüdür. Avrupa ve Asya'nın bir bölümünde görülür. Bayağı tavşan, yabani tavşan veya tavşan olarak da adlandırılabilir. Takımındaki iri türlerden biridir ve ılıman açık araziye uyum sağlamıştır. Genellikle gececil ve otçuldur. Otların yanı sıra özellikle kışları olmak üzere ağaç kabukları, taze dallar ve tomurcuklarla beslenir. Doğada yırtıcı kuşlar, Canidae ve Felidae türleri tarafından avlanır. Uzun ve kuvvetli bacakları ve büyük burun delikleri sayesinde avlanmaktan kaçmak için yüksek hızlı uzun süreli koşulara dayanıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pars</span> Kedigiller familyasından bir büyük kedi türü

Pars veya leopar kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biridir. Önceleri parsın, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu. Leopar ismi de Latince Leo (aslan) ile panter manasında kullanılan Pard kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk doğa bilimciler leopar ve panterleri renkleriyle değil de panterin daha uzun olan kuyruğunu dikkate alarak kuyruk uzunluklarıyla ayırmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Eulipotyphla</span>

Eulipotyphla, filogenetik yapılandırmanın moleküler yöntemlerine daynark önerilmiş ve içinde artık geçerli olmayan polifiletik Lipothphla takımının Laurasiatheria kladında bulunan üyeleri içeren ama Afrotheria kladında bulunan üyelerini içermeyen memelilerden oluşan bir takımdır. Lipotyphla takımı da yine artık geçerli olmayan Insectivora takımından bir grup memelinin çıkarılmasıyla oluşturulmuş bir takımdı. Eulipotyphla, Latince "gerçek şişman ve kör" anlamına gelir.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mezra</span> kırsal alanda köyden küçük yerleşim birimi

Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir. Mezrada asıl fonksiyon adından da anlaşılacağı gibi ziraattır. Karadeniz'de mezere adı kullanılır. Türkiye mezralarının %90'ı sürekli yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu parsı</span> İran parsının Anadoluda yaşayan bir ırkı

Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran parsının Anadolu'da yaşayan bir alt türüdür. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hâkim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı çobanaldatan</span>

Çobanaldatan, Çobanaldatanlar (Caprimulgiformes) takımının çobanaldatangiller (Caprimulgidae) familyasına ait Caprimulgus cinsinden bir gece kuşu türü. Böceklerle beslenir ve avlarını uçarken yakalar. Diğer isimleri ise, keçisağan ve dağkırlangıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa kirpisi</span>

Batı Avrupa kirpisi, kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli türü.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa kirpisi</span>

Doğu Avrupa kirpisi, kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli türü.

<span class="mw-page-title-main">Alaca sansar</span>

Alaca sansar ya da alaca kokarca veya benekli kokarca, sansargiller familyasından monotipik Vormela cinsinden, Avrasya'da bozkırlarda, yarı-çöllerde seyrek görülen, boyu 29 – 38 cm, kuyruğu 15 - 21.8 cm uzunluğunda, ağırlığı 370 - 715 gram gelen ufak bir etçil memeli türü. Ortalama yaşam süresi 6-8 yıl olan alaca sansar bir batında 4-8 yavru yapabilmektedir. İki ayağı üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder ve çığlık gibi bir ses çıkarır. Tehdit edildiği zaman kuyruk altındaki anal bezlerden kuvvetli kokulu bir salgı yayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas porsuğu</span>

Kafkas porsuğu, Batı Asya ve Akdeniz'deki bazı adalara özgü bir porsuk türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Radde sivri faresi</span>

Radde sivri faresi veya Resmî Gazetede yayımlanan adıyla Radde böcekçili, sivri faregiller familyasından bir böcekçil türüdür. Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas böcekçili</span>

Kafkas böcekçili veya bilimsel adıyla Sorex satunini, sivri faregiller familyasından bir kemirgen türüdür. Güney Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesine endemiktir.