Akşehir (anlam ayrımı)
- Akşehir, şu anlamlara geliyor olabilir;
Yerleşim yeri
- Akşehir - Konya ili sınırları içerisinde yer alır. Şehir merkezine 110 kilometre uzaklıkta bulunur.
Doğal alan
- Akşehir Gölü - Akşehir yakınlarında bir göl
Ada, çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçasına verilen addır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takımada” adı verilir. Yarımada ise suyla çevrili, ancak bir tarafından ana kara parçasına bağlı bulunan coğrafi şekildir. Yer bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Yüzen adalar ise yeni bir yer bilimi konusudur.
Akşehir, Konya ilinin bir ilçesidir.
Karaman Eyaleti veya Karaman Beylerbeyliği, 1397-1402 ve 1470'te Konya merkez olmak üzere kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Eyaletin merkezi 1522-1562 arası Kayseri olmuştur.
Akşehir Gölü, Sultan Dağları ile Emir Dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göldür. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.
İmaret Camii, Akşehir'deki tek Osmanlı camisidir. Hasan Paşa tarafından 1510 yılında inşa ettirilmiştir.
Kuzu tandır ya da Akşehir tandır kebabı, Türk mutfağında yer alan bir tandır kebabıdır. Akşehir yöresine aittir. Kuzu eti, soğan, domates, patates ve biber ile hazırlanır. Saatlerce özel bir pişirme yöntemi gerektiren tandır denilen fırında pişirilen kuzu parçaları. Ekmek ve çiğ soğanla servis edilir.
Konya Bölümü, İç Anadolu Bölgesi'nin coğrafi bölümlerinden biridir.
Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.
Nasreddin Hoca Etkinlikleri, her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir'de Nasreddin Hoca anısına düzenlenen etkinliklerdir..
D.695 Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.
Tektonik göller, tektonizma sonucu oluşan çanaklarda suların birikmesi ile oluşan göllerdir. Orojenez sırasında, kırılarak, kıvrılarak bükülerek veya epirojenik çökmeler sonucunda çukur alanlar oluşur. Oluşan çanakların genel görünümü, çevresi yüksek alanlarla çevrili çökek veya çukurluk şeklinde yuvarlak (değirmi) olabilir. Ya da ince, uzun çöküntü hendeği şeklinde veya geniş uzun bir yapıda olabilirler.
Akarçay Havzası, hep sismik olarak aktif olan, kuzeybatı-güneydoğu yönünde ortalama 130 kilometre uzunlukta ve 20 kilometre genişlikte olan bir çöküntü havzasıdır. Kuzey ve doğusunda Sakarya Havzası, güneyinde Konya Kapalı Havzası ve Antalya Havzası, batı ve güneybatısında Büyük Menderes Havzası ile çevrilidir.
Eşrefoğulları Beyliği, 13. yüzyılın sonları ile 14. yüzyılın başlarında hüküm süren Anadolu Türk beyliklerinden biri.
Akşehir Tren İstasyonu, Konya'nın Akşehir ilçesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.
Ilgın Tren İstasyonu, Konya'nın Ilgın ilçesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.
Sarayönü Tren İstasyonu, Konya'nın Sarayönü ilçesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.
Akşehir Ulu Cami Akşehir'de tarihi bir camidir.
Sülbiye, malzemeleri dana eti, arpacık soğanı, sarımsak, tereyağı, domates, haşlanmış nohut, kimyon, tuz, karabiber,su olan etli nohut yemeğidir.Osmanlı mutfağında yer alır. Akşehir ve Konya mutfağında yer alır.
İzmir lor peynirli baklava, lor peyniri ile yapılan baklavadır. İzmir 'de yapılır. Osmanlı tatlılarındandır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Eski tarifte piştikten sonra bal dökülür. Günümüzde üzerine şerbet dökülmektedir. Mudanya'da bir çeşidi Girit tatlısı (katmer) olarak yapılmaktadır. Bu tarifte içinde tarçın ve ceviz bulunmaktadır. Konya Akşehir'de peynir baklavası olarak adlandırılan bir çeşidi yapılmaktadır.