İçeriğe atla

Akşam namazı

Akşam namazı (Arapça: صلاة المغرب‎‎ ṣalāt el-maġrib, "batı [güneşi] namazı"), Müslümanlar tarafından her gün güneşin batışından sonra kılınan beş vakit namazdan biridir. İslam dininde günün dördüncü namazı sayılır.

Akşam namazı çoğunlukla 3 rekat farz, 2 rekat son sünnet olarak kılınır. Farz öncesi 2 rekat nafile, son sünnetten sonra da 2 ila 6 rekat evvabin nafile namazı da kılınır.

Kılınışı

3 Farz, 2 Sünnet kılınır

3 Rek'ât Farz

1.Rek'ât 2.Rek'ât 3.Rek'ât
Niyet

Tekbir

Sûbhaneke

Eûzü-Besmele

Fatiha

Zamm-ı Sûre

Rükû

Secde

Besmele

Fatiha

Zamm-ı Sûre

Rükû

Secde

Kade-i Ula

Ettehiyyatü

Besmele

Fatiha

Rükû

Secde

Kade-i Ahire

Ettehiyyatü

Allahümme salli-barik

Rabbena duaları

Selam.

2 Rek'ât Sünnet

1.Rek'ât 2.Rek'ât
Niyet

Tekbir

Sûbhaneke

Eûzü-Besmele

Fatiha

Zamm-ı Sûre

Rükû

Secde

Besmele

Fatiha

Zamm-ı Sûre

Rükû

Secde

Kade-i Ahire

Ettehiyyatü

Allahümme salli-barik

Rabbena duaları

Selam.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Farz ya da “fariza”; Fıkıh bilginleri tarafından oluşturulmuş ve tanımlaması yapılmış olan bir İslâm dinî terimidir. Yine fıkıhçılar tarafından tanımlanan efâl-i mükellefînden sayılır. İslâmî anlayışta Allah'ın sözü sayılan Kur’an’da Müslümanlara yapılmasının açık bir şekilde emredildiği kurallar veya ibadetler olarak kabul edilir. Kur’an’da yapılması açık emir ve gereklilik ifade etmeyen fiiller ise vacip gibi başka kavramlar ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Namaz</span> İslamda farz olan günlük ibadet

Namaz, İslâm'ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Kur'an'da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur'an'a göre namaz Allah'ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve İbrâhim peygambere öğretilen bir ibadet şeklidir.

Terâvih namazı, Kutsal Ramazan ayında her gece kılınan bir nafile namazdır.

Cuma namazı, İslâm dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'ın beş şartı</span> İslam dininin beş ana ögesi

İslam'ın beş şartı, İslâm Dini'nin Ehl-i Sünnet ve Ca'feriyye mezheplerine göre büyük önem arz eden beş ibadeti. Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin Müslüman kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından inanan olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise imanın yani inancın ancak davranış ve ibadetlerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip Müslüman olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.

Vâcip, Efâl-i mükellefinden sayılan İslam dini terimi. Arapça kökenli bir sözcük olan vâcip, İslam'da yapılması gereklilik ifade eden eylemleri tanımlamak için kullanılır. Türkçede dini bir mana içermeden sadece "yapılması gereken" manasında da kullanılır.

Mekruh, İslam fıkıhında haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte- yapılmaması istenen şeydir. Efâl-i mükellefindendir. Sözcük anlamı olarak "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" manasına gelir.

Müstehap, "sevilen, beğenilen" anlamına gelen İslam dini terimi. Edeb ve mendub da denir. Efâl-i mükellefin'dendir.

Vitir namazı, İslâm dininde namaz ibadetinin bir türüdür.

Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakte denir. İslam dinine göre kerahat vakitlerinde namaz kılınması mekruh'tur.

Yatsı namazı, yatsı vaktinde kılınan bir namazdır.

Bayram namazı, Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namaz. Bayram namazı, Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre sünnettir.

<span class="mw-page-title-main">Nafile namazlar</span>

Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.

<span class="mw-page-title-main">Namaz (Nizarî)</span>

Nizârî Namazı; Nizârîler "Mukaddes-Dua" adını verdikleri namaz ibâdetlerini "Cemaat’hane" adını verdikleri kendi mezheplerine has ibâdethanelerde icra ederler.

<span class="mw-page-title-main">Sabah namazı</span> 5 vakit namazın 1. vakti

Sabah namazı , beş farz namazdan biridir. Şafak başlangıcından gün doğumu gerçekleşene kadar kılınabilir.

Öğle Namazı Güneş tam ortadan geçtikten sonra kılınan bir farz namazdır.

Rekât, İslâm dinindeki namazı oluşturan kıyam, rükû ve iki secdeyi kapsayan kısımlardan her biridir. Rekât, Arapça rukû, yani ayakta öne eğilme kelimesinden türer. Namaz, genellikle iki ilâ dört rekâttan meydana gelir. Ehl-i Sünnet'e göre en uzun farz namaz dört rekât, en uzun nafile namaz da yirmi rekât olan teravih namazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

İkindi Namazı

Teheccüd, nafile namazlardan biri olup, yatsı namazı ile sabah namazı arasındaki zaman diliminin 2/3'ünü uyuduktan sonra sabah namazına kalan 1/3 oranındaki zaman diliminde kılınan namazdır. Farklı görüşlere göre teheccüd namazının iki ile on iki rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.