İçeriğe atla

Akıllı kilit

Akıllı kilit, elektromekanik bir kilittir. Yetkili bir cihazdan bu tür talimatları aldığında bir kapı üzerinde kilitleme ve kilit açma işlemlerini gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.[1] Yetkilendirme sürecini yürütmek için kablosuz protokol ve şifreleme anahtarı kullanır.[2]

Ayrıca, erişimi izler ve izlediği farklı olaylar ve cihazın durumuyla ilgili diğer bazı kritik olaylar için uyarılar gönderir. Akıllı kilitler, akıllı bir evin parçası olarak düşünülebilir. Akıllı kilitlerin çoğu mekanik kilitlere (kilit dili dahil basit kilit türleri) takılır ve normal kilidi fiziksel olarak yükseltirler.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Your Door Is About to Get Clever: 5 Smart Locks Compared". Wired (İngilizce). ISSN 1059-1028. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  3. ^ February 2017, Christian de Looper 15. "Smart locks: everything you need to know about intelligent deadbolts". TechRadar (İngilizce). 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1998'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve yalnızca ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktası mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Wear OS</span> Akıllı Saat işletim sistemi

Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.

<span class="mw-page-title-main">Android Lollipop</span> Android işletim sisteminin 5. ana sürümü

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi</span> Çin merkezli elektronik şirketi

Xiaomi Corporation, 6 Nisan 2010'da Lei Jun tarafından kurulmuş ve merkezi Pekin'de bulunan Çinli bir teknoloji şirketidir. Xiaomi; akıllı telefon, mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, giyilebilir cihazlar, TV'ler, yönlendiriciler, aktivite takipçisi, beyaz eşya, ev eşyaları, akıllı saat, çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürüne yatırım yapmaktadır. Xiaomi ayrıca Apple, Samsung ve Huawei'den sonra kendi geliştirdiği cep telefonu yonga özelliklerine sahip dördüncü şirkettir. Ve Android tabanlı MIUI işletim sisteminin sahibidir. Ayrıca, nesnelerin interneti ve Xiaomi Smart Home ürün ekosistemlerini kullanarak televizyon, el feneri, insansız hava aracı ve hava temizleme cihazları gibi cihazların da önemli bir üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı şehir</span>

Akıllı şehir, veri toplamak için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörlerini kullanan ve daha sonra varlıkları, kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde yönetmek için bu verilerden elde edilen bilgileri kullanan bir kentsel bir alandır. Bu, trafik ve ulaşım sistemlerini, enerji santrallerini, kamu hizmetlerini, su şebekelerini, atık yönetimini, suç tespitini, bilgi sistemlerini, okulları, kütüphaneleri, hastaneleri ve diğer topluluk hizmetleri izlemek ve yönetmek için vatandaşlardan, cihazlardan ve varlıklardan toplanan verileri ve analizler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı gözlük</span> sıradan gözlükler yerine kullanılabilecek giyilebilir bilgisayar

Akıllı gözlük akıllı bir giyilebilir bilgisayar türüdür. Diğer bilgisayarlar gibi akıllı gözlükler de dahili veya harici sensörlerden bilgi toplayabilir. Çeşitli bağlantı yolları ile diğer elektronik cihazlardan veya bilgisayarlardan verileri kontrol edebilir, yollayabilir veya alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mega</span>

Samsung Galaxy Mega, Samsung Electronics tarafından üretilmiş ve satışa sunulmuş Android tabanlı bir phablettir. Cihaz, 11 Nisan 2013'te duyurulmuştur. Cihazın orijinal modelinde 6.3 inçlik (16 cm) bir ekran bulunurken cihazın yenilenmiş modeli, 5.8 inçlik (15 cm) bir ekranla satışa sunulmuştur. Cihaz; 1280x720 çözünürlükte ekrana, 1.7 Ghz hızında çift çekirdekli bir işlemciye ve 8 megapiksel kameraya sahiptir. Cihaz, TouchWiz arayüzü ve Android Jelly Bean yazılımıyla çalışır ve cihazın dahili depolama alanı 8 veya 16 GB'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6</span>

Nokia 6; Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın cihaz bölümünün kısmen elden çıkarılmasıyla oluşturulan Fin şirket HMD Global'in ilk akıllı telefonudur; Nokia Lumia 638'den sonra ilk Nokia markalı ve kısa ömürlü Nokia X2'den sonra Android işletim sistemini kullanan ilk Nokia markalı akıllı telefondur. 8 Ocak 2017'de, cihazın ilk olarak Çin'de satışa çıkarıldığı duyuruldu; bundan bir ay sonra da cihazın dünya çapında satılacak modeli duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A20</span> Samsung Electronics tarafından geliştirilen Android işletim sistemli akıllı telefon

Samsung Galaxy A20, Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Nisan 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Samsung Galaxy J6 ve Samsung Galaxy A6 / A6+ modellerin yerini almıştır. Cihazda; Android 9 Pie işletim sistemi, One UI kullanıcı arayüzü, 32 GB dahili depolama ve 4000 mAh batarya bulunur. Cihaz, yerini Samsung Galaxy A20s'ye ve Samsung Galaxy A21s'ye bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Nest</span>

Google Nest daha önce Nest Labs adıyla bilinen bir Google LLC markasıdır. Ev otomasyonu sistemleri, akıllı hoparlörler, akıllı ekranlar, akış cihazları, akıllı termostat, duman dedektörü, yönlendiriciler, güvenlik alarmı, akıllı kapı zili, kameralar ve akıllı kilitler dahil güvenlik sistemleri pazarlar.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı hoparlör</span>

Akıllı hoparlör, entegre sanal asistan ve sesli kullanıcı arayüzü olan bir tür hoparlör ve sesli komut cihazıdır. Birkaç "sıcak kelime" yardımıyla etkileşimli eylemler ve serbest aktivasyon sunar. Bazı akıllı hoparlörler, ev otomasyonu cihazlarını kontrol eder, Wi-Fi, Bluetooth ve diğer protokol standartlarını kullanan akıllı cihaz olarak da hareket edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ev otomasyonu</span>

Ev otomasyonu veya akıllı ev, evler için olan bina otomasyonlarından biridir. Son yılların gelişen teknolojisi olarak kabul edilir. Bir ev otomasyon sistemi; aydınlatma, iklim, eğlence sistemleri gibi ev özelliklerini izler veya kontrol eder. Ayrıca erişim kontrolü ve alarm sistemleri gibi ev güvenliğini de içerebilir. Yapı mühendisliği ve inşaat mühendisliği için son yıllarda önemli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı sözleşme</span>

Akıllı sözleşmeler anonim taraflar arasındaki işlemleri ve anlaşmaları güvenilir ve tutarlı bir şekilde yürütülebilen, geriye dönük değişimin mümkün olmadığı bilgisayar programlarıdır. Merkezi otoriteye, yasal sisteme veya harici icra mekanizmasına ihtiyaç duymamaktadır Akllı sözleşmeler aracı kurum ve kuruluşları ortadan kaldırdığı için hızlı ve düşük maliyetlidir. Yazılımsal algoritmalar ile şifrelenip dağıtık defterlerde tutulduğu için yüksek güvenliklidir. Akıllı sözleşmeler blok zinciri kavramından ayrı düşünülemezse de ilk olarak 1990'ların başında avukat ve kriptoloji uzmanı Nick Szabo tarafından geliştirilmiştir. Madeni veya kağıt para ile çalışan ve temelde bir takas sözleşmesi amacı üzerine kurulmuş otomat makineleri, akıllı sözleşmelerin atası olarak bilinir. Blok zincirlerine gömülü olan akıllı sözleşmeler, bir anlaşmanın sözleşme şartlarının güvenilir üçüncü tarafın müdahalesi olmadan otomatik olarak uygulanmasını sağlar. Bitcoin ilk kripto para olması dolayısıyla basit akıllı sözleşmelerin de ilk örneğidir. Fakat yapısı gereği bitcoin sadece para transferi amacıyla kullanılmaktadır. Ethereum akıllı sözleşmeleri bu noktada Bitcoinden ayrılır. Ethereum blok zinciri üzerinde daha farklı bir algoritmik yol izleyerek birçok amaca hizmet edebilecek akıllı sözleşmeler geliştirmede öncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">HarmonyOS</span> Huawei tarafından geliştirilen işletim sistemi

HarmonyOS (HMOS), Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co. Ltd. kısa adıyla Huawei tarafından nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı cihazlar için geliştirilen işletim sistemidir. İşletim sisteminin HarmonyOS 2.0 akıllı telefon sürümü, Android 10'un açık kaynak kodları üzerine inşa edildi. Akıllı telefonlar ve IoT cihazları içinse LiteOS tabanlıdır. Huawei AppGallery'den akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenebilen uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli uygulama biçimlerini destekler. HarmonyOS, Huawei'nin tescilli mikro çekirdek mimarisi üzerinde çalışır ve Linux çekirdek alt sistemi ile EMUI'den AOSP kodları kullanır. Ek olarak işletim sistemi, Ark Derleyici aracılığıyla Huawei Mobil Hizmetleri bulunan cihazlarda yerel HarmonyOS uygulamalarını destekler.

Çocuk güvenlik kilidi, çocukların tehlikeli şeylere veya içeriklere ulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, dolaplar, çekmeceler, şişeler vb. için özel amaçlı bir kilittir. Küçük çocuklar doğal olarak çevrelerini merak ederler ve her zaman keşfederler ancak tehlikeli maddelerden veya durumlardan habersiz olabilecekleri için sonuçlar ölümcül olabilir. Çok sayıda zehirlenme vakası, parlak renkli hapları yemekten veya temizleme solventlerini dökmekten kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LG V30</span>

LG V30, LG Electronics tarafından LG V serisinin bir parçası olarak üretilmiş ve Android işletim sistemini kullanan bir phablettir. 31 Ağustos 2017'de LG V20'nin halefi olarak tanıtılan V30'da, V20'deki ikinci ekranın yerini ikinci ekranla aşağı yukarı aynı işlevlere sahip olan ekran üstü çubuk almıştır. Cihazda halen gelişmiş ses için dörtlü DAC bulunur. Yerini LG V40 ThinQ aldı.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı anahtar</span>

Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi. Tasarım patentinin 17 Mayıs 1997'de Daimler-Benz tarafından alınmasından sonra, 1998'de W220 S-Serisi'nde Mercedes-Benz tarafından "Keyless-Go" adı altında tanıtıldı. Akıllı anahtar, aracın kilidini açarken, kilitlerken ve aracı çalıştırırken anahtarlık'ı kişinin cebinde tutmasını sağlar. Son dönemlerde akıllı anahtarların akıllı telefon ve işletim sistemlerine entegresi gerçekleşmekdedir.

Sony Xperia TX ; Sony Mobile Communications tarafından 29 Ağustos 2012'de tanıtılmış, Android işletim sistemini kullanan üst seviye bir akıllı telefondur; Xperia TX, Japonya'da Mayıs 2012'de satışa çıkarılan Sony Xperia GX SO-04D'nin bir modelidir. Cihaz, Qualcomm'un Snapdragon S4 (MSM8260A) platformunu kullanan ilk Sony akıllı telefonudur. Xperia TX; Ekim 2012'de siyah, beyaz ve pembe olmak üzere üç tane renk seçeneğiyle resmi olarak satışa çıkarılmıştır.