İçeriğe atla

Akıl Tapınağı

Eski bir kilisenin üzerindeki Cumhuriyetçi yazıtı: "Akıl ve Felsefe Tapınağı", Saint Martin, Ivry-La-Bataille

Akıl Tapınağı (Fransızca: Temple de la Raison ), Fransız Devrimi sırasında, Hristiyanlık'ın yerini alması için yaratılan yeni bir inanç sisteminin tapınağına verilen isimdir; bu inanç sistemi, akıl, erdem ve özgürlük ideallerine dayanan Akıl Kültüdür. Bu "dinin" evrensel olması ve dinin tapınaklarına da kazınmış olan "Liberté, égalité, fraternité" mottosunda özetlenen devrim fikirlerini yayması gerekiyordu.

Âyinler

Hristiyanlık'ın sembollerinin üzerleri örtülerek yerlerine Akıl Kültü sembolleri konmuştur. Akıl Tapınakları'nda, Hristiyan litürjisinin yerini almaları amaçlanan özel olarak oluşturulmuş âyinler vardı.[1]

Akıl Festivali, Notre Dame'da

Örneğin, 10 Kasım 1793'te Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde, "Akıl Festivali" için özel bir âyin düzenlenmiştir: Nefte, üzerinde "felsefeye" adanmış bir Yunan tapınağının durduğu ve filozofların büstleri ile süslenmiş el işi bir dağ vardı; dağın eteğinde, önünde bir bilgelik meşalesi bulunan ve "akla" adanmış bir sunak bulunuyordu. Tören, Özgürlük Tanrıçası'nı kişileştiren ve mavi, beyaz ve kırmızı renklerinde (Cumhuriyet'in Renkleri) giyinmiş bir opera sanatçısına biat eden bir kalabalığı içeriyordu.[1]

Akıl Tapınakları'na Dönüştürülen Kiliseler

Katoliklik 1792'de yasaklandıktan sonra, Katolik Kiliseleri'nin çoğu, aşağıdakiler dahil olmak üzere Akıl Tapınaklarına dönüştürüldü:

Eleştiriler

Fransız Devrimi'nin muhafazakâr eleştirmenlerine göre, Akıl Tapınağı içinde ateizm tahtlandırılmış / yüceltilmiş idi.[2][3] İngiliz ilâhiyatçı Thomas Hartwell Horne ve İncil bilgini Samuel Davidson, kiliselerin, yasaklanan [Katolik] âyinlerinin yerine, ateist ve ahlaksız vaazların ikâme edildiği 'Akıl Tapınakları'na' dönüştürüldüğünü yazmışlardır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b James A. Herrick, The Making of the New Spirituality, InterVarsity Press, 2004 0-8308-3279-3, pp. 75–76
  2. ^ The Literary Emporium. J.K. Wellman. 1846. s. 57. The name of the cathedral was thenceforth the Temple of Reason. Atheism was enthroned. 
  3. ^ Wellman's Miscellany. J. K. Wellman. 1870. s. 137. The name of the cathedral was thenceforth the Temple of Reason. Atheism was enthroned. 
  4. ^ An Introduction to the Critical Study and Knowledge of the Holy Scriptures (İngilizce). Cambridge University Press. 21 Kasım 2013. s. 30. ISBN 978-1-108-06772-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Notre Dame söz öbeği Fransızca olup, Türkçede bizim hanımımız, hanımımız veya hanımefendimiz gibi anlamlara gelir. Anlatılmak istenen kişi Meryem Ana'dır.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<i>Notre Dameın Kamburu</i> Victor Hugonun 1831de yayımlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerini anlatan romanı

Notre Dame'ın Kamburu, Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa'da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Notre Dame'ın Kamburu evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame'ın Kamburu, Hugo'nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831'de yayımlanan Notre Dame de Paris'in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame'ın Kamburu adıyla tanındı. Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem yazarın ülkesinde hem de diğer ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirileri yayımlanmış, ayrıca filmi de çekilmiştir.

Kiliseler ve manastırlar listesi

<span class="mw-page-title-main">Quasimodo</span>

Quasimodo, Victor Hugo tarafından 1831'de yazılan Notre Dame'ın Kamburu romanında Çingene Esmeralda'ya âşık olan çirkin, kambur, aksak ve sağır zangoç.

<span class="mw-page-title-main">Sacré-Cœur Bazilikası, Paris</span>

Sacré-Cœur Bazilikası, Paris'in Montmartre mahallesinde bulunan önemli bir Hristiyan yerleşimidir. 2006 yılında on milyon ziyaretçi ile Notre Dame Katedralinden sonra Fransa'da en çok ziyaret edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Port-au-Prince Katedrali</span>

Port-au-Prince Katedrali (İngilizce: Cathedral of Our Lady of the Assumption), sık sık Port-au-Prince Cathedral olarak adlandırılır, Haiti, Port-au-Prince'de bir katedral idi. 1884 ve 1914 yılları arasında inşa edildi. 13 Aralık 1928 tarihinde vakfedildi ve Port-au-Prince'in Roma Katolik katedral kilisesi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Poitiers</span> Fransada komün

Poitiers, merkezi batı Fransa'da Clain Nehri üzerinde bir şehirdir. Yerel idare açısından Nouvelle-Aquitaine bölgesinin ve Vienne departmanının merkezleri olan bir komündür. Şehrin merkezi Orta Çağ'dan kalmadır ve tarihsel Romanesk mimarı stilinin güzel örneklerini gösterir. Poitiers şehri Orta Çağ'ın sonlarına doğru çok önemli tarihsel olaylarla bağlantılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tympanum (mimarlık)</span>

Tympanum ya da alınlık tablası, mimarlıkta kemerli kapı ya da pencerelerde kemer eğrisi ile kapı açıklığı lentosu arasında kalan doldurulmuş kesim. Bu alan kapının ya da pencerenin bulunduğu konuma göre sıklıkla kabartma ve figürler ile süslü bir biçimde doldurulur.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Samuel du Pont de Nemours</span> Fransız siyasetçi

Pierre Samuel du Pont de Nemours Fransız yazar, ekonomist ve hükûmet yetkilisi. Fransız Devrimi sırasında; o, onun iki oğlu ve onların aileleri Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Kiev)</span>

Ayasofya Katedrali Kiev'de şehrin sembollerinden biri olan, temeli 11. yüzyıl başında atılmış tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Saintes-Maries-de-la-Mer</span> Fransada komün

Saintes-Maries-de-la-Mer, Fransa'nın güneyindeki Camargue'ın başkentidir. Fransa'nın Bouches-du-Rhône departmanına bağlı bir komündür. 2012 nüfusu 2.495 iken yaz tatillerinde 50 bine yükselebilir.

<span class="mw-page-title-main">4. arrondissement (Paris)</span>

Paris 4. bölge, Fransa'nın başkentinin 20 bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Durham Katedrali</span> Durham İngilterede bir kilise

Durham'daki Aziz Cuthbert, Kutsal Bakire Meryem ve Mesih'in Katedral Kilisesi, genellikle Durham Katedrali olarak da bilinir ve Aziz Cuthbert Tapınağı, Durham, İngiltere'de, Durham Anglikan Piskoposluğuna bağlı bir katedral. Piskoposluk 995 yılında, katedral 1093 yılında kurulmuştur. Katedral, Norman mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmekte ve yakınlardaki Durham Kalesi ve Palace Green ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tau Sarayı</span>

Tau Sarayı, Fransa'nın Reims kentinde, Reims Başpiskoposu'nun sarayıydı. Tau Sarayı, Reims Katedrali ve eski Saint-Remi Manastırı ile birlikte 1991'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Her yıl yaklaşık 100.000 ziyaretçi çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame yangını</span> Fransadaki Notre Dame Katedralinde meydana gelen yangın

Notre Dame yangını, 15 Nisan 2019 tarihinde, Orta Avrupa Yaz Saati'ne göre 18.20 sularında, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin çatısının altında başladı. Yangın söndürüldüğünde binanın kulesi çökmüş, çatısının çoğu yıkılmış ve üst duvarları ciddi şekilde hasar görmüştür. Taştan yapılma tonozlu tavan, yangının iç mekana zarar vermesini önledi. Pek çok sanat eseri ve dini kalıntı, acil durumun erken saatlerinde güvenli bir yere taşındı, ancak diğerleri dumandan zarar gördü ve dış sanat eserlerinin bir kısmı hasar gördü veya yok edildi. Katedralin sunağı, iki borulu org ve 13. yüzyıldan kalma üç penceresi hafif hasar gördü. Yangın, sitenin ve şehrin yakın bölgelerinin zehirli toz ve kurşunla kirlenmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Île de la Cité</span>

Île de la Cité, Paris'in merkezinde, Seine nehrinde bir adadır. 4. yüzyılda, Roma valisinin kalesinin yeriydi. 508'de Frankların ilk kralı Clovis I, sarayını adada kurdu. 12. yüzyılda önemli bir dini merkez, Notre-Dame katedralinin evi ve Sainte-Chapelle kraliyet şapelinin yanı sıra şehrin ilk hastanesi oldu: Hôtel-Dieu. Aynı zamanda şehrin ayakta kalan en eski köprüsü olan Pont Neuf'un yeridir. Paris'in merkezindeki Seine'de yer alan gemi şeklindeki Île de la Cité, şehrin tarihi kalbidir. Yaklaşık 10 sokak uzunluğunda ve 5 genişliğindedir. Sekiz köprü onu nehir kıyısına bağlar ve dokuzuncusu güneydoğudaki daha küçük ada olan Île Saint-Louis'e çıkar. En batıdaki köprü, 1578-1604 yılları arasında inşa edilen Pont Neuf'tur. Adına rağmen, Paris köprülerinin en eskisidir. Sağlamlığı aksiyomatik hale geldi: Parisliler hala bir şeyin "Pont Neuf kadar sağlam" olduğunu söylüyorlar. Ortadan adanın ucuyla desteklenen köprü, Sol Yaka'ya beş, Sağa yedi kemerle uzanıyor. Korkuluk kornişleri 250'den fazla farklı grotesk maske ile dekore edilmiştir. Parapet, her köprü iskelesinde suya doğru kıvrılarak, Paris'teki ilk kaldırım boyunca yarım ay koyları oluşturur; bu koylarda seyyar satıcılar dükkân açar. 200 yıl boyunca bu köprü Paris'in ana caddesi ve daimi fuarıydı. Yapı düzenli onarımlardan geçse de ana Pont Neuf'ta bugünkü haliyle orijinal köprüdür. Mansapta ve köprünün hemen altında, Île de la Cité'nin ucu, çiçekli çalılarla çevrili, eski ağaçların altında banklar bulunan üçgen, çakıl yollu bir parka dönüştürülür. Özellikle güneşlenenlerin ve aşıkların gözdesi olan Arnavut kaldırımlı geniş bir iskele ile çevrilidir. Merdivenlerin parktan köprüye çıktığı yerde, Pont Neuf'un tamamlanmasında ısrar eden Kral IV. Henry'nin bronz bir atlı heykeli var. Heykel, Paris'te halka açık bir yolda duran ilk heykel olan orijinal 1614'ün 1818 tarihli bir reprodüksiyonudur. Karşıda, Henry'nin varisi, gelecekteki XIII. Louis olarak adlandırılan Place Dauphine'nin (1607) dar girişi var. Yer, eskiden beyaz taşla işaretlenmiş tek tip kırmızı tuğlalı evlerden oluşan bir üçgendi, ancak tabanı boyunca sıralanan evler, Adalet Sarayı'nın bir kısmının inşasına yer açmak için 1871'de yırtıldı. Erken Roma valisinin sarayı, 13. yüzyılda Kral IX. Louis tarafından aynı yerde yeniden inşa edildi ve 100 yıl sonra, gaddarlığı ekleyen IV. Philip (Fuar) tarafından genişletildi. etkileyici Gotik odaları ile gri taretli Conciergerie. Krallar döneminde Parlamentonun buluşma yeri olan Büyük Salon, Gotik güzelliğiyle tüm Avrupa'da biliniyordu. Ancak 1618 ve 1871'deki yangınlar orijinal odanın çoğunu yok etti ve sarayın geri kalanının çoğu 1776'da alevler tarafından harap edildi. Büyük Salon şimdi Adalet Sarayı'nda bulunan çeşitli mahkemeler için bir bekleme odası olarak hizmet veriyor. Bitişikteki ilk Hukuk Dairesi'nde, Devrim Mahkemesi 1793'ten itibaren yaklaşık 2.600 kişiyi giyotine mahkûm ederek oturdu. Mahkûm edildikten sonra kurbanlar taş merdivenlerden aşağı infaz yerine onları taşıyan arabaları beklemek üzere Conciergerie'nin zindanlarına geri götürüldüler. Conciergerie hala duruyor ve ziyaretçilere açık. Saray avlularında Fransa'nın en büyük anıtlarından biri olan 13. yüzyıldan kalma Sainte-Chapelle bulunur. 1243 ve 1248 yılları arasında IX. Louis'un istikametinde inşa edilmiş olan bu yapı, Gotik Rayonnant tarzının bir başyapıtıdır. Büyük bir cüretle mimar, tonozlu tavanlarını ince sütunlardan oluşan bir kafesin üzerine yerleştirdi, aralarındaki duvarlar vitraydan yapılmıştı. Enfes şapel, İsa'nın çarmıha gerilmesinde giydiği düşünülen Dikenli Tacı tutmak için tasarlandı. IX. Louis, kalıntıyı, Konstantinopolis'in Latin imparatoru Baldwin II Porphyrogenitus'tan piyon olarak tutan Venediklilerden satın almıştı. Gerçek Haç'tan çiviler ve tahta parçaları gibi diğer kutsal emanetler, kalıntıları şimdi Notre-Dame hazinesinde bulunan şapelin koleksiyonuna eklendi.