Venedik Cumhuriyeti, 7. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında İtalya Yarımadası'nda bugünkü Venedik kenti civarında hüküm sürmüş olan bir kent-devleti ve deniz cumhuriyetiydi. Genellikle "En sükunetli" anlamına gelen Serenissima sözcüğüyle anılırdı. MS 697'den MS 1797'ye kadar hüküm sürdü. Müreffeh Venedik şehrinin lagün toplulukları üzerinde yoğunlaşan cumhuriyet, Orta Çağ'da bir ticaret gücü haline geldi ve Rönesans'ta bu konumunu güçlendirdi.
Akçahisar ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin orta batı kesimlerinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Dıraç ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 333 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 67.698'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Akçahisar idi.
Akçahisar, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.
İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.
Dıraç İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Akçahisar ve Dıraç ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Dıraç şehridir. İl kuzeyde Leş, doğuda Debre, güneyde Tiran illerine komşudur.
Akçahisar veya Kroya Arnavutluk'un orta kesiminde bir kasaba ve belediye merkezidir. Tarihî dönemde de önemli bir yerleşim birimi olmuştur.
Dolma Tekkesi veya Mustafa Baba Dolma tekkesi, MS 1770 yıllarda Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Akçahisar kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikât'a aittir. Dergâh, Akçahisar kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Eski osmanlı câmii'nin üstünde yapılmış İskender Bey müzesinin yanındadır. Tekke'de Hacı Mustafa Baba Türbesi ve dergâhın kurucusu, Adem Ağa Toptani'nin mezarı bulunmaktadır.
Arvanid Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1385 yılında Savra Muharebesi sonucu kurulmuş olup 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra Avlonya ve Elbasan olmak üzere iki sancağa ayrılmıştır.
Ohri Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi ilk önce Manastır olup daha sonra Ohri'ye taşınmıştır.
Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
İkinci Akçahisar Kuşatması, Haziran 1466-23 Nisan 1467 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Balaban Paşa önderliğindeki Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
Üçüncü Akçahisar Kuşatması, 1467 yılında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
Akçahisar Kuşatması, 15. yüzyıl'da Osmanlı İmparatorluğu'nun Arnavutluk'un Akçahisar şehrine gerçekleştirdiği dört kuşatmadır. Bunlar:
Dördüncü Akçahisar Kuşatması, 1478 yılında Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
Akçahisar Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar kentinde bulunan bir kaledir. Kale, İskender Bey'in Osmanlı'ya karşı ayaklanmasında üs olarak kullanılmıştır. Kalede Bektaşi Dolma Tekkesi, İskender Bey Müzesi, Fatih Sultan Mehmed Camii kalıntıları ve minaresi, bir etnografik müze ile bir Türk hamamı bulunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.
İskender Bey Müzesi, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir etnografya müzesidir. Müze, İskender Bey'in adına kurulmuş olup Akçahisar Kalesi ve restore edilmiş çarşının içerisinde yer almaktadır.
Akçahisar, Şanlıurfa ilinin Karaköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Fethiye Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bir camidir.