İçeriğe atla

Ajuga salicifolia

Ajuga salicifolia
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Ajuga
Tür: A. salicifolia
İkili adlandırma
Ajuga salicifolia
(L.) Schreb., Pl. Verticill. Unilab. Gen. Sp.: 26 (1774).

Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü.

Yapraklar, mızrak-eliptik veya geniş eliptik, kısa yaprak saplıdır. Bitki birçok ince gövdeye sahip olup basık tüylüdür; kaliks (çanak) sarı renkteki korollanın (taç) üçte biri kadarıdır. Tümüyle tüylüdür.[1]

Bozkırlar, nadas tarlaları ve taşlıklı yamaçlarda yetişir. 0 ila 1850 m yükseltilerde rastlanılır. Mayıs, Haziran ve temmuz aylarında çiçeklenir.[1]

Dünyada Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısmı; Avrupa'da Kırım; Rusya'nın güney Avrupa kısmı ile Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'da yayılış yapar.[2]

Türkiye'de Adana, Amasya, Ankara, Bayburt, Burdur, Erzincan, Erzurum, Kütahya, Niğde ve Sivas illerinde doğal olarak bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Pis'yaukova, V.V. 1954. Ajuga. Pp. 14 inKomarov, V.L. & Schischkin, B.K. (eds.), Flora URSS (Flora Unionis Rerumpublicarum Sovieticarum Socaialisticarum) XX. Labiatae. 1-389 pp., Academia Scientiarum URSS, Mosqua, Leningrad. BHL (English translation)
  2. ^ Govaerts, R. et al. 2020. Ajuga salicifolia in World Checklist of Selected Plant Families. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. İnternette yayınlandı. Erişim: 2020 18 Nisan.
  3. ^ "Ajuga salicifolia". TÜBİVES. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaprak</span> yaprak, ağacda olan hafif parçadır.

Yaprak, bitkilerde fotosentez, transpirasyon ve solunumun gerçekleştiği temel organlardır. Gövde ve yan dalların üzerindeki boğumlardan çıkan ve büyümesi sınırlı olan yapılardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin kayını</span> bitki türü

Çin kayını, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Çin'e endemik bir kayın türü.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<i>Salix caprea</i> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Salix caprea, Salicaceae (söğütgiller) familyasından 5–15 m'ye kadar boylanabilen ağaç, ağaççık veya çalı formunda olan bir söğüt türü. Kışın yaprağını döken İki evcikli süs ve orman ağaçlarıdır. İsmini erken baharda açan yapraklarla beslenen keçilerden alır. Erkenden çiçek açarak ürettiği polen ve nektarla çok sayıda arı ve böceği kendine çeker. 266 böcek türüne ev sahipliği yapar.

<i>Salix sect. Vetrix</i>

Salix sect. Vetrix, Salicaceae (söğütgiller) familyasının Salix cinsinde bulunan söğüt türlerini içeren bitki seksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Carpinus orientalis</span> huşgiller (Betulaceae) familyasından gürgen

Doğu gürgeni, huşgiller (Betulaceae) familyasından anavatanı Kuzey İran ile Güneydoğu Avrupa olan bir gürgen türü.

<i>Crocus ancyrensis</i> bitki türü

Crocus ancyrensis, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Ajuga</i> ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ajuga cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adı

Ajuga, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Ajuga cinsi, çoğunlukla eski dünyanın kuzey ılıman bölgelerine dağılmış 64 türden oluşur. Cins Güney Afrika ve Avustralya'da da görülür. Türkiye florasında 14 tür ve 27 alt taksonla temsil edilir..

<i>Genista tinctoria</i>

Genista tinctoria, Fabaceae (baklagiller) familyasından bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas tüylü huşu</span> bitki varyetesi

Kafkas tüylü huşu, huşgiller (Betulaceae) familyasından tüylü huşun bir varyetesi.

<i>Ajuga nipponensis</i>

Ajuga nipponensis, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Ajuga linearifolia, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Ajuga leucantha, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

<i>Platanthera chlorantha</i>

Platanthera chlorantha, Salepgiller ailesine bağlı, çarpık salep olarak bilinen, bir orkide türüdür. Genel itibarla Avrupa endemiğidir ancak Türkiye ve Kuzey Afrika'da da dağınık olarak bulunur.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Prenanthes abietina, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış ancak Moisey Elevich Kirpicznikov tarafından 1964'te Prenanthes cinsine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Árpád von Degen</span> Macar biyolog ve botanikçi

Árpád von Degen, Macar biyolog ve botanikçi. 1927'de Budapeşte Üniversitesinde Botanik profesörü olarak görev yaptı. Macar Bilimler Akademisi üyesi idi. 30 Mart 1934 tarihinde Budapeşte'de öldü. Bitki bilim mahlası Degen'dir.