İçeriğe atla

Ajuga linearifolia

Ajuga linearifolia
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Ajuga
Tür: A. linearifolia
İkili adlandırma
Ajuga linearifolia
Pamp., Nuovo Giorn. Bot. Ital., n.s., 17: 703 (1910).

Ajuga linearifolia, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Dik gövdeli, dallanan çok yıllık otsu bitkilerdir. Gövdesi 25–40 cm boyunda, beyaz salgı bezli uzun yumuşak tüylerle veya salgı bezli yünsü morumsu kırmızıdır, genç dallar ise yeşildir. Korolla (taç yaprakların tümü) beyaz veya mavimsi, mor-mavi lekeleri ile örtülüdür. Çiçek ve gövde yaprakları benzerdir, 1 renktedir; gövde yapraklar şerit ya da şerit-mızrak şeklindedir. Kuru, çimenli yamaçlar ve vadilerde 700–900 m de bulunur. Çiçeklenme nisan-mayıs aylarında; tohumların olgunlaşması temmuz ayında gerçekleşir.[1]

Dünya'da yalnızca Çin,de doğal olarak bulunur.[2]

Kaynakça

  1. ^ Li, X. & Hedge, I.C 1994. Lamiaceae. Pp. 69 inWu, Zh.Y. & Raven, P.H. (eds.), Flora of China. Volume 17: Verbenaceae through Solanaceae. Science Press, Beijing & Missouri Botanical Garden Press, St. Louis, 0-915279-24-X. efloras
  2. ^ Govaerts, R. et al. 2020. Ajuga linearifolia in World Checklist of Selected Plant Families. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. İnternette yayınlandı. Erişim: 2020 18 Nisan.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ballıbaba</span> bitki cinsi

Ballıbaba, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lamium cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ad.

<i>Humulus lupulus</i>

Humulus lupulus, Cannabaceae (kendirgiller) familyasından Temmuz-Eylül ayları arasında yeşilimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 2–5 m yüksekliğinde, sarılıcı gövdeli, iki evcikli otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Ada çayı</span> bitki türü

Çalı, otsu çok yıllık ve tek yıllık yaklaşık 1000 bitki türüyle Ada çayı (Salvia), Ballıbabagiller familyasındaki kokulu bitkilerin en büyük cins'idir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<i>Ajuga reptans</i>

Ajuga reptans, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü.

<i>Ajuga</i> ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ajuga cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adı

Ajuga, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Ajuga cinsi, çoğunlukla eski dünyanın kuzey ılıman bölgelerine dağılmış 64 türden oluşur. Cins Güney Afrika ve Avustralya'da da görülür. Türkiye florasında 14 tür ve 27 alt taksonla temsil edilir..

<span class="mw-page-title-main">Sideritis gulendamiae</span>

Gülendam dağ çayı, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Sideritis cinsinden dağ çayı türü.

<span class="mw-page-title-main">Turuncu şahin otu</span> Bitki cinsi

Turuncu şahin otu, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Gövde (botanik)</span> damarlı bir bitkinin yapısal ekseni

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:

Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü.

<i>Ajuga nipponensis</i>

Ajuga nipponensis, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Ajuga leucantha, Lamiaceae familyasının Ajuga cinsinden bir bitki türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Iris spuria subsp. musulmanica, Süsengiller ailesine bağlı, yayla süseni olarak bilinen, bir süsen türüdür. Türkiye, İran, Ermenistan, Transkafkasya ve Azerbaycan'da doğal olarak yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Yumru</span>

Yumrular, bazı bitki türlerinde besinler için depolama organı olarak kullanılan genişlemiş yapılardır. Bitkinin kalıcılığı için, bir sonraki büyüme mevsiminde yeniden büyümeye yönelik enerji ve besin sağlamak ve eşeysiz üreme aracı olarak kullanılırlar. Gövde yumrularını, kalınlaşmış rizomlar veya stolonlar oluşturur. Gövde yumruları olan yaygın bitki türleri arasında patates ve yam bulunur. Bazı kaynaklar ayrıca tanım kapsamında modifiye olmuş yan kökleri de kabul eder; bunlar tatlı patateslerde, manyokta ve yıldız çiçeğinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yaprak döken bitkiler</span>

Yaprak döken bitkiler, ağaçlar, çalılar ve çok yıllık otsu bitkiler dahil olmak üzere yılın bir bölümünde tüm yapraklarını kaybeden bitkiler. Yaprak kaybı, ılıman veya kutup iklimlerinde sonbahar ve kışla aynı zamana denk gelir, ancak tropikal, subtropikal ve kurak bölgeler dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde bitkiler yapraklarını yağışın az olduğu kuru sezonda dökerler.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

<span class="mw-page-title-main">Drosera rotundifolia</span>

Güneşgülü veya bilimsel adıyla Drosera rotundifolia, bataklık, turbalık ve sazlıklarda yetişen bir etçil bitkidir. Kuzey Avrupa, Sibirya'nın çoğu, Kuzey Amerika'nın kuzeyinin büyük bölümü, Kore, Japonya, Kaliforniya, Mississippi, Alabama, Yeni Gine, Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.